7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Október elsejétől a világ vezetői devizáit tömörítő SDR-kosár részévé vált a kínai renminbi (jüan, CNY), ami egyben elismerése Kína növekvő világgazdasági szerepének valamint jelzi a kínai deviza nemzetközi szerepét is mind a kereskedelmi elszámolásokban, mind egyéb piacokon. Hol áll most a renminbi a világban és hol tart a deviza magyarországi használata és elérhetősége?

Sütő Zsanett, az MNB szakértőjének szakcikkét publikáljuk a Privátbankár.hu-n.

A kínai deviza nemzetközivé válása az utóbbi időben egyre szélesebb körben elemzett téma. A kínai deviza nemzetközivé majd 2020-ra konvertibilissé tétele a kínai gazdaságpolitika egyik kiemelt célja. Ezen az úton mérföldkövet jelent az IMF által használt devizakosárhoz történő csatlakozás, aminek értelmében 2016. október 1-től a renminbi 10,92%-os súllyal kerül számításba vételre az elszámolási devizaként használt SDR árfolyamának a meghatározásában.

Egy deviza nemzetközivé válásának több lépcsőfoka van, első lépcsőfokként a nemzetközi kereskedelmi tranzakciókban és a pénzügyi piaci elszámolásokban történő használat említhető. További lépcsőfokot jelent az, amikor már befektetési eszközként majd pedig finanszírozó devizaként tekintenek külföldi szereplők az adott devizára. Ez az elemzés a kínai devizának a kereskedelmi elszámolásokban és a devizapiacon történő szerepére fókuszál a legfrissebb statisztikák alapján.

A kínai fizetőeszköz szerepe a nemzetközi kereskedelmi és egyéb elszámolásokban

A nemzetközi fizetési forgalmat bonyolító SWIFT által között adat szerint a kínai deviza a nemzetközi fizetésekben az 5. leggyakrabban használt deviza. A szervezet által közölt legfrissebb információk szerint a renminbi európai elterjedése is egyre inkább érzékelhető: Svájcnak Kínával és Hongkonggal folytatott fizetési forgalmában a kínai fizetőeszköz 4%-os súlyt képvisel, Németország esetén ez az arány 10,9%, míg Franciaország esetében 49,3% a 2016. augusztusi adatok alapján.

1. ábra: Egyes devizák részesedése a nemzetközi fizetési forgalomban (2016. augusztus)
Forrás: SWIFT, RMB Tracker 2016. szeptember

A kínai jüan renminbi szerepe a devizapiacon

A kínai deviza nemzetköziesedésének egy másik fokmérője a tőzsdén-kívüli (OTC) devizapiaci forgalomban történő növekvő használata. A BIS által háromévente közölt, legutóbb 2016. szeptemberében megjelent átfogó devizapiaci adatok alapján az SDR-devizák közül az elmúlt 3 évben csak két deviza forgalma növekedett, és kétszámjegyű, 68%-os forgalomnövekedést a kínai renminbi tudott felmutatni. (ld. 2. sz. ábra).

2. ábra: Az SDR devizák OTC piaci forgalmának változása 2013-2016 között.
Forrás: BIS, 2016 Triennial Central Bank Survey

A SDR-devizák teljes OTC devizapiaci forgalmát tekintve a kínai jüan renminbi egyelőre az ötödik helyen áll. (ld. 3.sz. ábra), ugyanakkor az elmúlt évtizedben látványos mértékű növekedés  látható a kínai deviza forgalmában (ld. 4.sz. ábra).

3.ábra: Az SDR-devizák napi átlagos devizapiaci forgalma (milliárd USD, 2004-2016)
Forrás: BIS, 2016 Triennial Central Bank Survey
4. ábra: CNY napi átlagos devizapiaci forgalma (milliárd USD, 2004-2016) Forrás: BIS, 2016 Triennial Central Bank Survey

Az elkövetkező években érdemes lehet majd figyelemmel kísérni, hogy a jelenlegi adatok alapján napi átlagban 202 milliárd dolláros OTC renminbi devizapiaci forgalom, hogyan változik például a svájci frank (napi átlag 243 milliárd dolláros), a kanadai dollár (napi átlag 261 milliárd dollár), az ausztrál dollár (napi átlag 353 milliárd dollár) vagy éppen az angol font forgalmához (napi átlag 650 milliárd dollár) képest. (Viszonyításképpen a forint napi átlagos OTC devizapiaci forgalma 15 milliárd dollár volt a BIS 2016 áprilisi adatai alapján).

A nem-pénzügyi vállalatok kínai devizában bonyolított ügyletei a tőzsdén kívüli piacon

A kínai deviza nemzetköziesedésének egyik lépcsőfokát jelenti a nem-pénzügyi vállalatok renminbi használata. Fentebb már esett szó a nemzetközi kereskedelmi elszámolásokról, itt a devizapiaci fejleményeket vizsgáljuk. A BIS legfrissebb adatai alapján megállapítható, hogy a spot devizapiacon (ahol az üzletkötés napját követő 2. banki munkanapra szóló devizaváltásra szóló üzletkötés történik) a nem-pénzügyi vállalatok hasonló nagyságrendben, napi átlag 10 milliárd dollár értékben, kötnek renminbire és angol fontra szóló ügyleteket. (Ebben szerepe lehet annak, hogy Európában a nemzetközi fizetésekhez kapcsolódó renminbi-forgalom 67 százaléka az Egyesült Királyságban bonyolódik). Viszonyításképpen: a bankközi piacon nem-pénzügyi vállalatok forintra szóló spot devizapiaci kötéseinek napi átlagos forgalma 250 millió dollár.

5. ábra: Nem-pénzügyi vállalatok devizapiaci kötései
Forrás: BIS, 2016 Triennial Central Bank Survey

Az árfolyamkockázat kezeléshez kapcsolódóan érdemes a forward és FX swap piaci kötések forgalmát megvizsgálni. Ezen a területen a többi SDR-devizához képest még nagyságrendbeli elmaradás látható, ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy a kínai FX-derivatívok piaca még egy fejlődésben lévő piac. Viszonyításképpen érdemes megjegyezni, hogy a nem-pénzügyi vállalatok kínai devizát érintő határidős kötéseinek napi átlag 3 milliárd dolláros forgalma bár elmarad például az angol font esetében látható 10 millárdos, vagy az euró közel 24 milliárdos napi átlagos forgalomtól, de meghaladja például a forint esetében látható 256 millió dolláros napi átlagos forgalmat. Az FX swappiaci kötések tekintetében a nem-pénzügyi vállalatok kínai devizára szóló kötéseinek napi átlagos forgalma háromszorosa a forintra szóló nem-pénzügyi vállalati FX-swappiaci kötéseknek. Természetesen az egyes devizapiaci szegmensekben tapasztalható forgalmi adatokat több tényező is magyarázhatja (konvertibilitás, adott gazdaság világgazdaságban betöltött szerepe, gazdasági nyitottság mértéke, piaci infrastruktúrák, szabályozási kérdések), melyek tárgyalása szétfeszítené jelen elemzés kereteit.

A kínai deviza Magyarországon

A kínai deviza nemzetköziesedéséhez kapcsolódó jegybanki tevékenységek (ld. swap megállapodás, Jegybanki Renminbi Program, Budapest Renminbi Kezdeményezés, stb.) és a kínai devizában történt év eleji kötvénykibocsátás mellett érdemes a magánszektor által tett lépésekre is rávilágítani. Mind a nemzetközi fizetésekhez, mind a devizapiaci tevékenységekhez kapcsolódik az alapvető banki szolgáltatások elérhetősége. A rendelkezésre álló információk szerint jelenleg több magyarországi banknál is elérhető vállalati ügyfelek számára a kínai devizában történő számlavezetés. A betét és hitelügyletek egyelőre kevéssé elterjedtek.

1. táblázat: Néhány banki szolgáltatás elérhetősége renminbiben Magyarországon.
Forrás: MNB

A kínai devizához kapcsolódó egyes devizapiaci ügylettípusok is elérhetők néhány piaci szereplőnél. Bár a forgalom egyelőre elmarad az amerikai dollár vagy euró esetén tapasztalt forgalmaktól (ld. 2.sz. táblázat, CNY az egyéb kategóriában található).

2.táblázat: A forint magyarországi devizapiaci forgalma egyéb devizákkal szemben (napi átlag, millió USD, 2016. április) Forrás: BIS, 2016 Triennial Central Bank Survey

Összefoglalva megállapítható, hogy a kínai deviza növekvő szerepe Magyarországon is a renminbire vonatkozó szolgáltatások megjelenését vonta maga után. Előretekintve, a globális fejleményekkel összhangban Magyarországon is nyílhat tér további fejlődésre a renminbi használata terén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG