<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Vajba és sajtba fojtja az Egyesült Államokat az Európai Unió: egy év alatt megduplázta az EU az Amerikába irányuló vaj-exportot, 30 éve nem volt ennyi sajt felhalmozva az amerikai raktárakban. A piac letarolása ellenére nem állnak túl jól az európai tejtermelők, amiről talán a magyar gazdák tudnának a legtöbbet mesélni - a belső piacon is megy a háború.
A tejtermelők demonstrációjának résztvevői vonulnak tehenekkel a fővárosi Lánchídon 2016. április 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Alacsony árak, gyenge euró, túltermelés - háromévtizedes csúcson a készletek

Európa elárasztotta sajttal és vajjal az Egyesült Államokat - a Bloomberg cikke szerint a sajtkészletek több mint 30 éve nem álltak olyan magasan, mint most március végén.

Az európai termelők olyan alacsony áron dolgoznak, hogy vajból az amerikai piacra kétszer annyit tudtak eladni tavaly, mint egy évvel korábban, és sajtból is 17 százalékkal emelkedett az amerikai export. Eközben azonban az amerikai termelés is csúcsra pörög, ami a készletek igen jelentős felhalmozódásához vezet.

A statisztika szerint a bő 30 éves csúcson lévő készletek bő fele amerikai eredetű, 2 százalék svájci, a többire csak "egyéb" néven hivatkozik a kormányzati statisztika.

Az amerikai termelők ráadásul az erős dollár miatt igen nehezen tudják exportálni saját termékeiket. Ennek persze egyúttal a fordítottja is igaz: a gyenge euró segíti az európai termelőket a külpiaci megjelenésben.

Idén még keményebben exportálunk

Az idei statisztikák még a tavalyinál is durvábbak: 27 százalékkal ugrott az uniós vajexport az EU-n kívüli területekre a tavalyihoz képest; az Egyesült Államokba 35 százalékkal több áru ment ki az első két hónapban, mint tavaly év elején. Sajtból 13 százalékos a növekedés az első két hónapban. A táblázatok az Európai Bizottság jelentéséből származnak.

Mégis szenved az egész iparág

Bár az exportértékesítés nagyot nőtt, az európai termelők mégis folyamatosan arra figyelmeztetnek: bajban vannak az alacsony árak miatt. 2010 óta nem jártak ilyen mélységben az európai nyerstej-árak.

6 éves mélyponton a tej és a tejtermékek ára. A charton: a vaj árának alakulása az Európai Unióban. Euró / 100 kg, Forrás: Eurostat / Privátbankár.hu

Az EU belső piacán is komoly feszültségforrás a tej: ennek kiváló példája a magyar tejipar. A gazdák folyamatosan elégedetlenkednek, mivel megfojtja őket az (EU-n belülről érkező) olcsó tej dömpingje. Így kerülnek tehenek a Budapest belvárosában vagy épp a budaörsi Tesco parkolójában tartott demonstrációkra.

Folyamatosan csökken a nyers tej felvásárlási ára Magyarországon. A 69 forint/kilogrammos árral az EU országai közül jelenleg a 26. helyen állnak a magyar termelők.

Ugyanakkor a nyers tej előállításának kilogrammonkénti költsége valamivel száz forint felett van Magyarországon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Brutálisan megdrágulhat a búza, ha nem köt békét hamarosan Oroszország és Ukrajna
Kollár Dóra | 2022. július 2. 17:04
Meglehetősen aggasztóan látja a helyzetet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az orosz-ukrán háború miatt a nemrég közzétett, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével közösen készített „OECD-FAO Mezőgazdasági kilátások 2022-2031” című tanulmányában.
Agrár "Az ország kenyere biztosított"
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 11:20
Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított - közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.
Agrár Már Orbán Viktor szülőföldjén is kétmillió forint a termőföld hektárja
Mester Nándor | 2022. június 29. 14:04
A mostani kormányzása alatt, vagyis 2010 óta háromszoros volt a drágulás országszerte.
Agrár Agrárfejlesztéseket is elvihet az áremelkedés
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 12:49
Rengeteg fejlesztési pénz érkezik a mezőgazdaságba, de az áremelkedés miatt sok beruházás nagyon megdrágulhat.
Agrár Leállt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 16:58
Ismét felfüggesztette tevékenységét a magas energiaárak miatt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures.
Agrár Kevesebb gázt küldenek az oroszok, de Szijjártó Péter nem izgul
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 17:11
A magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett az orosz vezetőkkel.
Agrár Szijjártó Péter zöld utat adott az ukrán élelmiszerszállítmányoknak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 16:34
Ördögi körbe lépett a világ a külügyminiszter szerint. 
Agrár Miért olyan jó kempingezni és mit vigyünk magunkkal?
Márkázott tartalom | 2022. június 11. 12:23
A nyári kempingezés az egyik legjobb kikapcsolódás bárki számára. Jó, de mit vigyünk magunkkal? Mutatjuk a válaszokat!
Agrár Segítséget kaphatnak a gazdák a fagykárok ellen
Privátbankár.hu | 2022. június 4. 12:12
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
Agrár Zöld utat kaphat az ukrán gabona – persze feltételekkel
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 14:48
A világ egyik legnagyobb gabonaexportőre nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz, amióta az oroszok megtámadták őket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG