3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A világ 163 országát vizsgálták meg bizonyos kritériumok szerint, hogy azok mennyire békések, milyen nyugodt bennük az élet. Európa jól áll a listán (persze csak az EU keleti határáig, Ukrajna már egy másik ügy), és a győztes is itt van, igaz, a kontinens határán. Egy távoli sziget, ahol a nemzetközi helyzet sosem fokozódik.

A módszer

Ebből már a legtöbben valószínűleg kitalálták, hogy Izlandról van szó, jó messze minden más lakott területtől, 300 ezer békés polgárral. A békésséget egyébként 23 kritérium alapján határozták meg, mint az adott ország külső vagy belső konfliktusai, bűnözés, terrorizmus, erőszakos demonstrációk, kapcsolatok más országokkal, politikai stabilitás, a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők, másként belső menekültek aránya stb. Összefoglalva magát a békét úgy határozzák meg, hogy az erőszak hiánya vagy az erőszaktól való félelem hiánya által elért harmónia.

Magát a felmérést az Institute for Economics and Peace nevű nonprofit intézmény végzi, mégpedig úgy, hogy az említett kritériumok alapján pontozzák az országokat, ennek alapján számolják a Global Peace Indexet, így minden országnak van egy pontszáma, ebből alakul ki a sorrend. Ugyanakkor van egy besorolás, mely ötfelé osztja az országokat: rendkívül békés, nagyon békés, közepesen békés, kevéssé békés, és nagyon kevéssé békés, mondjuk úgy ez utóbbit, hogy rendkívül zűrös.

Az élboly

Nézzük ezek után a konkrét listát. Mint említettük, az első hely Izlandé, őt követi egy tengerekkel ugyancsak erősen körülvett ország, Dánia. A harmadik helyezett a szomszédunk, Ausztria (még jó hogy nem nyert a szélsőjobb elnökjelölt, biztos nagyot zakóztak volna). A negyedik megint csak sziget, Új-Zéland, az ötödik Portugália, a hatodik meglepő módon régiós, és egyben történelmi sorstársunk, Csehország, a hetedik Svájc, a nyolcadik Kanada, utána jön Japán, Szlovénia és Finnország.

A legbékésebb (sötétzöld) és legzűrösebb (piros) országok a földön. Forrás: Institute for Economics and Peace

Ezzel ki is merítettük a rendkívül békés csoportot, de a következő nagyon békés kategória is kellemes még, és akkor hisszük, akár nem, mi is beleférünk egész jó helyen, a 19-ediken. Előttünk a következők vannak: Írország, Bután, Svédország, Ausztrália, Németország, Norvégia és Belgium. Nincs tehát rossz dolgunk, illusztris társaságban vagyunk, már ha reálisan mérik fel helyzetünket. A nagyon békés csoport egyébként a 78. helyig tart, onnan jön a közepesek hosszú listája, melyben van egy meglepetés: az Amerika Egyesült Államok, amely a 103. helyen tanyázik.

A kullogók, a javulók és a lecsúszók

A legrosszabb csoportba 15 ország került, és köztük van Ukrajna és Oroszország, nyilván a köztük dúló ellenségeskedés miatt. A társaságban még Nigéria, Észak-Korea, a nagyobbik Kongó, Pakisztán, Líbia, Szudán és a Közép-Afrikai Köztársaság tartózkodnak, a hat utolsó pedig önmagáért beszél: Jemen, Szomália, Afganisztán, Irak, Dél-Szudán és végül Szíria.

A Földön tehát Európa a legbékésebb régió, minden probléma ellenére. Az első 7-ből 6 ország európai, a legnagyobb javulást Portugália mutatta: a 9-edikről az 5-ödik helyre ugrott föl. Ugyanakkor vannak negatívumok is: Macedónia 15 helyett esett vissza, Koszovó alig kevesebbet, Ugyanakkor nagyot esett Törökország is, viszont meglepő módon viszonylag keveset Franciaország és Belgium, a terrortámadások ellenére. Egyrészt azért, mert egyelőre az események egyszerinek tekinthetők, másrészt azért, mert a gyakori erőszakos tüntetések miatt amúgy sem álltak a lista élén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG