TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hazai befektetési alapok vagyona szerény mértékben tovább nőtt februárban: a forintos alapok vagyona stagnált, a devizás sorozatokba viszont jelentős összeget, közel százmillió eurót helyeztek el. Két kisebb alapkezelő alapjaihoz jelenleg nem lehet hozzáférni, de ettől még nem biztos, hogy kár éri a befektetőket.

Mintegy 35 milliárd forint friss tőkét helyeztek el a hazai befektetési alapokban februárban a Bamosz adatbázisa alapján készített számításaink szerint, ebből a forintos alapokba csak minimálisat 700 millió forintot, pontosabban a kivétek és a betétek összege csaknem megegyezett. Devizás alapokba viszont 29 milliárd forintot tettek, annak is a zömét, 28 milliárdot euróba.

 

Mivel februárban ismét 300 forint közelébe esett az euró árfolyama, a befektetők egy része nagy valószínűséggel követi az eddig megszokott taktikáját: ha 300 forint közelébe esik az euró, vásárol, ha eltávolodik onnét, elad. Ez a spekuláció alapokon keresztül már évek óta megfigyelhető, legfeljebb az ársáv tolódott feljebb.

Az egyes alapfajták közül a legnépszerűbbek a vegyes – főleg részvény+kötvény mix – alapok voltak, 29,1 milliárd forint új tőkét helyeztek el bennük. A második 23,5 milliárddal a kötényalapok kategóriája. Érdekes, hogy most a rövid futamidejű, alacsony kockázatú kötvényalapok mellett a hosszú kötvényalapokat is megtalálták, feltehetően azok magasabb hozama miatt. Ezekbe 17 milliárd forint ment. Kérdés, lakossági pénz-e, vagy intézményi.

 

A részvényalapok négymilliárdos, az abszolút hozamú alapok 1,6 milliárdos és az ingatlanalapok 2,3 milliárdos vagyonnövekménye a kisebb tételek közé tartozott ezúttal. A pénzpiaci alapokból most is sok pénz távozott, mintegy 18 milliárd forint. A tőkevédett alapokból is 11 milliárd forintnyi tőke ment ki, ami főként a lejáró alapok miatt lehetett.

 

Ami a többi megtakarítási formát illeti, januárban közel százmilliárd forintot vettek ki a lakossági betétekből, ami komoly összeg, bár a rekordoktól távol van. A lakossági állampapírokba viszont szép summa, 79 milliárd ment be.

Alapok és brókerbotrányok: Nem törnek át?

A brókerbotrány-sorozatban két, a legkisebbek közé tartozó alapkezelő alapjai bizonyosan érintettek, az Access Alapkezelőé (mintegy hatmilliárd forint kezelt vagyon) és a Quaestor Alapkezelőé (4,1 milliárd forint). Mindkét alapcsalád forgalmazása fel van függesztve, ám azért, mert a forgalmazó brókercégek (Buda-Cash, illetve Quaestor) fiókjait is bezárták. Ez tehát még nem jelenti azt, hogy a kisbefektetők vagyonát kár érte, bár teljesen ki sem zárhatjuk.

Az alapok nettó eszközértékében (árfolyamában) nem látszik olyan változás, nagyobb, hirtelen zuhanás, amit ne okozhatna a tőkepiaci árfolyamok napi változása. Az értékpapír-alapok vagyonának nagyobb mértékű elvesztése azért kevéssé valószínű, mert értékpapírjaikat nem a brókercégeknél, hanem a letétkezelő bankoknál őrzik. Ezek az Erste Bank és a K&H Bank az Access, a Raiffeisen Bank pedig a Quaestor esetében.

Az azonban nem zárható ki teljesen, hogy éppen megvásárolt tőzsdei részvények vagy állampapírok miatti átmenő tételek valamely brókercégnél ragadjanak. Kár érhet egy befektetési alapot akkor is, ha olyan bankban tartja a pénzét betétben, amely csődbe megy – helyezhet el betétet ugyanis más bankban is, nem csak a letétkezelő banknál. Ez elvileg főleg pénzpiaci, likviditási alapnál fordulhat elő.

Ha volt is valamelyik alapban Quaestor-kötvény, csak eléggé minimális mennyiségű lehetett. A tőzsdére be nem vezetett értékpapírok maximális mennyiségét ugyanis erősen korlátozzák a jogszabályok. Ha a befektetők értékpapírjai eltűnnének – nem lennének meg az értékpapír-számlájukon –, akkor pedig a Beva (Befektető-védelmi Alap) kártalanítja a befektetőket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél