3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A bruttó bérek több mint 6 százalékot emelkedtek egy év alatt, az szja-csökkentés és a családi kedvezmény változása miatt a nettó keresetek még ennél is nagyobbat ugrottak - a költségvetési szférában majdnem kétszámjegyű a nettó bérek emelkedése. A közmunkások viszont csúnyán lemaradtak a béremelésről: ugyanannyit kapnak, mint tavaly.
Fotó: MTVA / Faluldi Imre

Eddig is a keresetekről szóló statisztika volt az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó KSH-adatközlés a lakosság körében - még akkor is, ha a hozzászólások, kommentárok alapján sokan egyáltalán nem hiszik el, hogy ennyit keres egy átlagos magyar főállású munkavállaló. Amióta azonban a munkaerőhiány a magyar gazdaság egyik legfontosabb problémájává lépett elő, melynek kiváltó okai között előkelő helyen szerepel az alacsony hazai bérek miatti kivándorlás, a bérstatisztika jelentősége határozottan tovább nőtt.

Arról nem is beszélve, hogy közelegnek a választások - érdemes megfigyelni, ez mennyire érhető majd tetten a nettó bérek alakulásában, amelyre akár az adópolitika finomhangolásával is van ráhatása a kormányzatnak.

6 százalékkal nőtt a bruttó fizetés

A friss adatok szerint a bruttó átlagkereset májusban 6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, és elérte a 262 100 forintot. A KSH értékelése szerint a növekedéshez a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7%-os emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hozzájárult.

Több mint 170 ezret visz haza az átlagos dolgozó

A KSH a nettó kereseteknél még ennél is nagyobb növekedést mért - ez nem csoda, hiszen tavalyhoz képest 1 százalékponttal 16-ról 15-re csökkent az szja-kulcs. Nettóban így 7,6 százalékkal többet vihet haza egy átlagos magyar dolgozó, mint egy éve - családi adókedvezmény nélkül 174 300 forint a havi átlagos nettó fizetés.

2016-ban ráadásul a családi adókedvezmény igénybevételének szabályai – elsősorban a kétgyermekes családok esetében – jelentősen módosultak, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 178 500 forintra becsülhető a KSH szerint.

Hol lehet a legtöbbet keresni?

Mivel infláció gyakorlatilag nincs, a reálbérek 7,5 százalékkal emelkedtek nemzetgazdasági szinten. Ezzel sorozatban 41. hónapja, közel 3 és fél éve tart a reálbérek töretlen növekedése Magyarországon - hívja fel a figyelmet az NGM.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (529 600 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (149 600 forint).

Érdemes megnézni a nettó béreket is, illetve azt, melyik ágazatban hogy alakulnak a fizetések a nemzetgazdasági átlaghoz képest:

A nettó bérek alakulása 2016. májusában az egyes nemzetgazdasági ágakban. Forrás: KSH / Privátbankár.hu

Majdnem kétszámjegyű növekedés nettóban az állami szférában

A nettó bérek egyébként a vállalkozásoknál 7 százalékkal nőttek az év első 5 hónapjában, és 9,6 százalékkal a az állami szférában. A közfoglalkoztatottak viszont csúnyán lemaradtak erről a vonatról, az ő nettójuk még az szja-csökkentéssel együtt sem változott érdemben - 52 700 forintot kapnak, 0,2 százalékkal többet, mint egy éve. A bruttójuk pedig 1,3 százalékkal csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG