3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Belehúzott a bíróság, ma már 7 devizahiteles-perrel végeztek, egy meglepő döntés született – jó hírek jöttek a magyar munkaerő-piacról – és nagy bajban van Oroszország az olaj miatt.

Október 30-ra halasztotta a határozat kihirdetését a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az FHB Ingatlanlízing devizahitelekkel kapcsolatos perében. Arról is határoztak, hogy november 4-én mondanak ítéletet a Credit House Magyarország Ingatlanfinanszírozási Zrt.  és az UniCredit Bank Hungary. ügyében. Az UniCredit Ingatlanlízing Szolgáltató és az UniCredit Immo Truck Pénzügyi Szolgáltató keresetét elutasították és a helyben hagyták a Budapest Autófinanszírozási Zrt. ügyében hozott elsőfokú ítéletet, amely szerint tisztességtelenek a pénzintézet általános szerződési feltételei.

A legnagyobb meglepetés azonban az volt, hogy az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatva, teljes egészében elutasította a bíróság másodfokon a Magyar Cetelem Bank keresetét. Ez volt az a pénzintézet, amely az elsőfokú tárgyalás alapján bizonyos időszakokban tisztességes volt.

Idén január és augusztus között a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete ugyanis 234 600 forint volt. Ez azt jelenti, hogy 153 600 forintot visz haza egy átlag magyar - közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatok alapján tovább javul a munkaerő-piaci helyzet, nemcsak a közfoglalkoztatásnak hanem a vállalkozói szféra bővülő foglalkoztatásának is köszönhetően - ezt állapították meg elemzők a friss adatokból. A lényegében negatív infláció mellett érdemi reálkereset növekedésről beszélhetünk.

Londoni elemzők szerint az orosz gazdaságban két éven belül kritikus helyzet alakulhat ki, ha a nyersolaj világpiaci ára tartósan alacsonyan marad, vagy még tovább süllyed. A Capital Economics közgazdászainak becslése szerint ugyanis minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit.

Újabb hiányosságokat tárt fel a tejágazati célellenőrzés - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Több autóval terítették Budapesten és környékén a Nógrád megyében engedély nélkül palackozott tejet, de ez semmi ahhoz képest, amit a hatóság egy fővárosi sajtgyártó üzemben talált. A gyárban bevett gyakorlatnak számított, hogy lejárt alapanyagokat és selejt késztermékeket hőkezeltek és használtak fel újra a gyártás során. A „friss” termékekbe több éve lejártakat is beledolgoztak, a lejárt termékek jelentős része gusztustalan, szennyezett, penészes, rovarokkal belepett volt - ez a Nébih videóján is jól látszik. Főként ömlesztett sajtok érintettek az élelmiszerbotrányban: több tömlős, lapka és kördobozos termékhez is használtak fel a romlott sajtot. Érintett például jó néhány Campingsajt, néhány Mackósajt, az Auchan, a Coop, a Reál több sajtja és még sok más termék. Összesen 93 féle sajtot hívnak vissza. Cikkünkben megnézheti, hogy pontosan, mely termékekről van szó.

Az elemzői várakozásokkal szemben csökkenéssel indult a kereskedés kedden a vezető európai értéktőzsdéken, de már pluszba fordultak, Budapesten is viszonylag jó a hangulat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG