Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szép összeget, 109 milliárd forintot helyeztek el októberben a befektetési alapokban, ami május óta nem látott érték. Ebből 44 milliárd forint devizában volt, ami pedig tavaly augusztus óta nem fordult elő. Még érdekesebb, hogy ezúttal több dollárt spájzoltak be, mint eurót.

Több mint egy éve tart az a folyamat, hogy a betétekből az alacsony kamatok miatt kiáramlik a tőke, az alapokba és az állampapírokba pedig beáramlik, de nem egyenletesen. A nyári hónapok 50-60 milliárd forintos értékei és a szeptemberi 38 milliárd forint után októberben erősödött ez a folyamat, és 109,4 milliárd forintot helyeztek el alapokban.

Mi számít olcsónak?

Ebből most csak 64,1 milliárd forint érkezett forintban, átszámolva 19,8 milliárd forint euróban és 24,0 milliárd dollárban. Ez azért érdekes, mert amióta csak ezt kiszámoljuk, azaz 2011 decembere óta nem volt ekkora, 43,8 milliárd forint a devizában jegyzett befektetési jegyek értéknövekedése. Az is csak egyszer fordult, elő eddig, hogy kissé 40 milliárd forint fölé ment, mégpedig 2012 augusztusában, amikor az euró ára mintegy 275 forintig süllyedt. (A cseh korona és a lengyel złoty, valamint a bolgár leva állománya is változott, ám ez Magyarországról kezelt külföldi alapok változását takarja.)

Bizonyára nem véletlen, hogy mindkét eddigi csúcs olyankor következett be, amikor több hónapos mélyponton volt az euró, tehát viszonylag erős volt a forint. Úgy látszik, míg 2012-ben a 275-280 forintos eurót érezték olcsónak a hazai polgárok, addig idén októberben már a 292-296 forintos sáv is vásárlásra csábította őket. A dollár iránti érdeklődésre is jó magyarázat, hogy – forintban legalábbis – két éves mélypont környékén volt az árfolyama.

Valutázunk, valutázgatunk

Mitől félhet a lakosság, hogy ennyire devizát vásárol? Valószínűleg nem is kell hozzá különösebb félelem, a devizaspekuláció, „valutázás” több évtizedes múltra tekint vissza nálunk. Ha pedig a kamat olyan alacsony, mint most, az még többeket arra csábíthat, hogy kiegészítsék azt a különböző devizák közötti pénzmozgatással. A lakosságnak, kisvállalatoknak is szerepe lehet abban, hogy a forint mostanában viszonylag stabil. (A befektetési jegyek zöme hagyományosan a lakosságnál van.)

Míg nyáron gyakran – de korántsem mindig – olcsó a deviza, addig télen sokszor – de szintén nem mindig – felmegy az ára. Idén év elején is jócskán 300 forint fölé szaladt az euró, tavaly, 2012 elején pedig 320 forint fölött is megfordult. Sokan érezhetik tehát úgy, hogy fel kell készülni a téli forintgyengülésre, pedig az egyáltalán nem törvényszerű, amint azt korábban részletesen bemutattuk. Ugyanakkor közelednek a választások is, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság szintén okozhat árfolyam-ingadozásokat.

Még mindig pénzpiaci, de devizában

Ami az egyes alapfajtákat illeti, toronymagasan az „egyéb pénzpiaci” kategóriába ment a legtöbb tőke, 38 milliárd forint. A toplista csúcsán itt az OTP Prémium Tőkegarantált Alap állt 13 milliárd forint feletti pénzbeáramlással, ezt több alapkezelő devizás alapjai követték, vagyis a devizavételek főleg ebben a kategóriában jelentek meg. A likviditási alapokba is több, mint hétmilliárd ment, pedig volt köztük olyan is, ahonnét sok milliárd forint távozott.

Az abszolút hozamú alapok népszerűsége is töretlen, 12,2 milliárd forintot helyeztek el bennük. A részvényalapokat pedig változatlanul utálják, több mint ötmilliárd forintot vittek el belőlük. Elérte a tízmilliárdos nagyságrendet a rövid kötvényalapokba és a tőkevédett (garantált) alapokba menő tőke nagysága is, az ingatlanalapokkal és a hosszú kötvényekkel viszont óvatosak az emberek.

Erős a konkurencia

Mivel a likviditási alapok gyakorlatilag bankbetétek, és szintén visszaesett a várható hozamuk (nagyjából évi 2,0-2,5 százalékra), sok szakember azt várja, hogy tőkekiáramlás fog indulni belőlük. Valamivel, de nem sokkal jobb teljesítmény várható az egyéb pénzpiaci vagy a rövid kötvényalapoktól. Kérdés, hová fog menni az idén beáramló sok százmilliárd forint, ha erre rájönnek a kisbefektetők is?

Az októberi adatokat nem ismerjük, de szeptemberben az állampapírokat is szorgalmasan vette a lakosság, 108 milliárd forintot költött erre. Eközben szintén szeptemberben a bankbetétekből 117 milliárd forintot vettek ki.

Nyilvános alapok vagyona (2013. október)
Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 12,2 417,3 9,7
Árupiaci 0,7 11,7 0,3
Dinamikus vegyes 0,0 2,0 0,0
Egyéb értékpapír 0,5 10,4 0,2
Egyéb pénzpiaci 38,0 441,4 10,2
Hosszú kötvény -2,3 154,3 3,6
Kiegyensúlyozott vegyes 9,6 212,6 4,9
Közvetett ingatlan -0,2 32,2 0,7
Közvetlen ingatlan 6,8 395,1 9,2
Likviditási 7,9 1 140,6 26,5
Óvatos vegyes 2,4 77,9 1,8
Részvény -5,3 241,1 5,6
Rövid kötvény 17,1 580,3 13,5
Szabad futamidejű kötv. 1,2 64,7 1,5
Származtatott 0,0 1,8 0,0
Tőkevédett 20,8 526,5 12,2
Összesen: 109,4 4 309,8 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 83,8 2 688,7 62,4
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 7,6 673,8 15,6
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Friss
hírlevél