Hirdetés
Hirdetés

Dől a pénz az OTP-hez

Fellegi Tamás, 2017. november 10., 10:30

Az OTP ismét igen szép negyedéves eredményt hozott, igaz, kiváló gazdasági környezetben történt ez, és részben egyedi tételeknek köszönhető. Legjobban a hazai bank megy, de az egész csoport jól muzsikál, az orosz-ukrán válság már a múlté. Különösen a teljesítő hitelállomány növekedése a jó hír, de az alacsony kockázati költség is döntő.

Amikor 10 évvel ezelőtt ötszámjegyű lett az OTP részvényének ára, elég nyilvánvalónak tűnt, hogy már lufi képződött. Aztán jött is egy akkora összeomlás, amire senki nem számított, át is fordult az értékeltség, és szinte ingyen adták a papírt egy darabig. Most ismét a magasban az ár, és a negyedéves eredmények alapján úgy tűnik, hogy ha nem is olcsó a papír, nem is túl drága.

Kedvező környezet

A háttérben leginkább a kedvező gazdasági környezet áll, ami lehetővé teszi az OTP növekedését. Jelentős a hazai hitelállomány növekedése, miközben csökken a nemteljesítő hitelállomány (14-ről 11 százalékra). A bank arra számít, hogy ez a tendencia folytatódni fog, és a válság előtti szintig juthat el. A teljesítő hitelállomány összesen 170 milliárd forinttal bővült az elmúlt három hónapban, ezen belül a vállalati és lakossági hitelek egyaránt dinamikusan növekedtek. Egy év alatt így összesen 23 százalék volt a hitelállomány növekedése, ebből 13 százalék köszönhető akvizícióknak (AXA, Splitska banka).

Hirdetés

A hitelnövekedés mellett a betétnövekedés is jelentős volt, ami különösen kedvező a jelenlegi alacsony kamatú környezetben. A lakossági és vállalati megtakarítás egyaránt nőtt, ami leginkább a bank és a bankrendszer iránti bizalomnak, és a bank által nyújtott szolgáltatásoknak köszönhető (a kamatkörnyezet nem mindenhol olyan rossz, mint nálunk: Oroszországban kifejezetten magas a kamatszint). A nettó kamatmarzs összességében csökken, Magyarországon 3,14 százalék, Szlovákiában még ennél is alacsonyabb.

Adatok

A bankcsoport kilenchavi korrigált adózott eredménye 225 milliárd forint lett, ami 30 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos részében. Az eredmény javulása döntően az alacsonyabb kockázati költségeknek és a mérséklődő tényleges társasági adórátának köszönhető. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi eredmény egyedi tételeket tartalmaz, hisz a korábban felhalmozott kockázati tartalékok felszabadítása csak átmeneti hatást eredményez.

Az eredményen beül a magyar bank 46,7 milliárd forintot hozott, a bolgár DSK 11,3 milliárd, az orosz bank 6,4, a horvát bank 6, az ukrán bank 3,1 milliárdot hozott, és immár a román, a szerb és a montenegrói bankok is eredményesek lettek. Ami a jövőt illeti, az a kérdés, hogy a működési eredmény növekedése mennyire fogja kompenzálni az egyedi tételek kiesését.

Árazás

A papír árazása a korábbiakban igen magasnak tűnt, most már kissé árnyaltabb a kép. A papír nagyjából 10-es P/E értéken forog, ami bankrészvényeknél átlagosnak tekinthető, jelenleg a közép-kelet-európai régióban inkább alacsony, viszont figyelembe kell venni, hogy egyelőre az egyedi tételek szerepe jelentős a magas eredményben. P/BV alapon viszonylag magas az árazás az európai bankok között, a bank teljes értéke a könyv szerinti érték kétszerese.

Új termék

Az OTP sajtótájékoztatóján bemutatta egy új termékét, az internetes bankolást végző ügyfelek számára elérhető online hiteligénylést. Az ügyfélnek elég beadnia a netbankon keresztül az igényét, csatolva a megfelelő dokumentumokat, a bank elvégzi a szükséges hitelbírálatot, belép a KHR rendszerbe, és ha minden stimmel, már folyósít is. Így nincs szükség bankfióki intézésre, sem hitelközvetítőre, aki az ügyfelet felkeresi. Ennek az ügyfél számára mindjárt az a nagy előnye is megvan, hogy nem próbálják általa nem igényelt szolgáltatások (drága biztosítás) megvásárlására presszionálni, azt sugalmazva, hogy enélkül esetleg nem kapja meg a hitelt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?