3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha igaza lesz az elemzőknek, akkor az ég világon semmi sem fog történni a holnapi kamatdöntő ülésen.

Londoni pénzügyi elemzők szerint sem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülésén, sem a belátható előrejelzési távlatban nem várható a 0,90 százalékos alapkamat módosítása, és egyelőre az enyhe monetáris alapállás marad érvényben.

Meglepő lenne, ha lenne valami

A JP Morgan elemzői előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy a monetáris testület a maginfláció és a teljes kosárra számolt infláció egyidejű gyorsulása ellenére még több negyedéven át fenntartja az enyhe monetáris alapállást. A ház várakozása szerint a monetáris tanács a keddi ülés közleményében megismétli azt a jó ideje érvényes piaci útmutatását, hogy a jegybanki alapkamat hosszú ideig alacsonyan marad, és megerősíti azt az üzenetet is, hogy a monetáris kondíciók lazítása célzott, nem konvencionális eszközökkel történhet.

A JP Morgan londoni elemzőinek távlati előrejelzése szerint a 0,90 százalékos MNB-alapkamat legalább 2018 közepéig nem módosul, és ha a jegybank később hozzákezd a monetáris kondíciók feszesebbre vonásához, annak első lépése az lehet, hogy az MNB kevésbé agresszív felső hozzáférési limitet határoz meg a háromhónapos betéti eszközére.

A JP Morgan elemzői valószínűtlennek tartják, hogy a tizenkét havi magyarországi infláció az idén és jövőre tartósan meghaladná az MNB 3 százalékos célszintjét. A cég előrejelzése szerint az infláció 2017 végén 2,5 százalék, 2018-ban 2,8 százalék lehet.

Maradnak a nem konvencionális eszközök

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is azt valószínűsítik, hogy az MNB nem módosítja alapkamatát, és ha további monetáris enyhítést tart szükségesnek, azt a nem konvencionális eszközökkel hajtja végre. A GS elemzői is a háromhónapos betéti eszköz felső hozzáférési korlátjának változtatását tartják a legvalószínűbb módszernek.

A ház kiemeli, hogy a limit decemberben bejelentett legutóbbi csökkentése óta a háromhónapos BUBOR-kamat 0,39 százalékról 0,30 százalékra csökkent.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői is azt hangsúlyozták előrejelzésükben, hogy miután a monetáris politika nem konvencionális eszköztárának eddigi alkalmazásával sikerült lejjebb szorítani a bankközi kamatokat, a hagyományos jegybanki kamatcsökkentés a jelek szerint lekerült a napirendről.

Megugorhat az infláció?

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői mindazonáltal a konszenzust jelentősen meghaladó inflációs előrejelzést adtak a keddi kamatdöntő ülés előtti helyzetértékelésükben. A ház szerint az idei egész éves átlagos magyarországi infláció 2,9 százalék lesz a 2 százalékos konszenzusos előrejelzési átlag helyett, jövőre pedig eléri a 3 százalékot.

A Morgan Stanley elemzői szerint ehhez járul a pro-ciklikus költségvetési ösztönzés és az EU-folyósítások által egyidejűleg nyújtott növekedési hajtóerő. A ház ennek alapján az eddigi 2,5 százalékról 2,9 százalékra emelte a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését, megjegyezve, hogy saját becslése szerint a magyar gazdaság potenciális éves növekedése 1,7 százalék körül járhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG