BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2018. december 11. 06:06

Az alacsony kamatok miatt százmilliárdok áramolhattak viszonylag kockázatos befektetésekbe, mint részvények, ingatlanok, vállalati kötvények. A 2007 végi békebeli helyzethez képest ugyan nem szembetűnő a növekedés, az utóbbi három év azonban alaposan átrendezte a képet. Alapokon, biztosításokon, pénztárakon keresztül és közvetlenül is kockáztat a magyar.

Malacpersely (fotó: Eidenpenz József)

A hosszú távú tapasztalatok szerint nemigen van olyan évtized, amikor ne jönne valamilyen komolyabb tőzsdei összeomlás, krach, legalább 30 százalékos indexesés. Márpedig most nagyjából tíz éve nem volt ilyen, 2008 ősze, vagy ha másképp számoljuk, 2009 tavasza óta. Előtte volt például 2000-től egy több éves esés (a dotkom-lufi után), 1997-ben és 1998-ban ázsiai és orosz válság, 1987-ben pedig egy hírhedt Fekete Hétfő.

Nem tudjuk, mikor jön a következő, de most lehet, hogy nagyobb rendet vágna a hazai megtakarításokban, mint korábban. Egyrészt persze azért, mert azok összértéke magasabb, másrészt pedig az utóbbi évek minikamatai következtében sokan a kockázatosabb megtakarítások felé fordultak.

Nemrég bemutattuk, hogy a hazai alapokon belül sokkal magasabb a kockázatosabb és közepes kockázatú megtakarítási formák – részvényalapok, abszolút hozamú alapok, vegyes alapok ingatlanalapok – súlya, mint 2008-ban. Akkor, 2008 augusztusban 938 milliárd, idén szeptemberben 3829 milliárd forint volt ezekben az alapfajtákban.

9300 milliárdot kezelnek

Ez azonban csak korlátozott mértékben tartalmaz információt a kockázatokról, mert a legtöbb alap súlyozhat a különböző befektetések között, dönthet úgy is, hogy tőkéje zömét állampapírban tartja. Van azonban egy másik statisztika, amely a befektetési alapkezelők által kezelt összes vagyont tartalmazza.

A Bamosz adatai szerint ezek a társaságok szeptember végén 9313 milliárd forintot kezeltek, ebből 6312 milliárd volt a befektetési alapokban. A többi pénztárak, biztosítói vagyonok és úgynevezett egyéb portfóliók (vállalatok pénze, privátbanki, vagyis nagyobb magánvagyonok, alapítványok stb.).

Nem mindent kockáztatnak

Ezen a 9313 milliárdon belül 327 milliárd forint volt hazai, 1042 milliárd külföldi részvényekben, 1145 milliárd pedig túlnyomórészt belföldi ingatlanokban. Ez így 2514 milliárd forintnyi részvényt és ingatlant jelent összesen, ami alapján azt mondhatjuk: a kockázatosabb portfóliók vagyonának valójában csak egy része van ténylegesen kockázatos eszközökben.

A másik érdekes kérdés, hogyan változott ez időben. Részvényekben és ingatlanokban három éve, 2015 szeptemberében még csak 1469 milliárdot tartottak az alapkezelők. Tehát erőteljes, 71 százalékos a növekedés. Ez idő alatt az S&P amerikai index 30, a hazai BUX index 70 százalékkal ment fel, a nyugat-európai részvények árai (Stoxx 600 index) viszont pár százalékot még estek is.

Kötelező nyugdíjpénztárak nélkül

Öt éve, 2013 szeptemberében valamivel még kevesebb, 1245 milliárd forint volt részvényekben és ingatlanokban, 2009 tavaszán, a Lehman-válság mélypontján viszont valamivel több, 1565 milliárd. A viharok előtti boldog békeidőkben, 2017 végén 1748 milliárd volt ez az összeg, nagyobb része, 1373 milliárd részvény, 375 milliárd pedig ingatlan.

Így látszólag nem is nőtt olyan nagyot a kockázatosabb vagyonelemek értéke a válság előtti állapothoz képest, csak 1748 milliárdról 2514 milliárdra ment fel. Ám közben a kötelező nyugdíjpénztári vagyonok államosítása kiiktatott a statisztikákból egy hatalmas vagyontömeget (közel 3000 milliárd forintot).

Közvetlen részvénytulajdonunk

Ha például csak az alapokon belül vizsgáljuk mindezt, akkor a részvények és ingatlanok értéke 837 milliárdról 1905 milliárdra nőtt, tehát több mint kétszeresére. A kockázatosabb eszközök felé tolódás határozottan megfigyelhető volt.

Az MNB adatai alapján egyébként a hazai háztartások magyarországi kibocsátású tőzsdei részvényekben 590 milliárd forintot tartottak szeptemberben. Ez jelentős, 29 százalékos növekedés az egy évvel korábbi állapothoz képest, bár arányaiban még mindig alacsony. (Erről bővebben itt írtunk.) A 2007 végi adat egyébként szintén alacsonyabb, 342 milliárd forint volt.

Kötvény és kötvény között

Vannak még vállalati kötvények, származékos ügyletek az alapkezelők által kezelt vagyonon belül, amelyek értéke szintén jelentős, százmilliárdos nagyságrendű. Ezek kockázatát azonban sokkal nehezebb a statisztikák alapján besorolni. A kötvényeket és az ingatlan-fedezetű jelzálog-leveleket ugyanabban kategóriában szerepeltetik, ráadásul a kötvények kibocsátói között is óriási különbség lehet. (Például a BMW kötvényei vagy valamely hazai középvállalat papírjai.)

Az “Egyéb” kategória is feltűnően nőtt, ebben lehetnek befektetési jegyek, árupiaci termékek, származékos ügyletek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Befalap Nem szabad az összes tojást egy kosárba tenni
Márkázott tartalom | 2020. május 4. 06:04
A Budapest Alapkezelő számos ügyfele a mostani negatív tőkepiaci helyzetet, az alacsony árfolyamokat kedvező beszállási lehetőségnek látja és próbálja megragadni az alkalmat további vásárlásra, kockázatnövelésre – mondta el az alapkezelő vezérigazgatója, Kovács Ildikó. Akivel annak kapcsán beszélgettünk, hogy az általa irányított intézmény a Privátbankár.hu – Klasszis 2020 szavazáson rendkívül jól szerepelt: öt kategóriában is bejutott az első három közé, ebből háromban az élen végzett.
Befalap Megfertőzi-e a koronavírus a fenntartható befektetési alapokat?
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 13:19
A már évek óta tartó európai térhódítás után tavaly, illetve az idei év első hónapjaiban a magyar piacon is számos felelős befektetési alapot indítottak az alapkezelők. Ezeken a konstrukciókon keresztül olyan vállalatok teljesítményéből lehet részesedni, amelyek tevékenysége a fenntartható fejlődést szolgálja. Megéri most beszállni?
Befalap Mindig legyen néhány hónapnyi tartalékod
Eidenpenz József | 2020. április 24. 06:08
Egyik lejtmenet sem tart örökké, lesz itt még tőzsdei fellendülés. Azt lehetetlen megjósolni, mikor végződik a válság vagy mikor kezdődik a komolyabb emelkedés. Jó taktika lehet apránként, kis csomagokban részvényeket vásárolni, de mindig hagyjunk elegendő készpénztartalékot. Interjú Vízkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő vezérigazgatójával.
Befalap Kell-e részvényt vásárolni koronavírus-összeomlás idején?
Eidenpenz József | 2020. április 20. 06:06
A következő években az infláció fokozatosan emelkedik majd és a legjobb befektetések a reáleszközök lehetnek a Hold Alapkezelő szerint, mint a nemesfém és a részvény. A Columbus Alap kontrariánus befektető, növelte részvénykitettségét március második felében, amikor a többség eladott. Az európai részvényeket találják a legvonzóbbnak. Interjú.
hírlevél