5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mennyibe fog kerülni az adófizetőknek az a 10+10 millió forintos állami támogatás, amit most a kormányzat a három gyermekes családoknak kínál? – erre meglepő válaszokat találtunk. Egészen biztosan az ezer milliárd forintos nagyságrendben lesz, és hasonló terhet jelent majd, mint az a kétezres évek elején érvényes lakástámogatás, ami nagyban hozzájárult az ország súlyos eladósodásához.

Amint arról többször beszámoltunk, a kormány tízmillió forintos családtámogatással és további tízmillió forintos kedvezményes (maximum három százalékos kamatú) hitellel támogatja a legalább három gyermekes családok lakáshoz jutását. A részleteket még végrehajtási rendeletben készülnek szabályozni, annyi már kiderült, hogy fél éves munkaviszony, társadalom-biztosítási jogviszony és büntetlen előélet szükséges lesz a támogatáshoz.

Nagy kérdés, mibe fog ez kerülni az adófizetőknek? Mert egy hasonló szocpol+támogatotthitel-program a 2000-es évek első évtizedében már nagyon megviselte a költségvetést, és hozzájárult az ország nagyfokú eladósodásához, miközben akkor a gyerekszületések száma nem növekedett érdemben.

Ennyi családot érinthet

A KSH adatai szerint 2011-ben 615 815 egy gyermekes, 449 261 két gyermekes, 131 321 három gyermekes, 29 043 négy gyermekes és 15 686 öt vagy még több gyermekes család élt az országban. (Élettársak és házastársak együtt.) Vagyis az utóbbi három számot összeadva eleve 176 ezer család kaphatna családtámogatást, a 449 ezer kétgyermekes pedig közel jár hozzá, egy részük viszonylag könnyen teljesítheti a feltételeket.

Ha az említett 176 ezer család mind kapna tízmillió forintot, az 1760,5 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést. Összehasonlításképpen, az idei teljes személyi jövedelemadó-előirányzat ennél kevesebb, 1640 milliárd forint.

Érdemes lesz meglevő ingatlant eladni

De persze valószínűleg nem mindenki fogja kérni, biztosan vannak közöttük büntetett előítéletűek, munkanélküliek, vagy olyanok, akiknek már van ingatlana (bár tízmillió forint ajándékért biztosan sokan szívesen eladnák a meglévő ingatlanukat). A másik oldalról viszont sok kétgyermekes család is beígér majd három gyermeket, még akkor is, ha valójában nem is akar.

Legfeljebb később visszafizeti a támogatás nagyobb részét, jó esetben lehet, hogy kamatmentesen. (Hogyan bizonyítható, kinek a hibájából nem jön a baba…?) Két gyermek után is jár egyébként 2,6 millió forint. Nem tudni, hányan fogják majd kérni ezt a tízmilliót, lehet, hogy csak százezren, de lehet, hogy háromszázezren, így a kiadás is lehet 1000, 2000 vagy akár 3000 milliárd forint.

Újra elszállhat az adósságunk?

A központi költségvetés adóssága december 18-án a GDP 76,2 százaléka volt, 25 600 milliárd forint. Ha a tízmilliós családtámogatások összege 2560 milliárd forint lenne, és más tényezők nem változnának, akkor az adósság a GDP 84 százalékára ugrana. Majdnem oda, ahol 2009-ben vagy 2010-ben tetőzött, és ami ellen ez a kormányzat ádáz harcot hirdetett, egyelőre mérsékelt sikerrel.

De emellé jön még a kedvezményes hitel is. Tegyük fel, hogy a maximum három százalékos kamat azt jelenti, az állam (vagy az MNB) nulla kamattal ad hitelt, a többi a pénzintézet haszna. Az állam változó kamattal tud hitelt felvenni, a mostanában nagyon ösztönzött lakossági állampapírok esetében például jelenleg 3-4 százalékon, plusz a forgalmazás meg nem nevezett, de vélhetően legalább 1-2 százalékos költségei.

Ez nagyon durva is lehet

Így a kedvezményes kamaton, a kibocsátandó állampapírok kamatterheit is figyelembe véve az állam valószínűleg elbukik majd évente mintegy öt százalékot. Ha csak ezer milliárd forintnyi ilyen hitelt vennének fel, akkor évente 50 milliárdot, ha háromezer milliárdnyit, akkor 150-et.

Futamidőtől (ami maximum 25 év lehet) és összegtől függően ez is lehet 15-20 év alatt pár ezer milliárd forint. Összességében becslésünk szerint nagyon durván valahol 2000 és 6000 milliárd forint között lehet majd a számla, ami a jelenlegi GDP nagyjából 6-18 százaléka.

Mi jöhet még?

Mindez persze bizonytalan. Egyrészt aki teheti, fel akarja majd venni ezeket a támogatásokat. Másrészt viszont a kormány eddigi tevékenységének ismeretében még kiderülhet egy-két korlátozás. Amelyek segítségével vélhetően a legszegényebbeket és legrászorultabbakat (plusz külföldieket, kisebbségieket) kihagyják majd a kedvezményezett körből, mint például a végtörlesztésnél.

A Kiszámoló blog ennél pesszimistább, tíz év alatt összesen 8820 milliárd forintos kiadással számol. Azt is írja, hogy a kedvező, inflációkövető lakossági kötvények jó kondíciói miatt annak is megéri felvenni a kedvezményes hitelt, akinek semmi szüksége sincs rá, évente pár százezer forintot zsebre lehet majd vágni a kamatkülönbözeten. (Plusz érdemes lakástakarékot, önsegélyező pénztárat, cafeteriát igénybe venni.)

A blog számítása szerint „2000 és 2007 között dinamikus növekedés mellett 1476 milliárd akkori forintot költött a költségvetés a lakásvásárlások támogatására”. Ez az infláció miatt jelenlegi árakon durván 2100-2500 milliárd forint között lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG