Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hazai befektetési alapok vagyona szerény mértékben tovább nőtt februárban: a forintos alapok vagyona stagnált, a devizás sorozatokba viszont jelentős összeget, közel százmillió eurót helyeztek el. Két kisebb alapkezelő alapjaihoz jelenleg nem lehet hozzáférni, de ettől még nem biztos, hogy kár éri a befektetőket.

Mintegy 35 milliárd forint friss tőkét helyeztek el a hazai befektetési alapokban februárban a Bamosz adatbázisa alapján készített számításaink szerint, ebből a forintos alapokba csak minimálisat 700 millió forintot, pontosabban a kivétek és a betétek összege csaknem megegyezett. Devizás alapokba viszont 29 milliárd forintot tettek, annak is a zömét, 28 milliárdot euróba.

 

Mivel februárban ismét 300 forint közelébe esett az euró árfolyama, a befektetők egy része nagy valószínűséggel követi az eddig megszokott taktikáját: ha 300 forint közelébe esik az euró, vásárol, ha eltávolodik onnét, elad. Ez a spekuláció alapokon keresztül már évek óta megfigyelhető, legfeljebb az ársáv tolódott feljebb.

Az egyes alapfajták közül a legnépszerűbbek a vegyes – főleg részvény+kötvény mix – alapok voltak, 29,1 milliárd forint új tőkét helyeztek el bennük. A második 23,5 milliárddal a kötényalapok kategóriája. Érdekes, hogy most a rövid futamidejű, alacsony kockázatú kötvényalapok mellett a hosszú kötvényalapokat is megtalálták, feltehetően azok magasabb hozama miatt. Ezekbe 17 milliárd forint ment. Kérdés, lakossági pénz-e, vagy intézményi.

 

A részvényalapok négymilliárdos, az abszolút hozamú alapok 1,6 milliárdos és az ingatlanalapok 2,3 milliárdos vagyonnövekménye a kisebb tételek közé tartozott ezúttal. A pénzpiaci alapokból most is sok pénz távozott, mintegy 18 milliárd forint. A tőkevédett alapokból is 11 milliárd forintnyi tőke ment ki, ami főként a lejáró alapok miatt lehetett.

 

Ami a többi megtakarítási formát illeti, januárban közel százmilliárd forintot vettek ki a lakossági betétekből, ami komoly összeg, bár a rekordoktól távol van. A lakossági állampapírokba viszont szép summa, 79 milliárd ment be.

Alapok és brókerbotrányok: Nem törnek át?

A brókerbotrány-sorozatban két, a legkisebbek közé tartozó alapkezelő alapjai bizonyosan érintettek, az Access Alapkezelőé (mintegy hatmilliárd forint kezelt vagyon) és a Quaestor Alapkezelőé (4,1 milliárd forint). Mindkét alapcsalád forgalmazása fel van függesztve, ám azért, mert a forgalmazó brókercégek (Buda-Cash, illetve Quaestor) fiókjait is bezárták. Ez tehát még nem jelenti azt, hogy a kisbefektetők vagyonát kár érte, bár teljesen ki sem zárhatjuk.

Az alapok nettó eszközértékében (árfolyamában) nem látszik olyan változás, nagyobb, hirtelen zuhanás, amit ne okozhatna a tőkepiaci árfolyamok napi változása. Az értékpapír-alapok vagyonának nagyobb mértékű elvesztése azért kevéssé valószínű, mert értékpapírjaikat nem a brókercégeknél, hanem a letétkezelő bankoknál őrzik. Ezek az Erste Bank és a K&H Bank az Access, a Raiffeisen Bank pedig a Quaestor esetében.

Az azonban nem zárható ki teljesen, hogy éppen megvásárolt tőzsdei részvények vagy állampapírok miatti átmenő tételek valamely brókercégnél ragadjanak. Kár érhet egy befektetési alapot akkor is, ha olyan bankban tartja a pénzét betétben, amely csődbe megy – helyezhet el betétet ugyanis más bankban is, nem csak a letétkezelő banknál. Ez elvileg főleg pénzpiaci, likviditási alapnál fordulhat elő.

Ha volt is valamelyik alapban Quaestor-kötvény, csak eléggé minimális mennyiségű lehetett. A tőzsdére be nem vezetett értékpapírok maximális mennyiségét ugyanis erősen korlátozzák a jogszabályok. Ha a befektetők értékpapírjai eltűnnének – nem lennének meg az értékpapír-számlájukon –, akkor pedig a Beva (Befektető-védelmi Alap) kártalanítja a befektetőket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Friss
hírlevél