<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Jó évet zárt az Erste Alapkezelő tavaly, 50 milliárd forinttal nőtt alapjainak vagyona. A lakossági állampapírok nem annyira az alapoknak, inkább a bankbetéteknek jelentenek konkurenciát. A kamatcsökkenés jót tesz a befektetési alapoknak, ezek felé tereli a megtakarításokat. A jegybanktól a választások előtt nem várnak meredek lépéseket.

Az Erste Alapkezelő által kezelt vagyon közel 50 milliárd forinttal növekedett tavaly, és meghaladta az 550 milliárd forintot az év végén. Ebből 470 milliárd jutott a nyilvános befektetési alapokra, ez 14,6 százalékos piaci részesedés – mondták el a társaság sajtóreggelijén. A kezelt vagyon bővülése 7,77 százalék volt a cégnél az év során. A nyilvános befektetési alapok piaca 2012 negyedik negyedévében 5,7 százalékkal 3207 milliárd forintra bővült. (Amint nemrég beszámoltunk róla, az Erste a harmadik legnagyobb szereplő.)

A végtörlesztés nem volt a vég

Mesterházy György, az alapkezelő vezérigazgatója szerint egy évvel ezelőtt még igen sötét volt a kép, hiszen tavaly januárban volt a végtörlesztés vége. Emiatt 440 milliárdról 400 milliárdra csökkent a befektetési alapjaik állománya egyetlen hónap alatt, ezt sikerült az év végére 470 milliárdra feltornászni. Ez részben az elért hozamokkal sikerült, de az Erste hálózata is sok új befektetési jegyet tudott értékesíteni.

Várhatóan a 2013-as is nagyon jó év lesz, egyrészt a betéti kamatok csökkenése miatt, másrészt a banki likviditási szükséglet mérséklődése következtében. A hitelezési piac ugyanis nagyon nehezen működik Magyarországon, másrészt a Basel II előírások lazítása miatt kevesebb tartalékra van szükségük a bankoknak. Az MNB is folytatni fogja a kamatvágásokat. Mindez kamatcsökkenést okoz és a befektetési alapok felé terelheti a tőkét.

Vigyázz, ha jő az anticiklus

Az alapoknak jót tesz az is, hogy az utóbbi időben, például tavaly jó volt a hozamuk. A múltbeli hozamok sokszor két számjegyűek voltak, például a hazai kötvénypiacon, ahol a leggyengébbek is évi tíz százalék felett hoztak tavaly. Logikus lenne, hogy ne olyan területen fektessünk be, ahol komoly emelkedés ment végbe eddig, de a kisbefektetők ciklikus viselkedését az eddigi oktatási kísérletek ellenére sem sikerült kiiktatni – mondta Mesterházy.

 

Bár anticiklikusan kéne viselkedni, ha igaz az, hogy a nemzetközi likviditásbőség továbbra is fennáll és a kamatcsökkenési folyamat is folytatódik, akkor lehet, hogy még mindig nem késő a kötvényalapokba beszállni. A 4-5 százalékos banki kamatokkal ezután is versenyképesek maradhatnak – mondta el.

 

Még hátra van az abszolút hozam csattanója

Ami a népszerű abszolút hozamú alapokat illeti, nagyon nagy a hozamkülönbség az egyes alapok között, körülbelül mínusz 20-tól plusz 30 százalékig éves szinten. Az abszolút hozamú alapok kezelői gyakran próbálják elmagyarázni befektetőiknek, hogy a hozamok változékonyak, a múltbeli hozamok nem garantálják a jövőbelit, de sokszor hasztalan. A több éves tapasztalatok azonban majd megtanítják a befektetőket arra, mit is várhatnak az ilyen befektetésektől – utalt rá Mesterházy.

Amióta az abszolút hozamú alapok összes tőkéje meghaladta a százmilliárd forintot, azóta nem fordult elő, hogy ez az alapfajta bármely évben rosszul teljesített volna. Majd meglátjuk, mi lesz egy komolyabb rossz időszak után, mennyien fordulnak el és váltanak vissza a jegyeikből – mondta.

Betétekkel konkurrál a PEMÁK

Az Erste tavaly megvásárolta a BNP Paribas privátbanki üzletágát, és elindította a privátbanki portfóliókezelést. Egyéni portfóliókezelést is kínálnak, ahol az ügyféllel egyeztetik annak portfólióját.

Az eurózóna inflációjához (PEMÁK) és a hazai inflációhoz (Prémium) kötött hazai államkötvények jelentős versenyt támasztanak, de ez az idén csökkenhet, mert az eurozóna és Magyarország inflációja egyaránt mérséklődhet. Így a magyar állam által kibocsátott papírok kamatozása is mérséklődni fog – hangzott el. Az állampapírokba áramló pénz persze mindenképp hiányzik majd valahonnét, de jelenleg elsősorban a bankokból. A befektetési alapok most inkább felfutóban vannak.

Alapkezelőket tehet tönkre az alacsonyabb kamat

Ám a jelenlegi megtakarítási piacon mindhárom megtakarítási forma prosperálhat. Ami jelenleg rosszul megy, az inkább az életbiztosítás. Az elmúlt évtizedben hosszabb távon a betétek és a befektetési alapok egyaránt jól mentek, de megfigyelhető volt, hogy amikor a kamatszint csökkent, akkor a befektetési alapok sokkal jobban nőttek. Magasabb kamatszint mellett pedig inkább a bankbetétbe ment a pénz (de a betétállomány mindkét időszakban gyarapodott valamelyest).

Magyarországon a következő években kiderülhet, hogy mennyi alapkezelő nem tud majd megélni a piacon. Ez kamatszint-függő is, alacsonyabb kamatszint mellett kisebb díjakat lehet ráterhelni az alapokra, ami komolyan visszavetheti az alapkezelők bevételeit. Ha négy százalék körül lesz a hazai kamatszint, akkor az alapok alapkezelési díjai is várhatóan fél százalék körüli szintre csökkennek majd. Korábban az egy százalék körüli mérték volt jellemző. (A PSZÁF adatai szerint 2011-ben 1,81 százalék volt az alapok – más kiadásokat is tartalmazó – átlagos költségmutatója, a TER.)

Az alapkezelők számára az egyik út, hogy nagyobb hozzáadott értékű alapokat indítanak. A pénzpiaci alap nem lesz annyira a fő irány, mint eddig. (Jelenleg pedig ezek az alapok a legnépszerűbbek, lásd itt>>>>.)

Kamatvágás igen, nagy unortodoxia nem

Mesterházy szerint inkább nagyobb mértékű kamatvágásra lehet felkészülni, körülbelül négy százalékig süllyedhet az alapkamat. Ezzel párhuzamosan a betéti kamatok is tovább fognak csökkenni, így a jóval magasabb kamatokhoz szokott befektetők alternatívákat keresnek majd. Ezt mutatják a januári adatok is, most is jelentős volt a tőkebeáramlás az alapokba.

Egyszeri hirtelen nagyobb kamatcsökkentés az MNB részéről azonban nem várható, inkább a kis lépések folytatódhatnak. Egyik kormánynak sem érdeke, hogy választások előtt egy évvel nagy felfordulást okozzon az országban. Ezért Mesterházy nem várja, hogy az idén merész lépések következzenek be a pénzpolitikában. A 2014-es évre már sokkal nagyobb kockázatot lát, méghozzá mindkét irányba.

Van még 12 százalékos hozam forintban

Az ingatlanalapokat a 2008-as válság különösen megviselte, és a mai napig nem tértek teljesen magukhoz. A terméknek magának Mesterházy szerint pedig van helye a befektetők palettáján, de kérdés, mikor jön el igazán az idejük. Az Erste ingatlanalapja talán az egyetlen, amely nagyobb megrázkódtatások nélkül vészelte át a válságot. Kamatcsökkenés esetén pedig az ingatlanalapok megint egyre jobban előtérbe kerülhetnek.

Budapesten jelenleg vannak ingatlanok, amelyek évi nyolc százalékos bérletidíj-hozamot hoznak euróban. Ehhez hozzáadva még az euró-forint kamatkülönbözetet, évi 12 százalék körüli hozamot lehet velük elérni forintban – mondta a vezérigazgató.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
hírlevél
depositphotos