1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben újabb sarcokat vet ki a nagybankokra több mint 100 milliárdot forgat vissza az állam a pénzügyi szektorba, hogy a magyar tulajdonhányadot növelje. De miből futja bankvásárlásra, amikor újabb adókat kell kivetni, hogy tartani tudjuk a hiánycélt?

100 milliárdos kiadások

100 milliárdot kell előteremtenie az államnak, hogy végrehajthassa a takarékszövetkezeti rendszer egy nap alatt átvitt teljes újraszabását, de közben az is kiderült, hogy két bankban is tulajdont szerez tőkeemeléssel. Mindez összesen 6 milliárd forintjába fog kerülni az adófizetőknek, ami költségvetési szempontból ugyan nem számít soknak, de az elmúlt 10 napban az is kiderült, a kormány nem hagy fel a presztízs beruházásokkal, ezeket azonban nem a folyó kifizetések terhére finanszírozza mostantól, hanem erre is plusz forrást szerez. Akárcsak a takarékszövetkezetek központosításánál, itt is az állami vagyon értékesítéséből jöhet össze a pénzügyi fedezet. De belefér-e ebbe a bankvásárlás, honnan lesz arra pénz?

3 napon belül utalnak

A Privátbankár kérdésére a nemzetgazdasági tárca elárulta, hogy a Töröcskei István nevéhez köthető Széchenyi Bankban és a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Gránit Bankban való tőkeemeléshez az állam a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból csoportosított át 6 milliárd forintot az NGM-nek. Az összeget a kormány a 2012. költségvetésből különíti el, ami azt jelenti, hogy a június 30-áig meg kell történnie a pénzügyi teljesítésnek, vagyis 3 napon belül.

A Gránit Bank új részvényeket bocsát ki, az azokat felvásárló állam így tőkét emel a bankban, és 49%-os tulajdonos lesz. A bank azt közölte a Privátbankárral, hogy a tőkeemelést előkészítő tárgyalások másfél évet vettek igénybe. Közben - ahogy azt a bank alapításakor a főtulajdonos Demján jelezte - több hazai üzletember is lehetőséget látott a főleg elektronikus banki szolgáltatásokra fókuszáló pénzintézetben, és tulajdonosként beszállt Demján régi üzlettársa, Nyúl Sándor, a brokernetes Kostevc Péter, illetve a bankot eddig is vezető Hegedűs Éva, valamint a bank együttműködik a Coop hálózatával is.

Az NGM 2,85 milliárddal száll be a Gránitba, de a bank menedzsment jogai megmaradnak a főtulajdonosnál, aki már most jelezte, hogy a bank stratégiáján a továbbiakban sem kíván változtatni.

Orbán Viktor és Demján Sándor a kormányváltás után: "vannak filozófiai különbségek"



Az állam szerint jó üzlet a bankolás

A gazdasági tárca ugyanakkor jelezte, hogy áttekintette a bank üzleti tervét a kormány, s arra rá is bólintott. Mint írták, az állam piaci alapon száll be a két pénzintézetbe, a befektetéstől pedig magas megtérülést vár.

A Gránit Bank alapítása óta eltelt három év alatt kilencszeresére növelte mérlegfőösszegét, ami 2013 április végén meghaladta a 60 milliárd forintot. A bank portfóliójának minősége a konzervatív hitelezési politikának köszönhetően kiváló, a dinamikus növekedés fenntartása mellett a cél az, hogy lehetőleg 2 év múlva tőzsdére mehessenek (ehhez újabb tőkeemelésekre is szükség lehet).

A Gránit Bank eddig is a kkv-k felé nyitott, és továbbra is a hazai cégeket célozza meg, ennek alárendelve bővítik majd szolgáltatásaikat is.

3 milliárd a vidék bankjának

A Széchenyi Bankba 3 milliárdos tőkeemeléssel szerez 49 százalékos kisebbségi tulajdonrészt a magyar állam. A pénzintézet deklarált célja a vidéki kkv-k hitelezése, segítése, az is tudható a bank vezetőségéről, hogy támogatja a magyar állam azon törekvését, hogy a pénzintézeti szektorban növelje a magyar tulajdonhányadot.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank eddig is összedolgozott a vidéki szövetkezetekkel, az együttműködés még szorosabb lehet, miután a kormány arról is döntött, hogy központosítja a szövetkezeteket egy ernyőbank alá terelve az eddigi integrációkat. A banknak korábban az okozott fejfájást, hogy a jellemzően (vidéki) középvállalati réteget nem tudta meghitelezni, a tőkeemeléssel azonban már ez sem lehet probléma, noha továbbra is inkább a kisebb cégekre fókuszálnak majd. A Széchenyi Bank márciusban már csatlakozott az állami Eximbank programjához, melyen keresztül kedvezményes hitelekkel támogatták az exportra dolgozó cégek előfinanszírozását.

Az NGM kérdésünkre válaszolva azt közölte, hogy a mostani két befektetéstől hosszú távon azt reméli, hogy azok hozama a szektorátlag felett lesz majd. A magyar bankszektor 2011-ben több mint 10 év után fordult veszteségbe, 2012-ben is 306,7 milliárdos mínuszt hozott össze, bár a veszteség nagy részét három bank adta. Az idei első negyedévben ugyan nyereséges volt a szektor, de az összképen ez sem javít, a nagyok közül minden második pénzintézet veszteséggel zárta az idei első 3 hónapot, nyereségükből a szövetkezetek is sokat vesztettek, az egy évvel korábbi eredményük kétötödét érték csupán el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG