Hirdetés
Hirdetés

Kifulladt az Opimus-őrület, erősödik a forint

Fellegi Tamás, 2017. július 12., 18:35

Napok óta minden a Konzum és az Opimus körül forog, ma sem volt ez másképp, a két papír a BÉT forgalmának közel felét generálta. Míg azonban a Konzum még emelkedni is a tudott, az Opimus ezúttal limittel közel 15 százalékkal esett. Közben szárnyaltak az európai tőzsdék, Amerika is pluszban, új csúcson a Facebook, összeroskadt a Snap.

Eseménydús nap volt a piacokon, persze a legnagyobb izgalmat továbbra is a Konzum és az Opimus okozza, rajtuk lehetett idén meggazdagodni, és továbbra is óriási mozgások vannak bennük, hatalmas forgalommal. Az Opimuson már tegnap látszott, hogy lemarad a Konzumtól, részben talán azért, mert utóbbi jóval többet ment az egész őrület során, másrészt az Opimus piaci kapitalizációja lényegesen nagyobb volt, és ezt indokolatlannak találhatták a befektetők.

Ma nyitáskor a Konzum még felszaladt jócskán 3 ezer forint fölé közel 20 százalék pluszba, az Opimus viszont hamar mínuszba ment és ott is tartózkodott egész nap, sőt a nap nem kis részében a kereskedési limit fogta meg 15 százaléknál, esett volna többet is. Végül 198 forinton zárt, közel 2,8 milliárd forintos forgalom mellett.

Hirdetés

A Konzum a kezdeti lelkesedés után visszaesett, sőt egy rövid ideig 10 százalékos mínuszban is volt, de ott rögtön alkalmi vételt sejtettek a befektetők, és megtépték. Délután újra lenézett a mélységbe, de akkor is haladéktalanul megvették, végül 2810 forinton, közel 5 százalékos emelkedéssel zárt, egészen rendkívüli, 4,2 milliárd forintos forgalom mellett.

Konzum
Konzum  Friss árfolyamok>>>

Az OTP és a Mol is emelkedett, persze az ő 0,6 ill. 0,9 százalékos erősödésük érzékelhetetlen a két megbokrosodott papírhoz képest. A BUX 35 872 ponton zárt, ami 0,34 százalékos erősödés.

Európában jól megtépték a piacokat: a DAX, a francia CAC-40 és a milánói index egyaránt másfél százalékot emelkedtek. Amerikai is felfelé vette az irányt, kiemelkedik a Facebook, ami négy napi száguldás után máris új csúcson van 158 dolláron. Vele szemben, sőt talán miatta, mint konkurencia miatt tovább zuhant a Snap, amely tegnap tankönyvi módon esett át a kibocsátási áron, így mindenki bukóban van benne, aktivizálódnak a stopok, méretes esést okozva. Jelenleg az ár 15,35 dollár.

Snap: tankönyvi letörés
Snap: tankönyvi letörés

Végre meglódult a forint, és a napok óta érvényes 308 körüli szintről nekiveselkedett, és most már csak 306,60-at kell adni érte. Ez persze még egy fél százalék sincs, de idén még csak egyszer volt ennél erősebb a hazai valuta, egy hónappal ezelőtt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Az egyik legkomolyabb társadalmi botrányt az elmúlt napokban a BKK jegyvásárlási rendszerében hibát találó, majd azt bejelentő és nyilvánosságra hozó 18 éves hobbiinformatikus ügye volt. A T-Systems, a rendszert üzemeltető cégként feljelentette a hackert, az eljárás ugyan jogilag rendben van, de külföldön ez a feljelentés nem történt volna meg.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön melyik országban tartana a leginkább terrortámadástól nyaralás közben?