Hirdetés
Hirdetés

Kifulladt az Opimus-őrület, erősödik a forint

Fellegi Tamás, 2017. július 12., 18:35

Napok óta minden a Konzum és az Opimus körül forog, ma sem volt ez másképp, a két papír a BÉT forgalmának közel felét generálta. Míg azonban a Konzum még emelkedni is a tudott, az Opimus ezúttal limittel közel 15 százalékkal esett. Közben szárnyaltak az európai tőzsdék, Amerika is pluszban, új csúcson a Facebook, összeroskadt a Snap.

Eseménydús nap volt a piacokon, persze a legnagyobb izgalmat továbbra is a Konzum és az Opimus okozza, rajtuk lehetett idén meggazdagodni, és továbbra is óriási mozgások vannak bennük, hatalmas forgalommal. Az Opimuson már tegnap látszott, hogy lemarad a Konzumtól, részben talán azért, mert utóbbi jóval többet ment az egész őrület során, másrészt az Opimus piaci kapitalizációja lényegesen nagyobb volt, és ezt indokolatlannak találhatták a befektetők.

Ma nyitáskor a Konzum még felszaladt jócskán 3 ezer forint fölé közel 20 százalék pluszba, az Opimus viszont hamar mínuszba ment és ott is tartózkodott egész nap, sőt a nap nem kis részében a kereskedési limit fogta meg 15 százaléknál, esett volna többet is. Végül 198 forinton zárt, közel 2,8 milliárd forintos forgalom mellett.

Hirdetés

A Konzum a kezdeti lelkesedés után visszaesett, sőt egy rövid ideig 10 százalékos mínuszban is volt, de ott rögtön alkalmi vételt sejtettek a befektetők, és megtépték. Délután újra lenézett a mélységbe, de akkor is haladéktalanul megvették, végül 2810 forinton, közel 5 százalékos emelkedéssel zárt, egészen rendkívüli, 4,2 milliárd forintos forgalom mellett.

Konzum
Konzum  Friss árfolyamok>>>

Az OTP és a Mol is emelkedett, persze az ő 0,6 ill. 0,9 százalékos erősödésük érzékelhetetlen a két megbokrosodott papírhoz képest. A BUX 35 872 ponton zárt, ami 0,34 százalékos erősödés.

Európában jól megtépték a piacokat: a DAX, a francia CAC-40 és a milánói index egyaránt másfél százalékot emelkedtek. Amerikai is felfelé vette az irányt, kiemelkedik a Facebook, ami négy napi száguldás után máris új csúcson van 158 dolláron. Vele szemben, sőt talán miatta, mint konkurencia miatt tovább zuhant a Snap, amely tegnap tankönyvi módon esett át a kibocsátási áron, így mindenki bukóban van benne, aktivizálódnak a stopok, méretes esést okozva. Jelenleg az ár 15,35 dollár.

Snap: tankönyvi letörés
Snap: tankönyvi letörés

Végre meglódult a forint, és a napok óta érvényes 308 körüli szintről nekiveselkedett, és most már csak 306,60-at kell adni érte. Ez persze még egy fél százalék sincs, de idén még csak egyszer volt ennél erősebb a hazai valuta, egy hónappal ezelőtt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Matolcsy szerint ebben követhetjük a lengyel példát

Matolcsy szerint ebben követhetjük a lengyel példát

A BÉT konferenciáján a jegybank elnöke célzott arra, hogy megvizsgálhatják az állami vállalatok egy részének tőzsdére vitelét. A lengyel tőzsdéhez hasonlóan bankokat is lehetne a parkettre vinni. Azután újra elmesélte, hogyan lesz nálunk új aranykor.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?