1p
Hiába a gyenge forint, hatodszor is megvágta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A galambok nem ijedtek meg a 300 forintig hajtott eurótól - kérdés, hogy ezek után mi lesz a forint sorsa. Az első reakció meglehetősen lapos - már beárazták a vágást a devizapiacon?

Hiába a gyenge forint, a piaci várakozásoknak megfelelően tovább vágott az alapkamaton a jegybank a mai kamatdöntő ülésén. A forintkamat így holnaptól 5,50%-ra csökken, hat egymást követő 25 bázispontos vágás után. Úgy tűnik, a spekulánsok nem ijesztettek rá a tanács külsős tagjaira, akik eddig töretlenül kitartottak a monetáris kondíciók lazítás mellett.

 

 

A piacon tegnap nagy volt a nyomás, az euró forintárfolyama megkarcolta a 300-as szintet is, a befektetők úgy tűnik, tesztelték a Monetáris Tanácsot, vajon a gyengébb árfolyamnál megremeg-e a keze a galamboknak.

A mai volt Simor András utolsó előtti kamatdöntő ülése - legközelebb már tudni fogjuk, ki lesz az utódja. Archív fotó 2012 januárjából - Kovács Tamás/MTI

A Privátbankárnak nyilatkozó elemző szerint az újabb vágás azt üzenheti a piacoknak, hogy a magyar gazdaságstratégia elvisel egy gyengébb forintárfolyamot is - annak ellenére, hogy az állam, a vállalati szféra és a lakosság nagy része is egyelőre jórészt devizában van eladósodva.

Beárazták?

Az első piaci reakció meglehetősen lapos, az euró jegyzése 296,80 környékéről mindössze 297,20-ig emelkedett - úgy tűnik, az elmúlt napokban a piacok beárazták a mai kamatvágást.

EUR/HUF

Simor András jegybankelnök 15 órakor tart sajtótájékoztatót, melyről élőben tudósítunk.

"A forintpiacon szerintünk a kamatdöntés nem okoz látványos megingást, hiszen a piac erre a lépésre számított. Ráadásul a jelentősebb forintgyengülés mögött inkább az MNB elnökváltás körüli feszültség áll, semmint a forint kamatelőnyének csökkenése. Utóbbi ugyanis még így is kellően nagy a fejlett piaci devizákhoz képest" - áll az Equilor gyorselemzésében.

Az Equilor szakértői szerint a 300-as lélektani szint megállíthatja most a forintgyengülést, ám a következő egy-két hónapban nagy kilengések jöhetnek, ami akár jelentősen 300 fölé tolhatja az EUR/HUF árfolyamot. Ezt követően azonban stabilizálódhat a forint, év végére ismét 290 körüli szinteken mozoghat a hazai deviza euróval szembeni árfolyama.

Az első piaci reakciók: nagyobb kilengések előtt a forint

Magyarország növekvő kockázati megítélése csak a forint piacán okozott látványos gyengülést, az állampapír-piaci hozamok alig emelkedtek az év végi szintjükről. A 10 éves állampapír hozama az év végi 6,1%-hoz képest 30 bázisponttal emelkedett, de még így is 5 éves mélypont közelében mozog. A CDS piacán sem látható a befektetői bizalom megingása, a 275 pontos érték a nyugodt piaci hangulatot tükröz (a novembertől életbe lépő EU-s CDS szabályozásváltozás után e pénzügyi termék látványosan veszített jelentőségéből) - áll az Equilor kamatdöntést követő gyorsértékelésében.

A kötvény- és forintpiac decemberben elindult különvallásának fő oka, hogy felerősödtek a piaci aggodalmak az új MNB elnök új személye és a monetáris politika további lazulása kapcsán. Az új, várhatóan nem-konvencionális eszközöket is bevető jegybanki menedzsment a kötvényhozamokat a forint rovására leszoríthatja, ami megmagyarázza az elmúlt egy-két hónap piaci reakcióit.

Játszadoznak a piaccal?

A vártnál kedvezőbb decemberi inflációs adat és a hónap során megjelent rendkívül gyenge reálgazdasági adatok ismét muníciót adhattak a külső tagoknak a kamatvágáshoz - véli Bebessy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere. Szerinte nehéz helyzetbe került az MNB, hiszen ha a 300-as euró-forint szint közelében megállt volna, akkor egyértelműen jelzi, hogy igenis létezik olyan árfolyamszint, amely mellett az eddig mindenre elszánt külsős tagok is visszavonulót fújnak, és egy ilyen konkrét szint explicitté tétele a későbbi mozgásteret szűkítette volna. A mostani enyhítés a jelenlegi forintárfolyam tükrében azonban felveti a kérdést annak kapcsán, hogy miként értelmezendő a Monetáris Tanácsnak az az iránymutatása, amely szerint addig folytatódik a kamatcsökkentés, amíg a kedvező globális folyamatok  megmaradnak. A hajszálnyival kedvezőbb globális növekedési kilátások, és a stabilabb eurózóna mellett a gyengülő forint mindenképpen romlást jelez - véli Bebessy.  A 300-as szint feletti kamatvágásokra eddig nem volt példa, így a forint árfolyamra is váratlan hatással lehetnek. A gyengülő forint kapcsán nem látszik, hogy mi lenne a külsős tagok álláspontja, és a kormány kommunikációja is meglehetősen ellentmondásos, így lehet, hogy nagyobb kilengések elé nézünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG