5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Igazi véreskezű, trágár elnökkel találkozott és kötött megállapodásokat a magyar külügyminiszter: felvirágoztatják a magyar-Fülöp-szigeteki kapcsolatokat. Óriási eximbankos hitelkeret nyílik meg azoknak a vállalatoknak, akik az ázsiai országba akarnak exportálni.
Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Davaóban 2017. március 27-én. MTI Fotó: KKM

A Fülöp-szigeteki-magyar együttműködés új dimenzióba lép a manilai magyar nagykövetség újbóli megnyitásával és több megállapodás megkötésével - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon hétfőn, Fülöpi-szigeteki látogatásának első napján.

A gazdasági együttműködés a Fülöp-szigetekkel nagyon komoly előnyökkel jár Magyarországnak, a magyar külgazdasági stratégiában kitüntetett helyet foglal el a délkelet-ázsiai ország, mert gazdasági növekedése 6,8 százalékos - az egyik legnagyobb Ázsiában -, és több mint 100 millió lakosa van. Jelentőségét növeli, hogy az idén soros elnöke a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) - mondta a miniszter.

158 milliárd forintos hitelkeret a Fülöp-szigetekre készülő cégeknek

Más uniós külügyminiszter még nem járt Duterte irodájában

Szijjártó Péter volt az első az európai uniós külügyminiszterek közül, akit a tavaly nyáron hivatalba lépett elnök fogadott, előtte csak az ausztrál, a japán és a norvég külügyminisztert fogadta.

Szijjártó Péter bejelentette: "Miután személyes jelenlét nélkül a világnak ezen a részén sikert lehetetlen elérni, ezért Magyarország kedden újra megnyitja 1995-ben bezárt nagykövetségét." Emellett Magyarország nyit az Eximbanknál egy 510 millió euró (mintegy 158 milliárd forint!) értékű hitelkeretet magyar vállalkozások Fülöp-szigeteki jelenlétének támogatására. (Hogy az összeget el tudjuk helyezni: a KSH adatai szerint a teljes, a Fülöp-szigetekkel folytatott külkereskedelmi termékforgalom 2016-ban 47,91 milliárd forint volt.)

Annak érdekében, hogy a magyar vállalatok még könnyebben léphessenek be a Fülöp-szigeteki piacra, a budapesti kormány szorgalmazza az Európai Unió és a Fülöp-szigetek közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötését. Eddig erről két tárgyalási forduló zajlott le - emlékeztetett Szijjártó.

Mit adhatunk mi Dutertééknek?

A Fülöp-szigeteki magyar export az elmúlt két évben 25 százalékkal nőtt, és Szijjártó Péter beszámolója szerint hétfőn kijelölték azokat a területeket, ahol a magyar vállalatok újabb lehetőségeket kaphatnak. Hosszabb távlatban így alakult a külkereskedelem:

Először is megindulhat a magyar hústermékek kivitele, ugyanis a végső fázisba ért négy nagy magyar húsfeldolgozó üzem Fülöp-szigeteki minősítése, és hamarosan megkapják az exportengedélyeket. Továbbá a Fülöp-szigetek azt tervezi, hogy a következő öt évben teljesen gépesíti a mezőgazdaságát, ehhez pedig magyar technológiát is szeretne igénybe venni. Ezenkívül miután a Fülöp-szigeteken minden évben van legalább tíz, vízzel kapcsolatos természeti katasztrófa, sokszor történik vízszennyezés, és a szennyvízcsatorna-hálózat a lakosság negyedéhez még nem jutott el, ezért a magyar vízgazdálkodási megoldások, a vízrendszerek üzemeltetésére vonatkozó magyar tudás és tapasztalat iránt nagy az érdeklődés - mondta Szijjártó.

Egy véreskezű elnök, aki épp lecseréli az amerikai barátokat az oroszokra és Kínára

Rodrigo Duterte korábban - nem tudjuk máshogy írni - elküldte a kurva anyjába Barack Obamát, a napokban pedig az Európai Uniót is, miután arra kérték, ne tömeges gyilkosságokkal, hanem például rehabilitációval próbáljon úrrá lenni a kábítószerrel kapcsolatos problémákon. Duterte I. Ferenc pápának is hasonló üzenetet küldött.

2016-ban került hatalomra, leghírhedtebb intézkedése, hogy a kábítószer-kereskedelem elleni hadjáratában lehetővé tette, hogy a rendőrség tetszés szerint öljön meg gyanúsítottakat, sokszor egyszerű kábítószer fogyasztókat is. (Különösebben nem kell igazolni, hogy a lelőtt embernek köze volt a drogokhoz, így valójában bárki büntetlenül megölhető az országban.) Ő maga is ölt már embert: elmesélte, hogy korábban ő maga dobott ki egy embert egy helikopterből, és hogy bármely kábítószeressel bármikor újra megtenné szívesen.

Rodrigo Duterte elnöksége alatt az ország komoly és éles külpolitika fordulatot vett: a Fülöp-szigetek mindeddig Washington szoros szövetségese volt, az Egyesült Államok öt katonai támaszpontot is üzemeltetet a Fülöp-szigeteken és 1951 óta kétoldalú védelmi szerződés köti össze Washingtont és Manilát. Korábban már beszámoltunk arról, hogyan kapott az USA csattanós pofont Dutertétől, amikor kiderült: a Fülöp-szigetek kihátrál a Kína-ellenes szövetségből. Később azt is bejelentette: két éven belül meg akar szabadulni az összes amerikai katonától. Ezzel párhuzamosan nagy tempóban közeledni kezdett Oroszországhoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG