<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mit lehet csinálni akkor, amikor a kamatszint ennyire rendkívülien alacsony? – tette fel a kérdést Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója a cég sajtóebédjén. A válasz valahol a részvények irányában keresendő. Szomorú eredményeket hozott a kisbefektetők között végzett felmérés.

Magyarországon 1974-ben volt ilyen alacsony utoljára az infláció, mint most. A bankrendszerbe gyorsan áthúzódnak az alacsonyabb jegybanki kamatok, erősen csökkennek a betétek kamatai is. Történelmi mélységben vannak az államkötvények hozamai, amelyek átlaga az utóbbi tíz évben inkább évi 7-8 százalék körül volt, most 4-5 százalék. Ez a jelenség nem véletlen, a többi feltörekvő kötvénypiacon is hasonló a helyzet.

Meddig marad ilyen alacsony?

A magyar papírok relatív – más kötvénypiacokhoz képest vett – hozamszintje is alacsony ugyan, de nem kiugróan, így még bőven mehet lejjebb is. A múltban a hazai piacon a hat százalék alatti állampapír-piaci hozamok nem voltak tartósak. A magyar hozamszint és a külföldi hozamok közötti különbség azért is magas még mindig, mert a fejlett piacokon extrém alacsony szinten vannak a hozamok.

Mi lesz az MNB hitelprogramjából?

Ha nem árt, az már jó – mondja Duronelly az MNB új hitelprogramjáról, amely szerinte inkább kísérletnek fogható fel, nem biztos, hogy lesz érdemleges hatása. Csökkenő kamatszintnél egyébként is kisebb az ereje, ezért már eddig is csökkent a bejelentése óta. A banki kockázatkezelés pedig annyira szigorodott az utóbbi években, hogy csak a legjobb ügyfelek juthatnak hitelhez, akiknek viszont nincsen megfelelő hitelkereslete, nincs rá igazán szüksége.

Mennyire lehet tartós a nemzetközileg is alacsony kamatszint? Ennek fontos eleme, hogy mikor emel kamatot a Fed. Duronelly szerint még sokára, mert az amerikai munkanélküliség stabilan magas szinten van, és nem várható gyors csökkenése. Még több évig változatlan maradhat a nulla közeli amerikai alapkamat.

Nem szabadult el az infláció

A világ négy leginkább meghatározó jegybankja egyaránt növelte a mérlegfőösszegét az utóbbi években, eddig legnagyobb arányban a brit, de nemsokára a japán BoJ lesz a rekorder, ahol ez még ráadásul csak a kezdet. Az EKB ódzkodása ellenére szintén részt vett ebben. A világban az infláció a várakozások ellenére még nem lódult meg, bár ez egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben is így marad. Egyelőre azonban az infláció inkább csökkenő tendenciát mutat, ami szintén támogatja az alacsony kamatszintet.

 

A feltörekvő piaci devizák átlagos árfolyama az inflációval korrigálva (vagyis a reáleffektív árfolyamindex) emelkedik, másképp kifejezve ezen piacok devizái felértékelődtek. A feltörekvő piaci kötvényalapokba változatlanul ömlik a tőke, ez a folyamat segíti a magyar kötvénypiacot is. Jelenleg minden jel ara mutat, hogy az alacsony kötvénypiaci hozamszint fennmarad a világban – véli Duronelly.

 

Vagy a részvény megy fel, vagy a kötvény le

Márpedig a szuperalacsony kötvénypiaci hozamokhoz képest a részvénypiacok egyáltalán nem drágák – mondja az igazgató. A részvénypiacok hozamán (árfolyamnyereség-hozam, osztalékhozam) nagy prémium van a kötvényekhez képest, a kettő közötti rés nagyra tágult, ami a történelem során ilyen hosszú ideig nem állt fenn soha. Ez csökkenhet a kötvényhozamok emelkedésével, de a részvények áremelkedésével is. Másképpen: míg a kötvénypiacokon hatalmas hozamcsökkenés volt, a részvénypiacok árszintje alig változott a válság kitörése, 2007 óta.---- Csak a harmadának van megtakarítása ----

Ennek a folyamatnak Duronelly szerint még valószínűleg nincsen vége, amíg valamilyen rendkívüli esemény nem történik, mindez tovább fog tartani. A befektetőknek ebben a helyzetben nem árt belekóstolni a részvénypiacba ahhoz, hogy reálhozama legyen, bár a részvénypiaci áresés sincs kizárva. Erre jó megoldás szerinte a tőkevédett alap.

Árupiac nem, USA-részvény igen

Az árupiacokkal kapcsolatban a szakember nem optimista. A 2003-tól induló nyersanyagpiaci rally beindított egy nagy kínálati alkalmazkodást, fejlesztések, innovációk sora növeli a kínálatot és szorítja le az árakat. A feltörekvő piaci részvénypiacok is emiatt – Latin-Amerikában különösen – komoly visszaesést szenvedtek el. Az európai piacok sem teljesítettek eddig túl jól, igazán jól az USA részvénypiaca viselkedik, a vállalati nyereségek növekedése miatt.

Nagyon keveseknek van megtakarításuk

A Budapest Alapkezelő rendszeresen készít felmérést a befektetőik megtakarítási szokásairól. Áprilisban ezer főt kérdeztek meg online a 18-75 éves internethasználók között. A legérdekesebb eredmény az volt, hogy mindössze 34 százalékuk rendelkezik megtakarítással – mondta el Pázmándi László, az alapkezelő vezérigazgató-helyettese. A leggyakoribb befektetésük ráadásul a folyószámla, ez 22 százalékuknak volt, míg bankbetéttel tíz, befektetési jegyekkel csak öt százalékuk rendelkezett.

Magyar infláció és GDP

Az inflációnak három komponense van, az állami árintézkedések, importált infláció és a belföldi szereplők által generált infláció – mondta Duronelly Péter. Az utóbbi töredékére esett vissza az utóbbi recessziós években, az importált infláció szintén alacsony, sőt deflációs hatások is vannak, mint az olajár csökkenése. Ezért az infláció, hacsak nagy dolog nem történik, Magyarországon várhatóan nem lesz probléma a közeljövőben. A GDP-adatról nem gondolja, hogy jelentős váltást jelezne a magyar gazdaság helyzetében. Többek között beruházási kilátások továbbra is rosszak.

Megkérdezték azt is, hogy mit választanának most, ha egymillió forintjuk lenne. A csökkenő kamatkörnyezet miatt azt várták, hogy a befektetési alapok előkelő helyen szerepelnek majd, de csak az ötödik helyen jelölték. A lista élén itt is a bankbetét és a folyószámla tűnt ki. Az ügyfelek 61 százaléka nem tudta, hogy bizonyos alapok tőkevédelmet biztosítanak, és sokuk úgy gondolta, hogy csak sok pénzzel érdemes tőkevédett alapot választani (52 százalékuk).

Dübörögnek a befektetési alapok az idén

A Budapest Alapkezelő 2012-ben a piachoz hasonlóan teljesített: az év végén komoly tőkekivonás volt az alapokból, az év végén megindult a tőkebeáramlás, de az éves összesítésben tőkekiáramlás volt, amit a pozitív hozamok ellensúlyozni tudtak. Idén a folyamatos kamatcsökkentési sorozat hatására erősödött a tőkebeáramlás, az egész piac szép eredményeket ért el, így a Budapest Alapkezelő is. Alapjaiban 263 milliárd, a nyugdíjpénztári szférában mintegy 40 milliárd forintot kezel. Idén 16 milliárd forintnyi befektetési jegyet értékesített Csehországban is, a portfóliójuk több mint tíz százalékát már a csehországi befektetők teszik ki.

Két új alap USA- részvényekre

Az alapkezelő két új tőkevédett alapot indít, részben a kutatás eredményeire alapozva. Az egyik alacsonyabb kockázatot vállaló, konzervatívabb befektetőknek szól, a másik a kockázatkedvelőknek. Mindkettő viszonylag egyszerű, az egyiken tőke- és hozamvédelem lesz, a jegybanki alapkamatnál magasabb minimális hozammal, plusz a részvénypiactól függő hányad.

A másiknál csak a tőke 95 százalékát védik, de a mögöttes piac emelkedéséből sokkal nagyobb arányban részesednek majd a kockázatkedvelő befektetők. Mindkettő pluszhozama az USA részvénypiacától fog függni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18640 18570 18940 -0,59% 0 0 4 064 492 990 Ft 2021-10-20 17:12:18
MOL 2720 2710 2750 -0,29% 0 0 1 959 978 378 Ft 2021-10-20 17:09:08
MTELEKOM 431 427 433 +1,17% 0 0 218 789 670 Ft 2021-10-20 17:13:46
RICHTER 8670 8525 8670 +1,52% 0 0 1 178 355 820 Ft 2021-10-20 17:05:20
OPUS 243 240 244 -0,41% 0 0 61 214 672 Ft 2021-10-20 16:48:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos