<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vajba és sajtba fojtja az Egyesült Államokat az Európai Unió: egy év alatt megduplázta az EU az Amerikába irányuló vaj-exportot, 30 éve nem volt ennyi sajt felhalmozva az amerikai raktárakban. A piac letarolása ellenére nem állnak túl jól az európai tejtermelők, amiről talán a magyar gazdák tudnának a legtöbbet mesélni - a belső piacon is megy a háború.
A tejtermelők demonstrációjának résztvevői vonulnak tehenekkel a fővárosi Lánchídon 2016. április 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Alacsony árak, gyenge euró, túltermelés - háromévtizedes csúcson a készletek

Európa elárasztotta sajttal és vajjal az Egyesült Államokat - a Bloomberg cikke szerint a sajtkészletek több mint 30 éve nem álltak olyan magasan, mint most március végén.

Az európai termelők olyan alacsony áron dolgoznak, hogy vajból az amerikai piacra kétszer annyit tudtak eladni tavaly, mint egy évvel korábban, és sajtból is 17 százalékkal emelkedett az amerikai export. Eközben azonban az amerikai termelés is csúcsra pörög, ami a készletek igen jelentős felhalmozódásához vezet.

A statisztika szerint a bő 30 éves csúcson lévő készletek bő fele amerikai eredetű, 2 százalék svájci, a többire csak "egyéb" néven hivatkozik a kormányzati statisztika.

Az amerikai termelők ráadásul az erős dollár miatt igen nehezen tudják exportálni saját termékeiket. Ennek persze egyúttal a fordítottja is igaz: a gyenge euró segíti az európai termelőket a külpiaci megjelenésben.

Idén még keményebben exportálunk

Az idei statisztikák még a tavalyinál is durvábbak: 27 százalékkal ugrott az uniós vajexport az EU-n kívüli területekre a tavalyihoz képest; az Egyesült Államokba 35 százalékkal több áru ment ki az első két hónapban, mint tavaly év elején. Sajtból 13 százalékos a növekedés az első két hónapban. A táblázatok az Európai Bizottság jelentéséből származnak.

Mégis szenved az egész iparág

Bár az exportértékesítés nagyot nőtt, az európai termelők mégis folyamatosan arra figyelmeztetnek: bajban vannak az alacsony árak miatt. 2010 óta nem jártak ilyen mélységben az európai nyerstej-árak.

6 éves mélyponton a tej és a tejtermékek ára. A charton: a vaj árának alakulása az Európai Unióban. Euró / 100 kg, Forrás: Eurostat / Privátbankár.hu

Az EU belső piacán is komoly feszültségforrás a tej: ennek kiváló példája a magyar tejipar. A gazdák folyamatosan elégedetlenkednek, mivel megfojtja őket az (EU-n belülről érkező) olcsó tej dömpingje. Így kerülnek tehenek a Budapest belvárosában vagy épp a budaörsi Tesco parkolójában tartott demonstrációkra.

Folyamatosan csökken a nyers tej felvásárlási ára Magyarországon. A 69 forint/kilogrammos árral az EU országai közül jelenleg a 26. helyen állnak a magyar termelők.

Ugyanakkor a nyers tej előállításának kilogrammonkénti költsége valamivel száz forint felett van Magyarországon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Hasítanak a beruházások - fő cél a hatékonyságnövelés
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 10:47
A nagyobb vállalkozások csaknem fele hajtott végre jelentősebb, legalább 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatásából.
Agrár A húsevés gyilkolja a testet és a környezetet - mondja több EU-ország minisztere
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 12:18
Húst hússal. Na, ennek legyen most vége! - mondják a politikusok, de a termelők és a lakosság egy része is ellenkezik.
Agrár Árstop: mit ér mindez, ha nem lesz csirkehús
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 11:54
Átmeneti hiány alakulhat ki baromfihúsból a Baromfi Termék Tanács szerint, tudósít az RTL Híradó. Szerintük 15-20 százalékkal zuhanhat a termelés, ha a kereskedők nem fizetnek többet a csirkéért.
Agrár Komoly gondban van a magyar dió
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:28
Átalakult a világpiac, ami nem tesz jót a magyar diótermésnek. 
Agrár Elképesztő ütemben nőttek tovább a mezőgazdasági felvásárlási árak
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 12:08
Átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a mezőgazdasági felvásárlási árak novemberben, van olyan termék, amely 69 százalékkal drágult tavalyhoz képest.
Agrár Olcsóbb sör, bor és pálinka jöhet - ha a NAV is úgy akarja
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 13:58
Kedvezményes jövedékiadót lehet alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra.
Agrár Varsó uniós jogot sértett, amikor nullára vitte egyes élelmiszerek áfáját
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 11:41
A magyar kormánynak is kicsi a mozgástere - állítja egy jogi szakértő.
Agrár A nap képe: szívolvasztó fotót posztolt Lázár János
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 17:03
Teljes az idill a mezőhegyesi birtokon.
Agrár Brutálisan megdrágult a műtrágya, és a helyzet nem lesz jobb
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 13:38
Az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára - tájékoztatták szakértők az osztrák APA hírügynökséget.
Agrár Tele vannak távol-keleti munkásokkal a kertészetek, de így is sincs elég dolgozó
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 11:06
De a távol-keleti munkások sincsenek ide ragasztva, lelépnek, ha jobb ajánlatot kapnak, és ez tovább súlyosbítja a munkaerőhiány okozta gondokat a mezőgazdaságban. 
hírlevél
Ingatlantájoló