Hirdetés
Hirdetés

Csúnyát esett a Mol, jókora változás a Richter megítélésében

Eidenpenz József, 2017. november 13., 18:49

Az európai tőzsdék csúnya mínuszaik egy részét ledolgozták a nap végére, az amerikai indexek pedig nemigen tudják, mit is csináljanak. A BUX index a végén csúszott mínuszba, főleg a Mol húzta le, míg az OTP most emelkedni tudott. Az egyik nagy brókercég közel tíz százalékkal emelte a Richter célárát.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Felemásan indult ez a hét, úgy tűnik, hiányzik a katalizátor a további hegymenethez a tőzsdéken. Az USA-ban továbbra is az adóreform bizonytalanná válását emlegetik fő okként, de néhány vállalati hír lehet, hogy most többet ártott. Az amerikai határidős indexek nap közben rondán néztek ki, ennek ellenére csak szerény mínusszal nyitottak, és azután csekély, 1-2 ezrelékes pluszba tudtak javítani.

Hirdetés

Az európai tőzsdék nap közben egy százalékos mínuszban is voltak az EuroStoxx 50 index értéke alapján, a végére ez nagyjából felére mérséklődött. Sokat segíthetett, amikor kora este az amerikai indexek mínuszból pluszba korrigáltak. A német mutató 0,4, a francia 0,7, a brit 0,2 százalékkal esett.

Megint tapad a forint

Itthon a BUX index a nap nagyobb részében pluszban volt, de a vége felé a Mol nagyon lehúzta, fél százalékos mínuszba. Az olajrészvény 2,4 százalékkal 3191 forintra esett a végén. Az OTP egy százalékkal 10 150-re javított a pénteki, a gyorsjelentést követő csúnya esés után. A Richter stagnált 6921 forinton, a Telekom másfél százalékkal 476 forintra esett. Az úgynevezett Mészáros-részvények ezúttal ésszel, pár százalékkal drágultak. (A Richter és a Telekom gyorsjelentéséről itt, az OTP-jelentés fogadtatásáról itt írtunk.)

Pénteken az eddigi stabil helyett pozitív kilátásúra javította a magyar államadósság osztályzatát a Fitch Ratings. Ez úgy látszik, nem befolyásolta különösebben a piacot. A forint gyengült, 40-50 fillérrel drágult az euró, és megint hozzátapadt a 312 forintos szinthez. Hasonlóképp gyengült egyébként a lengyel złoty, a román lej és a török líra is.

Egy napig tartott az őrület

Szerbiában terjeszkedne az OTP a hírek szerint, két másik bankkal együtt pályázik egy ottani pénzintézet privatizációjánál.

A Brexit és a brit miniszterelnök személye körüli huzavona nyomán megint esett az angol font. Erősödött kissé a dollár az euróhoz képest is. Az olaj is bizonytalan, volt pluszban és mínuszban is, ráadásul most épp a Brent esik, a WTI kissé erősödik. Drágul az arany, az ezüst, a platina és főleg a réz. A múlt heti uránbányarészvény-őrület csak egy napig tartott, második napja lefelé csorognak az árfolyamok.

Richter- és Graphi-céláremelés

A KBC Equitas szerint nem áll le a héten a jelentési szezon Magyarországon, a Nyomda, a Masterplast, a Rába, illetve az FHB számai lehetnek érdekesek, illetve a frissen tőzsdére került Waberer’s beszámolója. A brókercég a Richter-célárát múlt heti gyorsjelentés után 7170 forintról 7750 forintra emelte, a stop loss szintjét (a veszteségvágó megbízást) a korábbi 6 100 forintról 6 350 forintra húzta fel. Kismértékben, 3965 forintról 4040 forintra emelte a Graphisoft Park részvényeire vonatkozó „reálisérték-kalkulációját” is, a stop loss itt 3400 forint a korábbi 2880 után.

Technikai OTP-zuhanás?

Az Erste Befektetési inkább technikai jellegűnek tekinti az OTP pénteki nagy esését, korrekciónak tekinti, amire már 10 900 környékén figyelmeztetett. „Az árfolyam a 30 napos mozgóátlagról esett nagyot, közelíti a 9.600 pontnál levő korábbi leszúrást, amely támaszszintnek tekinthető. Ugyanakkor az igazi nagy támaszszint 9300-9400 pont környékén van, ahol a 200 napos mozgóátlag is húzódik” – írták reggeli kommentárjukban.

Dinoszaurusz és pofozóbábú

A General Electic felére csökkenti az osztalékát, 24-ről 12 centre (negyedévenként), ilyesmire az 1929-1933-as válság óta eddig állítólag csak egyszer volt példa, 2009-ben. A sajtó nem mond túl hízelgő dolgokat a cégről, volt, aki lomha dinoszaurusznak, más a Wall Street pofozóbábujának nevezte a konszernt. A részvény négy százalékkal esik, az utóbbi egy évben egyébként már elvesztette értékének mintegy 30 százalékát. Még a Dow Jones ipari indexből történő kidobás réme is fenyegeti, pedig az első „alapító-tagok” egyike volt még a 19. század végén.

Megy a bitcoin cash

A bitcoin árát a hétvégén rettentően megrángatták, lement egészen 5600 környékére, hogy azután ismét felpattanjon. Most 6500 dolláron forog, hatszáz dollárral feljebb, mint 24 órával korábban. A múlt héten még 8000 dollárnál tetőzött az árfolyam. Hatalmasat emelkedett viszont a napokban a bitcoin cash nevű bitcoin-leágazás, hatszáz dollárról 2000 közelébe, majd visszaesett 1200-ra.

(A Tesla és az Apple, illetve a Nasdaq piacának short pozícióiról itt írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?