4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kormány tegnapi ülésén is megerősítette, hogy a bankadó mértéke úgy csökkenhet csak, ahogy arról az EBRD-vel aláírt szerződés rendelkezik.
Orbán Gábor a Privátbankár Növekedés 2013 konferenciáján

A kormány továbbra is tartja magát ahhoz – erről a tegnapi kormányülésen is állásfoglalás született -, hogy az EBRD-vel megkötött szerződésben szereplő módon kerül beterjesztésre a jövő évi bankadó-csökkentés - mondta Orbán Gábor, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Portfolio.hu Hitelezés konferenciáján.

Orbán Gábor bizakodó

Az államtitkár szerint a befektetési szolgáltatói szektor gondjait is úgy próbálja megoldani a kormány, hogy ne sérüljenek az EBRD-vel kötött megállapodás részletei. A Bankszövetéggel folytatott tárgyalások alapján ebben a kérdésben most nagyon bizakodó vagyok – mondta az NGM államtitkára. Az idei év végén, a jövő év elején Magyarország potenciális GDP-pályája olyan szintre jut, amikortól már komoly szükség lesz a hitelezés bővülésére – mondta az államtitkár.

Ebbe a helyzetbe úgy kerül a bankrendszer, hogy a devizahiteles elszámolás 600-700 milliárd forintos közvetlen veszteséget okoz a bankrendszernek, ám a másik oldalon ott van a banki mérlegek számottevő tisztulása, ami segítheti a hitelezés újbóli megindulását. Orbán Gábor elmondása szerint a forintosítás módjáért és időzítéséért tegnapelőtt épp az OECD főtitkára dicsérte meg a kormányt.

Alacsony a vállalati hitelezés

Orbán Gábor szerint a hazai bankrendszer túlzottan szétaprózódott, az itt működő 8-9 univerzális nagybank nem tudja azokat a mérleghatékonysági előnyöket élvezni, amely egyrészt jobban garantálja a tisztességes működést, másrészt megfelelő jövedelmezőséget biztosít. A többségében hazai bankrendszer szükségességét Orbán Gábor a külföldi hitelintézetek prociklikus gondolkodásmódjával indokolta. Ennek ellenére az állam nem akar hosszú távon bankokat tulajdonolni – hangsúlyozta az államtitkár.

Orbán Gábor szerint a vállalatok hitelhez jutási lehetőségei számottevően bővültek az elmúlt időben: ehhez azonban az Eximbank és a Garantiqa termékei, valamint az MNB nhp programja kellett. Ahogy az NGM, úgy a Magyar Nemzeti Bank is úgy látja, hogy a pénzintézeti szektor problémáinak 70-80 százalékát már megoldották – csatlakozott Orbán Gábor véleményéhez Balog Ádám, a jegybank alelnöke.

Ugyanakkor szerinte továbbra is alacsony a vállalati hitelezés, ez részben azzal indokolható, hogy komoly nem teljesítő állománnyal küzdenek a bankok. Az nhp és egyéb állami programok nélkül továbbra is csökkenne a vállalati hitelezés. A támogató hitelezéshez komolyabb kockázatvállalás kellene , a jegybank szerint ugyanakkor a kibontakozó verseny komoly további enyhítést jelez előre.

Vannak még kockázatok a hitelezésben

A devizahitelezés fő gondjának, a jelzálog alapú hitelezésnek a megoldása után még további kockázatok vannak a lakossági hitelek terén – mondta Balog. A jegybank szerint itt a legkomolyabb gondot az deviza autóhiteles állomány jelenti, amely hiteleinek bedőlése egy árfolyamsokk esetén akár 200 milliárdos veszteséget jelenthet a szektornak, ráadásul komoly kockázatot jelez, hogy az autóhitelesek egyéb hitelei is bedőlnek. A jegybank ezért tartja rendkívül fontosnak, hogy az autóhitelesek kérdését napirenden tartsa.

A devizahiteles kérdés rendezése ugyanakkor új problémával, a forint lejárati eltérésével szembesítette a jegybankot. A hosszú forint hitelek mellé hosszú forrásokat kellene a bankoknak felmutatniuk, a számítások szerint mintegy 280 milliárd forintnyi hosszú forrást kellene a jelenlegi állomány mögé. A jegybank itt egy új jelzálog-finanszírozás megfelelési mutatót írna elő a bankoknak, ennek bevezetése a jövő évre várható – mondta az alelnök.

Végezetül Balog Ádám arról beszélt, hogy az MNB komoly aggályokat lát abban, hogy nem csak a szabályozási, hanem strukturálási okokból is alacsony a bankok jövedelmezősége. A jövő sem kecsegtet túl sok jóval: a bankok az elszámolás alapján mintegy évi 90 milliárdos kamatmarzs-szűküléssel szembesülnek. Az OBA-Beva befizetések 20-30 milliárd forintos további kiesést jelentenek, s a tartósan alacsony kamatkörnyezet is jövedelemszűkítő. Ezt a helyzetet ellensúlyozhatja a bankadó csökkentése, ami 60-83 milliárd forintot hagy a bankoknál. (Balogh Ádám szerint indokolt volna a hitelezés felfutásához kapcsolni a bankadó-csökkentést.) Az árfolyamgát megszűnése 13-15 milliárd forintos többletbevételt jelent a bankoknak, s a bevételeket még a magasabb gazdasági növekedésből eredő előnyök is növelhetik.

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG