1p
Jó évet zárt az Erste Alapkezelő tavaly, 50 milliárd forinttal nőtt alapjainak vagyona. A lakossági állampapírok nem annyira az alapoknak, inkább a bankbetéteknek jelentenek konkurenciát. A kamatcsökkenés jót tesz a befektetési alapoknak, ezek felé tereli a megtakarításokat. A jegybanktól a választások előtt nem várnak meredek lépéseket.

Az Erste Alapkezelő által kezelt vagyon közel 50 milliárd forinttal növekedett tavaly, és meghaladta az 550 milliárd forintot az év végén. Ebből 470 milliárd jutott a nyilvános befektetési alapokra, ez 14,6 százalékos piaci részesedés – mondták el a társaság sajtóreggelijén. A kezelt vagyon bővülése 7,77 százalék volt a cégnél az év során. A nyilvános befektetési alapok piaca 2012 negyedik negyedévében 5,7 százalékkal 3207 milliárd forintra bővült. (Amint nemrég beszámoltunk róla, az Erste a harmadik legnagyobb szereplő.)

A végtörlesztés nem volt a vég

Mesterházy György, az alapkezelő vezérigazgatója szerint egy évvel ezelőtt még igen sötét volt a kép, hiszen tavaly januárban volt a végtörlesztés vége. Emiatt 440 milliárdról 400 milliárdra csökkent a befektetési alapjaik állománya egyetlen hónap alatt, ezt sikerült az év végére 470 milliárdra feltornászni. Ez részben az elért hozamokkal sikerült, de az Erste hálózata is sok új befektetési jegyet tudott értékesíteni.

Várhatóan a 2013-as is nagyon jó év lesz, egyrészt a betéti kamatok csökkenése miatt, másrészt a banki likviditási szükséglet mérséklődése következtében. A hitelezési piac ugyanis nagyon nehezen működik Magyarországon, másrészt a Basel II előírások lazítása miatt kevesebb tartalékra van szükségük a bankoknak. Az MNB is folytatni fogja a kamatvágásokat. Mindez kamatcsökkenést okoz és a befektetési alapok felé terelheti a tőkét.

Vigyázz, ha jő az anticiklus

Az alapoknak jót tesz az is, hogy az utóbbi időben, például tavaly jó volt a hozamuk. A múltbeli hozamok sokszor két számjegyűek voltak, például a hazai kötvénypiacon, ahol a leggyengébbek is évi tíz százalék felett hoztak tavaly. Logikus lenne, hogy ne olyan területen fektessünk be, ahol komoly emelkedés ment végbe eddig, de a kisbefektetők ciklikus viselkedését az eddigi oktatási kísérletek ellenére sem sikerült kiiktatni – mondta Mesterházy.

 

Bár anticiklikusan kéne viselkedni, ha igaz az, hogy a nemzetközi likviditásbőség továbbra is fennáll és a kamatcsökkenési folyamat is folytatódik, akkor lehet, hogy még mindig nem késő a kötvényalapokba beszállni. A 4-5 százalékos banki kamatokkal ezután is versenyképesek maradhatnak – mondta el.

 

Még hátra van az abszolút hozam csattanója

Ami a népszerű abszolút hozamú alapokat illeti, nagyon nagy a hozamkülönbség az egyes alapok között, körülbelül mínusz 20-tól plusz 30 százalékig éves szinten. Az abszolút hozamú alapok kezelői gyakran próbálják elmagyarázni befektetőiknek, hogy a hozamok változékonyak, a múltbeli hozamok nem garantálják a jövőbelit, de sokszor hasztalan. A több éves tapasztalatok azonban majd megtanítják a befektetőket arra, mit is várhatnak az ilyen befektetésektől – utalt rá Mesterházy.

Amióta az abszolút hozamú alapok összes tőkéje meghaladta a százmilliárd forintot, azóta nem fordult elő, hogy ez az alapfajta bármely évben rosszul teljesített volna. Majd meglátjuk, mi lesz egy komolyabb rossz időszak után, mennyien fordulnak el és váltanak vissza a jegyeikből – mondta.

Betétekkel konkurrál a PEMÁK

Az Erste tavaly megvásárolta a BNP Paribas privátbanki üzletágát, és elindította a privátbanki portfóliókezelést. Egyéni portfóliókezelést is kínálnak, ahol az ügyféllel egyeztetik annak portfólióját.

Az eurózóna inflációjához (PEMÁK) és a hazai inflációhoz (Prémium) kötött hazai államkötvények jelentős versenyt támasztanak, de ez az idén csökkenhet, mert az eurozóna és Magyarország inflációja egyaránt mérséklődhet. Így a magyar állam által kibocsátott papírok kamatozása is mérséklődni fog – hangzott el. Az állampapírokba áramló pénz persze mindenképp hiányzik majd valahonnét, de jelenleg elsősorban a bankokból. A befektetési alapok most inkább felfutóban vannak.

Alapkezelőket tehet tönkre az alacsonyabb kamat

Ám a jelenlegi megtakarítási piacon mindhárom megtakarítási forma prosperálhat. Ami jelenleg rosszul megy, az inkább az életbiztosítás. Az elmúlt évtizedben hosszabb távon a betétek és a befektetési alapok egyaránt jól mentek, de megfigyelhető volt, hogy amikor a kamatszint csökkent, akkor a befektetési alapok sokkal jobban nőttek. Magasabb kamatszint mellett pedig inkább a bankbetétbe ment a pénz (de a betétállomány mindkét időszakban gyarapodott valamelyest).

Magyarországon a következő években kiderülhet, hogy mennyi alapkezelő nem tud majd megélni a piacon. Ez kamatszint-függő is, alacsonyabb kamatszint mellett kisebb díjakat lehet ráterhelni az alapokra, ami komolyan visszavetheti az alapkezelők bevételeit. Ha négy százalék körül lesz a hazai kamatszint, akkor az alapok alapkezelési díjai is várhatóan fél százalék körüli szintre csökkennek majd. Korábban az egy százalék körüli mérték volt jellemző. (A PSZÁF adatai szerint 2011-ben 1,81 százalék volt az alapok – más kiadásokat is tartalmazó – átlagos költségmutatója, a TER.)

Az alapkezelők számára az egyik út, hogy nagyobb hozzáadott értékű alapokat indítanak. A pénzpiaci alap nem lesz annyira a fő irány, mint eddig. (Jelenleg pedig ezek az alapok a legnépszerűbbek, lásd itt>>>>.)

Kamatvágás igen, nagy unortodoxia nem

Mesterházy szerint inkább nagyobb mértékű kamatvágásra lehet felkészülni, körülbelül négy százalékig süllyedhet az alapkamat. Ezzel párhuzamosan a betéti kamatok is tovább fognak csökkenni, így a jóval magasabb kamatokhoz szokott befektetők alternatívákat keresnek majd. Ezt mutatják a januári adatok is, most is jelentős volt a tőkebeáramlás az alapokba.

Egyszeri hirtelen nagyobb kamatcsökkentés az MNB részéről azonban nem várható, inkább a kis lépések folytatódhatnak. Egyik kormánynak sem érdeke, hogy választások előtt egy évvel nagy felfordulást okozzon az országban. Ezért Mesterházy nem várja, hogy az idén merész lépések következzenek be a pénzpolitikában. A 2014-es évre már sokkal nagyobb kockázatot lát, méghozzá mindkét irányba.

Van még 12 százalékos hozam forintban

Az ingatlanalapokat a 2008-as válság különösen megviselte, és a mai napig nem tértek teljesen magukhoz. A terméknek magának Mesterházy szerint pedig van helye a befektetők palettáján, de kérdés, mikor jön el igazán az idejük. Az Erste ingatlanalapja talán az egyetlen, amely nagyobb megrázkódtatások nélkül vészelte át a válságot. Kamatcsökkenés esetén pedig az ingatlanalapok megint egyre jobban előtérbe kerülhetnek.

Budapesten jelenleg vannak ingatlanok, amelyek évi nyolc százalékos bérletidíj-hozamot hoznak euróban. Ehhez hozzáadva még az euró-forint kamatkülönbözetet, évi 12 százalék körüli hozamot lehet velük elérni forintban – mondta a vezérigazgató.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16870 16630 16890 +1,63% 16865 16870 945 165 995 HUF 2024-03-28 12:45:41
MOL 2968 2938 2970 +1,64% 2966 2968 333 231 452 HUF 2024-03-28 12:44:07
MTELEKOM 900 890 900 +1,12% 899 900 79 507 971 HUF 2024-03-28 12:45:24
RICHTER 9300 9280 9375 +0,38% 9300 9325 465 932 750 HUF 2024-03-28 12:36:47
OPUS 401 397 403 +0,12% 399 401 8 821 396 HUF 2024-03-28 12:24:30
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG