Hirdetés
Hirdetés

Újabb csattanós pofon a briteknek: nesztek, Brexit

2017. szeptember 23., 08:54

A gazdaságban zajló folyamatok miatt ismét leminősítették Nagy-Britanniát. Az adósság nem csökken, a Brexit miatt a GDP alig nő.

A Nagy-Britannia EU-ból való kilépését ellenző tüntetők egyike
A Nagy-Britannia EU-ból való kilépését ellenző tüntetők egyike "Ne hibáztass, a maradásra szavaztam." feliratú pólót visel a brit parlament épülete előtt tartott tüntetésen 2017. szeptember 5-én. (MTI/EPA/Will Oliver)

Egyre messzebb az elitklubtól a britek

Leminősítette Nagy-Britannia államadós-besorolását pénteken a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamidejű brit szuverén kötelezettségek osztályzatát az eddigi "Aa1"-ről egy fokozattal "Aa2"-re rontotta. Az új besorolás kilátása az eddigi negatív helyett stabil.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már egyik sem tartja nyilván a lehetséges legjobb "AAA/Aaa" osztályzattal. A Standard & Poor's tavaly nyáron, néhány nappal a brit EU-tagságról tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás után, a Fitch Ratings és a Moody's már jóval korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

Hirdetés

Képtelenek lefaragni a kiadásokat és az adósságot

A Moody's közölte: várakozása szerint a brit államháztartási hiány a következő években is a GDP 3-3,5 százalékának megfelelő szinteken marad, jóllehet a kormány konszolidációs terveiben a 2020-2021-es pénzügyi évre már a GDP-érték 1 százalékánál alacsonyabb deficit szerepel. Eközben a brit kormány államháztartási konszolidációs terveinek teljesítése egyre kérdésesebb, és várhatóan folytatódik az adósságteher növekedése.

Különösen a jóléti kiadások terén tudják nehezen csökkenteni a kiadásokat, sőt nemrégiben engedett a nyomásnak, és növelte több szociális területen a kiadásokat - áll a hitelminősítő elemzésében.

Nagy-Britannián kívül alig van olyan magas besorolású európai szuverén adós, amelynek államadósság-rátája emelkedik. A brit államadósság-ráta az idén megközelíti a hazai össztermék 90 százalékát, és csak két év múlva, 2019-ben tetőzik 93 százalék közelében.

Jól elintézték a gazdaságot a Brexittel

A brit EU-tagság megszűnésének várható reálgazdasági következményeire áttérve a Moody's leszögezi: most már nem bízik abban, hogy a brit kormánynak sikerül olyan szabadkereskedelmi megállapodást kötni az Európai Unióval, amely jelentősen enyhítené a kilépés negatív gazdasági hatását. Ha a legjobbb forgatókönyvet sikerülne is elérni, az sem biztosítana olyan hozzáférést az EU egységes belső piacához, amilyent a brit gazdaság jelenleg élvez.

Ráadásul bármilyen szabadkereskedelmi megállapodás eléréséhez valószínűleg évekig tartó tárgyalássorozatra lesz szükség, és valószínű, hogy végül csak korlátozott érvényű szabadkereskedelmi egyezmény születik majd, amely nem terjed ki az EU-ba irányuló brit export 40 százalékát és a hazai össztermék 80 százalékát adó szolgáltatási szektorra - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

Ebben a környezetben a hitelminősítő 2018-ban már csak 1 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban az elmúlt évek 2,25 százalékos éves növekedési átlaga helyett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Ugyan a magyar időjárás is tud extrém dolgokat produkálni, de a meteorológiai világrekordokhoz képest sehol sem vagyunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegyűjtötte minden idők legdurvább időjárási szélsőségeit, legújabb videónkban ezekből válogattunk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?