Hirdetés
Hirdetés

Kifulladt az Opimus-őrület, erősödik a forint

Fellegi Tamás, 2017. július 12., 18:35

Napok óta minden a Konzum és az Opimus körül forog, ma sem volt ez másképp, a két papír a BÉT forgalmának közel felét generálta. Míg azonban a Konzum még emelkedni is a tudott, az Opimus ezúttal limittel közel 15 százalékkal esett. Közben szárnyaltak az európai tőzsdék, Amerika is pluszban, új csúcson a Facebook, összeroskadt a Snap.

Eseménydús nap volt a piacokon, persze a legnagyobb izgalmat továbbra is a Konzum és az Opimus okozza, rajtuk lehetett idén meggazdagodni, és továbbra is óriási mozgások vannak bennük, hatalmas forgalommal. Az Opimuson már tegnap látszott, hogy lemarad a Konzumtól, részben talán azért, mert utóbbi jóval többet ment az egész őrület során, másrészt az Opimus piaci kapitalizációja lényegesen nagyobb volt, és ezt indokolatlannak találhatták a befektetők.

Ma nyitáskor a Konzum még felszaladt jócskán 3 ezer forint fölé közel 20 százalék pluszba, az Opimus viszont hamar mínuszba ment és ott is tartózkodott egész nap, sőt a nap nem kis részében a kereskedési limit fogta meg 15 százaléknál, esett volna többet is. Végül 198 forinton zárt, közel 2,8 milliárd forintos forgalom mellett.

Hirdetés

A Konzum a kezdeti lelkesedés után visszaesett, sőt egy rövid ideig 10 százalékos mínuszban is volt, de ott rögtön alkalmi vételt sejtettek a befektetők, és megtépték. Délután újra lenézett a mélységbe, de akkor is haladéktalanul megvették, végül 2810 forinton, közel 5 százalékos emelkedéssel zárt, egészen rendkívüli, 4,2 milliárd forintos forgalom mellett.

Konzum
Konzum  Friss árfolyamok>>>

Az OTP és a Mol is emelkedett, persze az ő 0,6 ill. 0,9 százalékos erősödésük érzékelhetetlen a két megbokrosodott papírhoz képest. A BUX 35 872 ponton zárt, ami 0,34 százalékos erősödés.

Európában jól megtépték a piacokat: a DAX, a francia CAC-40 és a milánói index egyaránt másfél százalékot emelkedtek. Amerikai is felfelé vette az irányt, kiemelkedik a Facebook, ami négy napi száguldás után máris új csúcson van 158 dolláron. Vele szemben, sőt talán miatta, mint konkurencia miatt tovább zuhant a Snap, amely tegnap tankönyvi módon esett át a kibocsátási áron, így mindenki bukóban van benne, aktivizálódnak a stopok, méretes esést okozva. Jelenleg az ár 15,35 dollár.

Snap: tankönyvi letörés
Snap: tankönyvi letörés

Végre meglódult a forint, és a napok óta érvényes 308 körüli szintről nekiveselkedett, és most már csak 306,60-at kell adni érte. Ez persze még egy fél százalék sincs, de idén még csak egyszer volt ennél erősebb a hazai valuta, egy hónappal ezelőtt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?