Hirdetés
Hirdetés

Nagyot esett az OTP, milyen lehet Trump fenomenális adócsomagja?

Eidenpenz József, 2017. február 16., 19:03

Az amerikai tőzsdék emelkedéssel kezdtek, majd nemsokára lefelé indultak el, Európában egész nap rossz volt a hangulat, a BUX is beállt a sorba. Donald Trump szeszélyei, az európai politikai feszültségek szerepelnek indokként, vagy csak sokan megijedtek már a szédítő magasságoktól.

Európában egész nap mínuszban voltak a tőzsdeindexek annak ellenére, hogy előző este az USA-ban, reggel Ázsiában szépen emelkedtek a részvénypiacok. A magyarázat sokféle lehet, attól kezdve, hogy félnek Trumptól és az európai választásoktól, a kiújuló görög problémákon át addig, hogy a sok, hét napos emelkedés után kell némi pihenő. Meg addig, hogy az amerikai politika túl sok bizonytalanságot rejt. Ráadásul az újonnan érkező gyorsjelentéseknek sem volt jó a fogadtatása.

Hirdetés

A piacon uralkodó félelem mérésére is alkalmas, mostanában több éves mélypont közelében VIX, VSTOXX volatilitás-indexek is azt jelezték, hogy valami mintha megváltozna. Az USA-ban az indexek az elején még emelkedtek, úgy tűnt, jönnek az újabb rekordok, majd nemsokára mínuszba fordultak.

Erősebb a forint, emelkedett a Mol

A német, francia, brit indexek végül 0,3-0,5 százalékkal estek. Az USA-ban este hat után 0,1-0,3 százalékos volt a főbb indexek esése. A BUX index 0,7 százalékkal esett, miközben Varsóban jelentős emelkedés volt.

Az esést az OTP vezette, 2,1 százalékkal 9079 forintra süllyedt. A Mol emelkedett, 1,5 százalékkal 21 000 pontra. A Richter 1,2 százalékkal 6600 forintra süllyedt, a Telekom 525 forinton stagnált. A forint megerősödött, nagyjából akkortól, amikor az EKB jegyzőkönyvét közzétették, este 307,50 körül volt az euró. Az euró erősödni, a dollár gyengülni kezdett a jelentéssel egy időben. Az olaj a nap nagy részében szerényen erősödött, bár egy ideig volt mínuszban is. A nemesfémek drágultak.

Jó lehet a Telekom eredménye

Az USA-ban makroadatok jöttek, a házépítésekről, a munkanélküli kérelmekről, a feldolgozóiparról, összességében pozitív képet festettek a gazdaságról. Hogy mégis miért rossz a hangulat Amerikában, az sokak szerint még mindig Janet Yellen Fed-elnök keddi és szerdai beszédei miatt is lehet, amelyekben lényegében a kamatemelést sürgette.

Az Erste Befektetési hírlevele szerint február 22-én piaczárás után teszi közzé negyedik negyedéves eredményét a Magyar Telekom. Kiugróan jó negyedéves eredményt, 15,3 milliárd forintnyi adózott eredményt érhet el, amiben nagyon nagy szerepet játszik, hogy 13,2 milliárd forint értékben kerülhet sor elhatárolt adófizetési kötelezettség visszaírására (a társasági adó csökkentésének köszönhetően).

Pofozhatják az Apple-t

Innen pofozzák vissza az Apple-t? - tette fel a kérdést a KBC Equitas. „Elképesztő, amit az Apple részvénye művel az utóbbi hónapokban. November óta 30 százalékot erősödött a papír” - írják. Ezzel az S&P 500 index legtúlvettebb vállalata az RSI indikátor alapján. Korántsem elképzelhetetlen, hogy hamarosan kifullad a rali, és egy korrekció jön.

Holnap forognak utoljára tőzsdei kereskedésben az új Unicredit részvények jegyzésére jogosító értékpapírok – írja a brókercég.

Ilyen adócsomag jöhet az USA-ban

Donald Trump adóterveivel foglalkozik a Concorde Értékpapír blogja, pontosabban mivel azokat nem ismerjük, inkább pártjának korábbi javaslatait elemzi. Azok alapján nem lenne nyílt külkereskedelmi hadüzenet, az új adó inkább az áfá-ra hasonlítana. Az új áfa bevezetése a termékek drágulását hozná, az inflációt megdobná. A dollárt a változtatás egyértelműen erősítené. A dollár erősödése pedig érdemben kioltaná a versenyképesség-javító hatást hosszabb, néhány éves távon. Ám leghamarabb idén év végére lehetne olyan állapotba hozni egy ilyen adóreformot, hogy az elnök aláírja.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hawaii már készül az észak-koreai rakétatámadásra

Hawaii már készül az észak-koreai rakétatámadásra

Ugyan eddig reménykedett Amerika, hogy sokáig nem lő messzire Kim Dzsong Un, de most már láthatja mindenki, hogy mégis, és lassan képes lesz egy új Pearl Harbor-i támadásra, csak most atomrakétával. Az Amerikához tartozó szigetcsoport nem vár ölbe tett kézzel, indul a polgári védelmi oktatás.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön melyik országban tartana a leginkább terrortámadástól nyaralás közben?