Hirdetés
Hirdetés

Kár rettegni az atomháborútól - úgyse éljük túl?

2017. augusztus 10., 14:41

Azt hihetnénk, ha valamitől, akkor az atomháború rémétől pánik tör ki a tőkepiacokon - hogy lehet, hogy ez mégsem következett be?

Kim Dzsongun tábornokai körében a Hvaszong-14 kilövésekor az észak-koreai hírügynökség fotóján.
Kim Dzsongun tábornokai körében a Hvaszong-14 kilövésekor az észak-koreai hírügynökség fotóján.

Egyre nagyobb a feszültség az Egyesült Államok és Észak-Korea között: két atomhatalom feszül egymásnak, mindkettő kölcsönösen nukleáris csapással fenyegeti egymást. A legfrissebb fejleményekről itt írtunk.

Azt hihetnénk, ha valamitől, akkor az atomháború rémétől pánik tör ki a tőkepiacokon - hogy lehet, hogy ez mégsem következett be?

Hirdetés

A Bloomberg által megkérdezett piaci szakértők meglehetősen egyszerű választ adtak: nem lehet beárazni egy "kihalási eseményt". (Ez az élővilágban a Wikipedia szerint nagyszámú faj rövid idő alatt bekövetkező kihalását jelenti, a leghíresebb kihalási esemény a dinoszauruszok eltűnése volt mintegy 65 millió évvel ezelőtt.)

Márpedig egy atomtámadás valami ilyesmihez vezetne, a koreai félsziget nagy részén legalábbis biztosan - véli Timothy Ash, a Bluebay Asset Management szakértője (az ő neve egyébként ismerősen csenghet: korábban több intézménynél is a feltörekvő piacokat elemezte, többek közt a Nomuránál, a Standard Banknál vagy a Royal Bank of Scotlandnél, így gyakran olvashattunk tőle Magyarországra vonatkozó "londoni elemzéseket" is).

Mark Mobius, a Templeton befektetési guruja - ahogy a Bloomberg hívja, a feltörekvő piaci befektetések apostola - is hasonló következtetésre jutott. Még májusban úgy fogalmazott a nukleáris konfliktusról: úgyse tehetünk ellene semmit - ha valami ilyesmi kitör, egyébként is vége mindannyiunknak.

Talán ennek köszönhető, hogy idén a vezető dél-koreai részvényindex, a Kospi legrosszabb napjáért július 28-án kizárólag a tech-részvényektől történő globális elfordulás a felelős, a zuhanásnak semmi köze nem volt a geopolitikai eseményekhez.

Bármit is mond a fősodratú média, a világgazdasági válság által gerjesztett feszültség a mai napig benne van a rendszerben, csak átalakult geopolitikai, biztonságpolitikai feszültséggé - véli külpolitikai szakértőnk. Nem véletlen, hogy hivatalos ENSZ-háttéranyagok foglalkoznak a nukleáris konfliktusok növekvő esélyével. Ki lő majd először? Túlélhetjük? Vajon Észak-Koreától tényleg kell félnünk? Válaszok itt >>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A háború óta először juthat szélsőjobboldali párt a német parlamentbe

A háború óta először juthat szélsőjobboldali párt a német parlamentbe

A mostani állás alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt, amely pár éve alakult, bejut a Bundestagba a közelgő általános választásokon, és így Hitler óta először lesz szélsőjobboldali párt a parlamentben. Náciknak azért nem neveznénk őket, inkább olyasmik, mint Le Pen pártja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?