Hirdetés
Hirdetés

Remek hírt hozunk: megint árat csökkentettek a magyar hipermarketek

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2017. május 09., 12:35

Márciusban csúcsra ért a havi nagybevásárlás ára a hazai hipermarketekben, innen azonban a következő hónapban lejjebb került az árszínvonal - legfrissebb felmérésünkben pedig ismét árcsökkenésről számolhatunk be.

Ahogy már több mint 10 éve minden hónapban, ezúttal is végigjártuk három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Az eredmény: a márciusi csúcsdöntés óta lassan csorog lefelé az ár, májusban az előző hónaphoz képest közel 2 százalékot csökkent az átlagár, a tavalyinál pedig 38 forinttal (0,2 százalékkal) alacsonyabb lett a számla végösszege.

Az Auchan, az Interspar és a Tesco is olcsóbban adta az élelmiszerkosarunkat májusban, mint áprilisban. A legnagyobb havi árcsökkenést az Intersparban mértük, őket szorosan az Auchan követte. A tavalyihoz képest a Tesco és az Interspar is engedett az árakból, az Auchanban viszont áremelést mértünk. Összességében így alaposan összerázódott a mezőny: a legolcsóbb és a legdrágább kosár között mindössze 686 forint a különbség, alig 3,6 százalék. Az Auchan visszavette a vezetést a Tescótól, az Interspar pedig nagyon felzárkózott.

Hirdetés

Az ezúttal legolcsóbbnak bizonyuló Auchanban is hajszállal 18 ezer forint fölött maradt a kosár ellenértéke, a havi átlagár pedig 18 341 forint lett. Megúszhatnánk persze 17 ezer forint alatt (egész pontosan 16 556 forintból) is a nagybevásárlást ugyanezekkel a termékekkel, ehhez azonban mindent ott kellene megvennünk, ahol azt a legolcsóbban adják - ez pedig elég macerás dolog lenne.

Mi drágult és mi lett olcsóbb?

Kisebb árelmozdulást minden terméknél mértünk, komolyabb, 10 százalékot meghaladó változással azonban az előző hónaphoz képest csak 4 termék esetében találkoztunk: a száraztésztát 15, a krumplit pedig közel 20 százalékkal drágábban adták most, mint egy hónapja (a gránátos kocka rajongóinak nagy bánatára), egyes felvágottak, májasok esetében viszont nagyjából ugyanekkora csökkenést mértünk.

Éves viszonylatban már nagyobb mozgolódást láttunk: a sajt drágult a legtöbbet (+35%), illetve a rizs (+27%), de 10 százaléknál nagyobb éves áremelkedést mértünk a chips, a cukor, a joghurt, a tejföl, egyes üdítők és ásványvizek esetében. Az áfacsökkentésnek köszönhetően sokkal olcsóbb viszont a csirkemellfilé (-28%), mint egy éve és 10 százaléknál nagyobbat csökkent a májas, a csokoládé, a banán és a tojás ára egy év alatt.

Havi legolcsóbbak

Ha már ott jártunk, megnéztük, hol adják a legolcsóbban a hónap sláger-zöldségét, a spárgát: a félkilós, hazai termesztésű csomag a Tesco akciójában mindössze 499 forint volt, fehér és zöld változatban is. Az Auchan 569-ért adta a magya spárga félkilóját, az Interspar pedig 899 forintért. Hogy mire kell figyelni a spárga főzésénél, mi a különbség a zöld és a fehér között, és milyen furcsa mellékhatása van ennek a zöldségnek, azt korábbi cikkünkben szedtük össze >>

Fotó: Privátbankár.hu / Valkai Nikoletta
Fotó: Privátbankár.hu / Valkai Nikoletta

Aki a spárgakrémlevest fürjtojással dobná fel, az az Intersparban 15 darabot 499 forintért is megvehet - ennyiért hazai termelésű, ketreces tartásból származó terméket vehetünk. Az Auchan ugyanezt 549 forintért adta ottjártunkkor, a Tescóban pedig nem volt fürjtojás.

A családok legifjabb tagjaira gondolva körülnéztünk a bébiételek körül is: a Tescóban a Dinky márkáju, EU-ból származó bébiétel kilónként már 1047 forintos áron is megkapható, ennyiért krumplifőzeléket (spenótos, répás vagy natúr változatban) vagy sütőtököt (répával vagy magában) ehet a gyerek. Az Intersparban a cseh Hamanek kilónként 1363 forint, és már hús is van benne (burgonya csirkével és zöldséggel). Az Auchanban az Univer termékei 11 féle ízben 1404 forintos kilónkénti áron voltak kaphatóak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékét az a dokumentum is őrzi, amely a Központi Statisztikai Hivatalban már 1957-ben elkészült, a rendszerváltásig azonban titkosítva volt. Az 1956-os események áldozatairól készített összeállítás ma már szabadon hozzáférhető.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?