2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az orosz leánybank kitartó teljesítménye miatt a várakozásoknál jobb adatokat közölt a Raiffeisen. A magyar leánybank 21 milliárd forintos vesztesége a korábbi bejelentésekhez képest csekélynek tűnik.

A 123 milliós prognózisokat jelentősen meghaladó, 183 millió eurós (57,4 milliárd forintos) negyedéves profitról számolt be a Raiffeisen Csoport, ami mind az I. negyedév 161, mind az előző évi bázis negyedév 120 milliós profitjánál jelentősebb adat – utóbbinál 53 százalékkal magasabb.

A jó eredmény elsősorban a nettó kamatjövedelem vártnál nagyobb mértékű növekedésének, a prognosztizáltnál kisebb költségeknek és a visszafogottabb céltartalék-képzési kötelezettségnek köszönhető. A bank az eredményeket jórészt az elindított megtakarítási intézkedések hatásának tudja be. Ugyanakkor, a Raiffeisen előrejelzése szerint az idén stagnáló hitelezésre és 1,3-1,4 milliárd eurós hitelezési veszteségre számítanak.

Oroszország a profitgyár

Továbbra is húz a társaság orosz leánybankja: a 2,8 millió ügyféllel bíró társaság a második negyedéves 103 millió eurós adata az egy évvel ezelőtti 101 milliós tételt meghaladja és csak halványan marad el a márciusi 109 millió eurótól. A teljes bankcsoport nyereségének 56 százaléka származik Oroszországból. A bank vezetősége továbbra is vonzó piacnak tartja közép és hosszútávon az országot, rövid távon ugyanakkor beárnyékolja a lehetőségeket a szankció-politika, amelyhez ugyanakkor maradéktalanul tartják magukat. A Raiffeisen szerint ugyanakkor ezeknek az intézkedéseknek nem várható, hogy jelentős hatásuk lesz a rövidtávú, 90 napos üzletmenetre. Oroszországban jövőben a meglévő vállalati és kiskereskedelmi ügyfeleire kíván fókuszálni a Raiffeisen.

Mi újság itthon?

A magyar Raiffeisen az anyabank közlése szerint 67 millió eurós, vagyis közel 21 milliárd forintos veszteséget ért el a második negyedévben. Korábban Bécsben azt jelentették be, hogy a devizahiteles törvénycsomag első két eleme, az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások 120-160 millió euró közötti veszteséget okozhatnak a magyarországi Raiffeisennek. (Ez még az MNB elszámolási metodikájának megjelenése előtti adat volt.) Miután a nemzetközi számviteli elvek szerint a várt veszteséget abban a negyedévben kell megképezni, amikor az az intézmény tudomására jut, a mostani mínusz akár kedvező üzleti adatokat is takarhat Budapesten.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG