Hirdetés
Hirdetés

Agyon van ütve a forint, hullámvasúton a Mol

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 29., 10:49

Rettentő mélységből próbál magához térni a forint, nem sok sikerrel. A Mol, amit várni lehetett, nagy kilengéseket produkál a részvényfelaprózás után. Emelkedik az OTP, majdnem újra ötszámjegyű az ár, a Richter is pluszban. Amerika már megint a csúcson, az olajár visszaesett, az arany magához tért.

Nem volt túl vidám a forint számára az elmúlt időszak, a korábbi 302 helyett már 312-t kellett belőle adni az euróért. Néha megpróbál magához térni, de mindig visszaütik.

Euró/forint
Euró/forint

Amerikában az S&P 500 index újra csúcsra emelkedett, 2510 ponton zárt, de a nagy internetes cégek, melyek az utóbbi időben a ralit vezették, nem remekelnek. Zajlik a rotáció, vagyis a befektetők más szektorok papírjait keresik inkább.

Hirdetés

Mozgalmas a hazai börze: az elmúlt három napban összességében sokat esett a BUX, de ma 1,2 százalékkal emelkedik 37 650 pontig. Legérdekesebb talán a Mol mozgása: a részvényfelaprózás megtette hatását, nagy spekuláció indult, hogy mi lesz, ha az ár a korábbi nyolcadán lesz, vajon jön-e egy kis extra haszon.

Meg is tépték többször is a befektetők a papírt, de a nagy alapok, látva a korábbihoz képest jóval nagyobb értéket, szép tételeket adtak el (ők valószínűleg előre vettek, pont azért, hogy a felaprózás utáni lelkesedőkre jó áron rámérjék a papírt). Tegnapra aztán ki is lehettek tömve az új vevők, mivel nap végére nagyot esett a papír, 3000 forint alá, ami a régi árban 24 ezer alattinak felel meg (24 400 volt az utolsó régi ár). Ma viszont megjöttek újra a vevők, látva az alacsony árat, és máris 2 százalékot emelkedik a papír, 3040 forintig.

Ugyancsak érdekes az OTP mozgása: 3 nappal ezelőtt nagyon megütötték, 10 100 forint fölötti szintről 9700 alá zuhant, de aztán tegnap magához tért, és ma tovább emelkedik, immár közelítve a 10 ezer pontot: egy százalékos emelkedés után 9970 forintot ér.

OTP
OTP

Emelkedik a tegnap gyengén szereplő Richter is: egy százalékkal van feljebb, 6660 forinton. A Telekom is pluszban van, 3 forinttal van feljebb, 476 forinton.

Visszaesett az olajár, ha nem is sokat, miután a kurd népszavazás után egyelőre nem lett világvége: sem olajembargó, sem háború. A WTI 51,50 dollár, a Brent 57,20. Erősödött az arany: 1280-ról 1290 dollárra emelkedett az unciánkénti ár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?