3p

Kellemeset a még kellemesebbel – a világ egyik vezető pezsgőgyára idén új attrakcióval rukkol ki a márka tehetős rajongói számára.

Újabban nemcsak szilveszterkor pukkan sok palack, de nyáron is. A rozé mellett a száraz pezsgő lett a kánikula kedvenc aperitifje. Ezek között az egyik legpatinásabb a Veuve Clicqout, amely most egy érdekes kísérletbe vonja be eme ital megszállottjait.

Romantikus kalandok a síneken és a víz alatt

A tavalyi, Franciaországból Olaszországba tartó luxustúra sikerét követően, amely Velencébe vitte az utasokat az Orient Expressz fedélzetén, most nyárra egy újabb romantikus kalandot eszeltek ki, ezúttal a tengeren, sőt, a víz alá merülve.

De először kanyarodjunk vissza 2010-be, amikor a búvárok véletlenül egy hajóroncsra bukkantak az Åland-szigetek közelében, a Balti-tengeren. A roncs elsüllyedése 1840-re tehető, de nem ez volt az igazi meglepetés, hanem az, hogy a szállított 168 üveg pezsgő – közöttük 47 palack a Veuve Clicquot nevet viselte – több mint egy évszázaddal később is megmaradt, fényhiányos viszonyok, az állandóan hűvös hőmérséklet, és a víz sótartalma mellett.

Pince a tengerben

A sztori felkeltette a pezsgőgyár figyelmét, és a marketingötletekre különösen fogékony menedzsment úgy döntött: a vendégek bevonásával megtapasztalják, hogyan öregszik a pezsgő a víz alatt, összehasonlítva azzal, amikor hagyományos tartályokban érik - és egyáltalán, fogyasztható-e. A több mint 180 éves, kissé megviselt lelettel persze nem lehet koccintani.

Június 22-én 28 vendéget várnak a franciaországi Champagne-ba. Fotó: Depositphotos
Június 22-én 28 vendéget várnak a franciaországi Champagne-ba. Fotó: Depositphotos

A Pince a tengerben névre keresztelt programot 2014-ben indították el, azzal, hogy több üvegnyi pezsgőt helyeztek el egy Reims-i pincében, és egy második, azonos készletet a Balti-tenger felszíne alá vittek le, 131 láb mélységben. 

A márka több összehasonlító kóstolót tartott már tapasztalt sommelier-kel, és egyben mintákat küldtek a Reims-i és Bordeaux-i borászati ​​egyetemekre, tudományos elemzés céljából. (Az első kóstolóra 2017-ben került sor.) 

Turisztikai vonzerő lett

Az idei Szentivánéjen kapnak először meghívást „civil” vendégek, hogy ellátogassanak mindkét helyszínre, és vegyenek részt egy exkluzív kóstolón, amelyet Didier Mariotti, a híres chef vezet.

Június 22-én 28 vendéget várnak a franciaországi Champagne-ba, amely a Veuve Clicquot-nak 1772 óta ad otthont. A jeles nap a történelmi szőlőültetvények megtekintésével és ebéddel kezdődik, majd kóstolók következnek a pincékben, este pedig irány a közeli kastélyszálló.

Másnap a vendégek az Åland-szigetekre repülnek, és felszállnak az Albanus fedélzetére, amely Silverskår szigetére tart. A kétárbocos hajó fedélzetén ezután megünneplik, gyakori koccintgatások közepette, a Szentivánéjt, azaz búcsúznak a z idei, leghosszabb ideig világos naptól.

Bortartóval kombinált búvárketrec

A harmadik napon következik az igazán különleges élmény, amikor a vendégek Klobbenbe indulnak, hogy felfedezzék az újkori Pincét a tengerben. A Mariotti által vezetett összehasonlító kóstolón adódik rá lehetőség, hogy összehasonlítsák a föld felett, illetve a víz alatt tárolt palackok tartalmát. 

Ha akad a vendégek között tapasztalt búvár, le is merülhet a tengerbe, és vadászhat a kincsekre. Egy, direkt erre az alkalomra tervezett konténerhez kell eljutnia, amely úgy néz ki, mint egy bortartóval kombinált búvárketrec – ez ad ugyanis otthont a víz alatt ringatózó palackoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Olívaláz Magyarországon
Szirmai S. Péter | 2025. október 8. 19:19
Miközben az extrém időjárás miatt sokan már itthon is üvegházban termesztik a kajszit és a cseresznyét, mintha olívalázban égne az ország. A hobbikertészek tömegével (csillagászati áron is) vásárolják a mediterrán fákat, és a termelők egymás után telepítik az olaj-ültetvényeket.
Agrár Itt a brüsszeli javaslat: ezzel védenék a magyar gazdákat is
Privátbankár.hu | 2025. október 8. 14:22
A Mercosur partnerségi megállapodás előtti biztosíték.
Agrár Az agráriumnak stabil megoldást nyújt az új kamattámogatott hitel
Privátbankár.hu | 2025. október 6. 14:20
A Közös Agrárpolitika pályázataihoz kapcsolódó kamattámogatott hitel iránt óriási az érdeklődés, amely a nyertes pályázat számára kiemelt finanszírozási lehetőséget biztosít.
Agrár Egyre olcsóbbak az élelmiszerek?
Privátbankár.hu | 2025. október 3. 19:37
Szeptemberben csökkent az élelmiszerek világpiaci ára az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Agrár Vége a narancskorszaknak?
Bózsó Péter | 2025. szeptember 21. 14:21
A citruszöldülés mára Brazíliában, a világ legnagyobb narancstermelőjében az ültetvények közel felét fertőzte meg, Floridában pedig két évtized alatt a termelés 90 százalékát pusztította el. A betegség gyógyíthatatlan, és a globális narancslépiac jövőjét is fenyegeti: Európában drágulás jöhet.
Agrár Amikor a magyar borok közösen indulnak el világkörüli hódító útra
Natív tartalom | 2025. szeptember 19. 09:28
Tényleg van olyan, hogy két világsikert már szerzett magyar borászat úgy dönt, nem versenyeznek egymással, hanem inkább összefognak? Pontosan ez történt a somlói Kancellár Birtok és a villányi Jammertal Borbirtok esetében.
Agrár Tiltakozik a kormány: ezt az uniós megállapodást nem nyelik le?
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 8. 20:08
A miniszter elmondta, mi a baj az EU-Mercosur megállapodással.
Agrár Így változott a legfontosabb élelmiszerek ára augusztusban
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 8. 08:47
Gyakorlatilag változatlan maradt az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke augusztusban az előző hónaphoz képest, mivel a hús, a cukor és a növényi olaj árának emelkedése ellensúlyozta a gabona- és tejtermékek árának csökkenését az ENSZ római székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján közzétett adatok szerint.
Agrár Folytatódik a vámháború, most Kína intett be az európai sertéshús-iparnak
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 5. 17:01
Kína szeptembertől ideiglenesen dömpingellenes vámokat vet ki az Európai Unióból származó sertéshús importjára – jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium pénteken.
Agrár Húsevő parazita férgek visszatérésétől rettegnek a texasi gazdák
Bózsó Péter | 2025. augusztus 31. 17:15
A veszélyes legyek sebekbe rakott petéiből fejlődnek ki az úgynevezett csavarférgek, amelyek előszeretettel fertőzik meg a szarvasmarhákat. Ha kezeletlen marad, akkor ez az állatok elhullásához vezet. A legyek Mexikó felől közelítenek az amerikai határhoz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG