Hirdetés
Hirdetés

Mattheisen: szertefoszlottak pozitív várakozásaink

2012. augusztus 09., 07:58

Szertefoszlottak az év eleji pozitív várakozások, miszerint lassú fellendülésre számítunk Magyarországon - mondja Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom első embere. A távközlési cég gyorsjelentése nem sok jót ígér a részvényeseknek, továbbra is csökkenő EBIDTA-val számol a cég, de ehhez durván faragnia kell kiadásait. A különadók és a megszorítások nyomják a piacvezető távközlési céget.

A társaság csütörtökön közzétett, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült, konszolidált tőzsdei gyorsjelentése szerint az árbevétel a második negyedévben 145,46 milliárd forint volt, ami 1,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A számok mögött
Látványos Telekom-eredmény, aminek nem szabad örülni. Tovább >>>

A Magyar Telekom Nyrt. 10,68 milliárd forint nettó eredményt ért el 2012 második negyedévében, ez közel két és félszerese az egy évvel korábbi 4,36 milliárd forintos nyereségnek; a jelentős idei növekedést azonban részben a tavalyi alacsony bázis magyarázza. A társaság gyorsjelentésében kevés pozitívum található, a részvényesek aggódhatnak.

A Telekom helyzetértékelése

Hirdetés
Venni vagy eladni?
Történelmi mélypontra, 409 forintra esett a Magyar Telekom részvények árfolyama hétfőn. A kurzus lemorzsolódása a májusi osztalékfizetést követően gyorsult fel, amikor a kormányzat bejelentette a távközlési cégek telefonadóját. Mi tegyenek a részvényesek? Részletek >>>

Az európai gazdasági kilátások romlása és az adósságválság továbbra is sújtja a nyitott magyar gazdaságot. A 2012-es GDP előrejelzések jelentősen csökkentek, az elemzői és a kormányzati prognózisok 2012-re csupán kb. fél százalékos GDP növekedést jeleznek Magyarországon. A munkanélküliségi ráta továbbra is igen magasan, tíz százalék felett marad, a magyar fizetőeszköz volatilitása pedig várhatóan továbbra is fennmarad. A költségvetési hiány tartása végett a kormány 2 százalékponttal emelte az áfát, és különadót vetett ki a szektorra. A Telekom EBIDTA-eredményét idén várhatóan több 24 milliárddal fogja csökkenteni a szektorális különadó, ebben még nincs benne a második félévre bevezetett telefonadó - ez újabb 8 milliárdot visz el. A csoport megérezte a kormány kiadásainak visszafogását is, hiszen a T-System legnagyobb üzleti ügyfele az állam.

Szertefoszlott álmok .

A megszorítások miatti feszesebb belső fogyasztás, a különadók és a külső környezet bizonytalansága (melybe beletartoznak az előre nem látható kormányzati intézkedések is) mind-mind olyan tényező, ami újabb kihívások elé állítja a menedzsmentet.

Mattheisen: erős nyomás alatt a távközlési költések
Mattheisen2012. második negyedévben a csoportszintű bevételek ismét emelkedtek a Rendszer Integrációs/IT valamint az energiaszolgáltatásból származó bevételek változatlanul erős hozzájárulásának köszönhetően. A bevétel-növekedést a mobil szélessávú és az interaktív TV szolgáltatások iránti kereslet és az okostelefon-értékesítés további növekedése is segítették - olvasható a jelentésben Christoph Mattheisen elnök-vezérigazgató nyilatkozata. 

Piaci pozícióinkat vizsgálva elmondható, hogy minden üzletágunkban meg tudtuk őrizni piacrészünket, sőt volt ahol további bővülést is elértünk. Meggyőződésünk, hogy ez kedvező kiindulópont lehet a növekedéshez, amint a gazdasági környezet javulásnak indul - így Mattheisen.

A magyarországi gazdasági környezetben tapasztalható erősödő negatív tendenciák és szabályozói hatások azonban továbbra is kedvezőtlen hatással vannak a hagyományos hangalapú bevételeinkre. Emiatt szertefoszlottak az év eleji pozitív várakozások, miszerint lassú fellendülésre számítunk Magyarországon. A háztartások pénzügyi helyzete változatlanul feszített, mivel a jövedelmek reálértéke csökken, a munkanélküliség továbbra is rendkívül magas szinten áll és a forintárfolyam kedvezőtlen alakulása miatt nőttek a deviza alapú hitelek törlesztő részletei. Ennek következtében erősödő nyomás alá kerültek a távközlési költések Magyarországon, ami felerősítette a hagyományos hangalapú bevételek csökkenését a második negyedévben. Mivel a növekedést mutató üzletágaink nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a magas jövedelmezőségű hangalapú bevételek kiesését, a működéshez kapcsolódó EBITDA a második negyedévben 9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest - írja az elnök-vezérigazgató.

Teljes évre továbbra is a működéshez kapcsolódó EBITDA 4-6%-os csökkenésére számítunk. Ennek elérése érdekében 2012. második felétől széleskörű, jelentős költségcsökkentési intézkedéseket vezettünk be, nem csupán az általános költségek, de a marketing, a készüléktámogatások és az ügynöki díjak esetében is. Az ősztől életbe lépő vezetékes és mobil áremelés is hozzájárul majd EBITDA célkitűzésünk teljesítéséhez. Az egyre romló EBITDA trendek ellenére a bevételekre vonatkozóan kedvezőbbek a kilátások. Az év első felében 2%-kal nőttek a bevételek 2011 első félévhez képest, ami kissé meg is haladja az éves szintű célkitűzésünket, mely szerint bevételeink változatlanok maradnak vagy legfeljebb
2%-kal csökkennek - zárul Mattheisen nyilatkozata.Több előfizető, kevesebb bevétel

A mobil bevételek 2012 második negyedévében 74,8 milliárd forintot tettek ki a 2011. második negyedévi 75,8 milliárd forintos bevétellel szemben (1,3%-os csökkenés). A kismértékű csökkenést főként az alacsonyabb hang alapú bevételek okozták. Ezen csökkenéseket nagymértékben ellentételezték a magasabb mobilinternet-bevételek Magyarországon, valamint a Telekom macedón és montenegrói leányvállalatának eredménye, valamint a magasabb mobil berendezés- és készülékértékesítésből származó bevételek a magyarországi mobil szolgáltatásokhoz kapcsolódóan.

A mobil hang alapú bevételek 4,8%-kal, 50,8 milliárdra estek vissza 2012 második negyedévében a 2011. azonos időszaki 53,4 milliárd forintról.

Magyarországon az erős verseny következtében lecsökkent kimenő percdíjak 3,5%-kal alacsonyabb hang alapú kiskereskedelmi bevételeket eredményeztek. A kártyás előfizetői szegmens bevételei mind az alacsonyabb fajlagos forgalom, mind az ügyfélszám visszaesése következtében csökkentek. A magasabb előfizetői szám ellenére az előfizetéses szegmens bevételei szintén csökkenést mutattak, melyet az alacsonyabb percdíjak és a lecsökkent fajlagos forgalom okozott.

A Makedonski Telekom alacsonyabb mobil hang alapú bevételeit az ügyfélszám és az átlagos percdíjak csökkenése eredményezte, melyet csak részben ellentételezett a fajlagos kimenő forgalom növekedése. A hang alapú nagykereskedelmi bevételek 12,3%-kal csökkentek a mobil végződtetési díjak mérséklődése miatt mind Magyarországon, mind Montenegróban.

Montenegróban többen parkolnak, hasít a mobilnet

A nem hang alapú szolgáltatások magasabb bevétele elsősorban a megemelkedett mobilinternet bevételeknek köszönhető Magyarországon és külföldi leányvállalatoknál egyaránt, mivel az előfizetők száma és a forgalom is növekedett 2012 második negyedévében.

A tartalomszolgáltatásból származó bevételek emelkedése Montenegróban szintén hozzájárult a növekedéshez, mely az SMS-sel történő parkolás fokozott igénybevételének köszönhető.

Vesszük a drágább okostelefonokat

A mobil szolgáltatások berendezés- és készülékértékesítésből származó bevételei 2012 második negyedévében 13,3 %-kal emelkedtek 2011 azonos időszakához képest, elsősorban a magyarországi mobil tevékenységnek köszönhetően. A bevételek emelkedését a készülékek megnövekedett átlagára magyarázza, mely a magasabb árfekvésű okostelefonok értékesítési volumenének növekedésével valamint a kártyás ügyfeleknek nyújtott készüléktámogatások csökkenésével áll összefüggésben. A

Külföldi leányvállalatoknál a berendezés- és készülékértékesítés bevételei csökkentek, melyet a Makedonski Telekom esetében a kevesebb készülék- és kellékértékesítés magyaráz, míg a Crnogorski
Telekomnál a marketing kampányok különböző dinamikájának tudható be a készülékértékesítés csökkenése.

Csökkenő bevétellel számolnak

Az első fél évben a nettó profit 21,3 százalékkal 23,7 milliárd forintra nőtt, a bevételek pedig 2,1 százalékkal emelkedve 292,11 milliárd forintot értek el.

A társaság teljes évre vonatkozó előrejelzései nem változtak: továbbra is a működéshez kapcsolódó EBITDA 4-6 százalékos csökkenésével és változatlan vagy legfeljebb 2 százalékkal csökkenő bevétellel számol a menedzsment.

A telekommunikációs szektorra kivetett különadó nagysága nagyjából megegyezett a KBC Securities előzetes várakozásaival, a 6,37 milliárd forintos prognózisunkkal szemben 6,1 milliárd forinton alakult a második negyedévben. A következő negyedévben jön a telefonadó, a szektorra kivetett különadót ugyanis jövő év január 1-jétől vezetik ki.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Külföldről rendelnél? Itt van minden, mire kell figyelned!

Külföldről rendelnél? Itt van minden, mire kell figyelned!

Jó, ha tisztában vagyunk, milyen határidővel és milyen költségekkel jár, ha külföldről rendelünk. Nem árt elfelejteni azt sem, mely termékek behozatala tilos az országba, melyek a vám-és áfamentes áruk? Milyen összegig nem kell fizetnünk vámot? Összeszedtünk minden hasznos tudnivalót.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 27
  Fogyasztói bizalmi index
  IFO üzleti hangulatindex
  március 28
  MNB kamatdöntés
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  Conference Board fogyasztói bizalmi index
  Richmondi Fed feldolgozóipari index
  március 29
  KSH: munkanélküliségi ráta
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év)
  március 30
  KSH: Kiskereskedelem (január)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  Fogyasztói árindex (év/év, végleges)
  GDP (negyedév/negyedév, végleges)
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  március 31
  KSH: termelői árindex (év/év)
  KSH: a kormányzati szektor egyenlege
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Munkanélküliségi ráta
  Fogyasztói árindex (év/év)

Szavazás

Önt zavarja a vörös csillag a Heineken sörök csomagolásán?