4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kurd függetlenségi népszavazás kapcsán felmerült, hogy lehetett volna korábban ésszerűbb megoldást találni az iraki helyzet kezelésére, hisz már sok éves, sőt évtizedes gócpontról van szó. Úgy tűnik, bő 10 éve volt egy jó megoldási javaslat, de nem lett belőle semmi. Így jött az Iszlám Állam majd annak évekig tartó, még most is folyó felszámolása, és persze a kurd függetlenség.

Irak helyzete szinte az ország létrejötte óta meglehetősen zűrös volt: évtizedekig tartott Szaddam Husszein brutális diktatúrája, aki közben háborúzott Iránnal, majd lerohanta Kuvaitot, hogy bekebelezze. Ezt nem tűrhette a világ, amerikai vezetéssel felszabadító háború indult. Az idősebb Bush elnök akkor elkövette azt a hibát, hogy valamiféle megoldás keresése helyett meghagyta hatalmában a diktátort, miután katonailag legyőzte.

Mozaikország

Az ifjabb Bush elnök úgy döntött, kijavítja apja hibáját, és megdönti Husszein rendszerét 12 évvel később. Világos elképzelése azonban neki sem volt, mit lehetne kezdeni a nemzetiségi és vallási vonalak mentén széttöredezett országgal. Abban reménykedett, hogy az országot alkotó három fő csoport majd hirtelen megbékül egymással, demokráciában élnek, és minden szép és jó lesz. Ez azonban illúzió volt, hisz magát az országot úgy hozta létre 100 éve Franciaország és Nagy-Britannia, hogy meglegyenek a kibékíthetetlen konfliktusok, így örökre szükség legyen rájuk, mint rendet tartó gyarmati hatalmakra.

A gyarmati korszak azonban véget ért, a mozaikországok, mint Szíria és Irak megmaradtak, bennük kibékíthetetlenül összezsúfolva a síita és a szunnita arabok, valamint a kurdok. A jugoszláv válság után már lehetett annyi tapasztalata a nemzetközi közösségnek, hogy nem célszerű az ilyen mesterséges, gyűlölettől fűtött konglomerátumokat fenntartani, legalábbis eredeti formájukban, hanem meg kell teremteni a bennük élő, egymással összebékíthetetlen népek valamilyen szintű önállóságát.

A kihagyott lehetőség

Az amerikai külügyminisztérium egy volt tisztviselője a Reutersnek írt cikkében felfedi, hogy volt is egy terv 2006-ban, ami ezt a helyzetet hivatott volna kezelni. Akkor Joe Biden későbbi alelnök, akkori szenátor azt javasolta, hogy osszák Irakot három szövetségi államra, valahogy úgy, ahogy Boszniát is sikerült felosztani szerb, illetve horvát-bosnyák területekre, akik ügyeiket külön intézik, de mégis létezik az egységes ország. Lett volna egy nagy síita állam, egy kisebb a szunnita araboknak, és egy a kurdoknak, és egy szövetségi kormány, amely lényegében csak az olajbevételek elosztását intézte volna.

Illúziót kergettek

Egy ilyen rendszer biztonságos fenntartáshoz elég lett volna egy mérsékelt amerikai békefenntartó erő, amely egyrészt a terroristákat tartja távol, másrészt a három nép közti esetleges villongásokat kezeli. A szenátus (az amerikai parlament felsőháza) meg is szavazta ezt a megoldást, azonban Bush elnök kormánya elvetette, mondván, ott az iraki alkotmány, amely elég jogot biztosít mindenkinek. Ez azonban téves megközelítés volt, mivel Irakban nem létezik közös nemzeti identitás, ahogy nem volt szovjet vagy jugoszláv identitás sem.

Ilyen körülmények között az történt, hogy a síita többség kisajátította az országot, uralkodni kezdtek a szunnitákon, elnyomták őket. A kurdoknak sikerült megszerezni a teljes autonómiát, minden ügyüket maguk intézték, tulajdonképpen náluk megvalósult a terv, ha ez az egész országban összejött volna, akkor sosem nyer teret az Iszlám Állam és akkor a teljes kurd függetlenségre sem lett volna igény. Amit az amerikai hadsereg és diplomácia meg tudott tenni a volt Jugoszláviában, azt Irakban elmulasztotta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG