Hirdetés

Mattheisen: szertefoszlottak pozitív várakozásaink

2012. augusztus 09., 07:58

Szertefoszlottak az év eleji pozitív várakozások, miszerint lassú fellendülésre számítunk Magyarországon - mondja Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom első embere. A távközlési cég gyorsjelentése nem sok jót ígér a részvényeseknek, továbbra is csökkenő EBIDTA-val számol a cég, de ehhez durván faragnia kell kiadásait. A különadók és a megszorítások nyomják a piacvezető távközlési céget.

A társaság csütörtökön közzétett, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült, konszolidált tőzsdei gyorsjelentése szerint az árbevétel a második negyedévben 145,46 milliárd forint volt, ami 1,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A számok mögött
Látványos Telekom-eredmény, aminek nem szabad örülni. Tovább >>>

A Magyar Telekom Nyrt. 10,68 milliárd forint nettó eredményt ért el 2012 második negyedévében, ez közel két és félszerese az egy évvel korábbi 4,36 milliárd forintos nyereségnek; a jelentős idei növekedést azonban részben a tavalyi alacsony bázis magyarázza. A társaság gyorsjelentésében kevés pozitívum található, a részvényesek aggódhatnak.

A Telekom helyzetértékelése

Hirdetés
Venni vagy eladni?
Történelmi mélypontra, 409 forintra esett a Magyar Telekom részvények árfolyama hétfőn. A kurzus lemorzsolódása a májusi osztalékfizetést követően gyorsult fel, amikor a kormányzat bejelentette a távközlési cégek telefonadóját. Mi tegyenek a részvényesek? Részletek >>>

Az európai gazdasági kilátások romlása és az adósságválság továbbra is sújtja a nyitott magyar gazdaságot. A 2012-es GDP előrejelzések jelentősen csökkentek, az elemzői és a kormányzati prognózisok 2012-re csupán kb. fél százalékos GDP növekedést jeleznek Magyarországon. A munkanélküliségi ráta továbbra is igen magasan, tíz százalék felett marad, a magyar fizetőeszköz volatilitása pedig várhatóan továbbra is fennmarad. A költségvetési hiány tartása végett a kormány 2 százalékponttal emelte az áfát, és különadót vetett ki a szektorra. A Telekom EBIDTA-eredményét idén várhatóan több 24 milliárddal fogja csökkenteni a szektorális különadó, ebben még nincs benne a második félévre bevezetett telefonadó - ez újabb 8 milliárdot visz el. A csoport megérezte a kormány kiadásainak visszafogását is, hiszen a T-System legnagyobb üzleti ügyfele az állam.

Szertefoszlott álmok .

A megszorítások miatti feszesebb belső fogyasztás, a különadók és a külső környezet bizonytalansága (melybe beletartoznak az előre nem látható kormányzati intézkedések is) mind-mind olyan tényező, ami újabb kihívások elé állítja a menedzsmentet.

Mattheisen: erős nyomás alatt a távközlési költések
Mattheisen2012. második negyedévben a csoportszintű bevételek ismét emelkedtek a Rendszer Integrációs/IT valamint az energiaszolgáltatásból származó bevételek változatlanul erős hozzájárulásának köszönhetően. A bevétel-növekedést a mobil szélessávú és az interaktív TV szolgáltatások iránti kereslet és az okostelefon-értékesítés további növekedése is segítették - olvasható a jelentésben Christoph Mattheisen elnök-vezérigazgató nyilatkozata. 

Piaci pozícióinkat vizsgálva elmondható, hogy minden üzletágunkban meg tudtuk őrizni piacrészünket, sőt volt ahol további bővülést is elértünk. Meggyőződésünk, hogy ez kedvező kiindulópont lehet a növekedéshez, amint a gazdasági környezet javulásnak indul - így Mattheisen.

A magyarországi gazdasági környezetben tapasztalható erősödő negatív tendenciák és szabályozói hatások azonban továbbra is kedvezőtlen hatással vannak a hagyományos hangalapú bevételeinkre. Emiatt szertefoszlottak az év eleji pozitív várakozások, miszerint lassú fellendülésre számítunk Magyarországon. A háztartások pénzügyi helyzete változatlanul feszített, mivel a jövedelmek reálértéke csökken, a munkanélküliség továbbra is rendkívül magas szinten áll és a forintárfolyam kedvezőtlen alakulása miatt nőttek a deviza alapú hitelek törlesztő részletei. Ennek következtében erősödő nyomás alá kerültek a távközlési költések Magyarországon, ami felerősítette a hagyományos hangalapú bevételek csökkenését a második negyedévben. Mivel a növekedést mutató üzletágaink nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a magas jövedelmezőségű hangalapú bevételek kiesését, a működéshez kapcsolódó EBITDA a második negyedévben 9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest - írja az elnök-vezérigazgató.

Teljes évre továbbra is a működéshez kapcsolódó EBITDA 4-6%-os csökkenésére számítunk. Ennek elérése érdekében 2012. második felétől széleskörű, jelentős költségcsökkentési intézkedéseket vezettünk be, nem csupán az általános költségek, de a marketing, a készüléktámogatások és az ügynöki díjak esetében is. Az ősztől életbe lépő vezetékes és mobil áremelés is hozzájárul majd EBITDA célkitűzésünk teljesítéséhez. Az egyre romló EBITDA trendek ellenére a bevételekre vonatkozóan kedvezőbbek a kilátások. Az év első felében 2%-kal nőttek a bevételek 2011 első félévhez képest, ami kissé meg is haladja az éves szintű célkitűzésünket, mely szerint bevételeink változatlanok maradnak vagy legfeljebb
2%-kal csökkennek - zárul Mattheisen nyilatkozata.Több előfizető, kevesebb bevétel

A mobil bevételek 2012 második negyedévében 74,8 milliárd forintot tettek ki a 2011. második negyedévi 75,8 milliárd forintos bevétellel szemben (1,3%-os csökkenés). A kismértékű csökkenést főként az alacsonyabb hang alapú bevételek okozták. Ezen csökkenéseket nagymértékben ellentételezték a magasabb mobilinternet-bevételek Magyarországon, valamint a Telekom macedón és montenegrói leányvállalatának eredménye, valamint a magasabb mobil berendezés- és készülékértékesítésből származó bevételek a magyarországi mobil szolgáltatásokhoz kapcsolódóan.

A mobil hang alapú bevételek 4,8%-kal, 50,8 milliárdra estek vissza 2012 második negyedévében a 2011. azonos időszaki 53,4 milliárd forintról.

Magyarországon az erős verseny következtében lecsökkent kimenő percdíjak 3,5%-kal alacsonyabb hang alapú kiskereskedelmi bevételeket eredményeztek. A kártyás előfizetői szegmens bevételei mind az alacsonyabb fajlagos forgalom, mind az ügyfélszám visszaesése következtében csökkentek. A magasabb előfizetői szám ellenére az előfizetéses szegmens bevételei szintén csökkenést mutattak, melyet az alacsonyabb percdíjak és a lecsökkent fajlagos forgalom okozott.

A Makedonski Telekom alacsonyabb mobil hang alapú bevételeit az ügyfélszám és az átlagos percdíjak csökkenése eredményezte, melyet csak részben ellentételezett a fajlagos kimenő forgalom növekedése. A hang alapú nagykereskedelmi bevételek 12,3%-kal csökkentek a mobil végződtetési díjak mérséklődése miatt mind Magyarországon, mind Montenegróban.

Montenegróban többen parkolnak, hasít a mobilnet

A nem hang alapú szolgáltatások magasabb bevétele elsősorban a megemelkedett mobilinternet bevételeknek köszönhető Magyarországon és külföldi leányvállalatoknál egyaránt, mivel az előfizetők száma és a forgalom is növekedett 2012 második negyedévében.

A tartalomszolgáltatásból származó bevételek emelkedése Montenegróban szintén hozzájárult a növekedéshez, mely az SMS-sel történő parkolás fokozott igénybevételének köszönhető.

Vesszük a drágább okostelefonokat

A mobil szolgáltatások berendezés- és készülékértékesítésből származó bevételei 2012 második negyedévében 13,3 %-kal emelkedtek 2011 azonos időszakához képest, elsősorban a magyarországi mobil tevékenységnek köszönhetően. A bevételek emelkedését a készülékek megnövekedett átlagára magyarázza, mely a magasabb árfekvésű okostelefonok értékesítési volumenének növekedésével valamint a kártyás ügyfeleknek nyújtott készüléktámogatások csökkenésével áll összefüggésben. A

Külföldi leányvállalatoknál a berendezés- és készülékértékesítés bevételei csökkentek, melyet a Makedonski Telekom esetében a kevesebb készülék- és kellékértékesítés magyaráz, míg a Crnogorski
Telekomnál a marketing kampányok különböző dinamikájának tudható be a készülékértékesítés csökkenése.

Csökkenő bevétellel számolnak

Az első fél évben a nettó profit 21,3 százalékkal 23,7 milliárd forintra nőtt, a bevételek pedig 2,1 százalékkal emelkedve 292,11 milliárd forintot értek el.

A társaság teljes évre vonatkozó előrejelzései nem változtak: továbbra is a működéshez kapcsolódó EBITDA 4-6 százalékos csökkenésével és változatlan vagy legfeljebb 2 százalékkal csökkenő bevétellel számol a menedzsment.

A telekommunikációs szektorra kivetett különadó nagysága nagyjából megegyezett a KBC Securities előzetes várakozásaival, a 6,37 milliárd forintos prognózisunkkal szemben 6,1 milliárd forinton alakult a második negyedévben. A következő negyedévben jön a telefonadó, a szektorra kivetett különadót ugyanis jövő év január 1-jétől vezetik ki.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ugrott a benzin, kilőtt a dízel ára, de csak a magyar kutakon

Ugrott a benzin, kilőtt a dízel ára, de csak a magyar kutakon

Olcsó az olaj piaci ára, a magyar kutakon mégis emelés lesz, ugyanis mostantól az olcsó olajat keményebben adóztatja a magyar állam.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 26
  IFO üzleti hangulatindex - szeptember
  szeptember 27
  KSH: Foglalkoztatottság - június–augusztus
  KSH: Munkanélküliség - június–augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 25 mrdFt
  Ipari válallatok profittömege - augusztus
  S&P/Case-Shiller házárindex - július
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - szeptember
  Nike - 2017 Q1
  szeptember 28
  szeptember 29
  KSH: Kalászos gabonák - 2016. év
  Munkanélküliségi ráta - szeptember
  Munkanélküliek számának változása (ezer fő) - szeptember
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - szeptember
  Fogyasztói bizalom (végleges) - szeptember
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - 2016 Q2
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek - szeptember
  szeptember 30
  KSH: Ipari termelői árak - augusztus
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (második becslés) -- július
  MNB: A hitelintézetek összevont mérlegének alakulása - augusztus
  MNB: A háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábak - augusztus
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  GDP (év/év, végleges) - 2016 Q2
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Munkanélküliségi ráta - augusztus
  Caixin feldolgozóipari BMI - szeptember
  Fogyasztói árindex (év/év) - augusztus
  Maginfláció (év/év) - augusztus
  Munkanélküliségi ráta - augusztus
  Ipari termelés (év/év) - augusztus
  Chicagói beszerzési menedzser index - szeptember
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (végleges) - szeptember

Szavazás

Ön részt vesz az október 2-i népszavazáson?