TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szép összeget, 109 milliárd forintot helyeztek el októberben a befektetési alapokban, ami május óta nem látott érték. Ebből 44 milliárd forint devizában volt, ami pedig tavaly augusztus óta nem fordult elő. Még érdekesebb, hogy ezúttal több dollárt spájzoltak be, mint eurót.

Több mint egy éve tart az a folyamat, hogy a betétekből az alacsony kamatok miatt kiáramlik a tőke, az alapokba és az állampapírokba pedig beáramlik, de nem egyenletesen. A nyári hónapok 50-60 milliárd forintos értékei és a szeptemberi 38 milliárd forint után októberben erősödött ez a folyamat, és 109,4 milliárd forintot helyeztek el alapokban.

Mi számít olcsónak?

Ebből most csak 64,1 milliárd forint érkezett forintban, átszámolva 19,8 milliárd forint euróban és 24,0 milliárd dollárban. Ez azért érdekes, mert amióta csak ezt kiszámoljuk, azaz 2011 decembere óta nem volt ekkora, 43,8 milliárd forint a devizában jegyzett befektetési jegyek értéknövekedése. Az is csak egyszer fordult, elő eddig, hogy kissé 40 milliárd forint fölé ment, mégpedig 2012 augusztusában, amikor az euró ára mintegy 275 forintig süllyedt. (A cseh korona és a lengyel złoty, valamint a bolgár leva állománya is változott, ám ez Magyarországról kezelt külföldi alapok változását takarja.)

Bizonyára nem véletlen, hogy mindkét eddigi csúcs olyankor következett be, amikor több hónapos mélyponton volt az euró, tehát viszonylag erős volt a forint. Úgy látszik, míg 2012-ben a 275-280 forintos eurót érezték olcsónak a hazai polgárok, addig idén októberben már a 292-296 forintos sáv is vásárlásra csábította őket. A dollár iránti érdeklődésre is jó magyarázat, hogy – forintban legalábbis – két éves mélypont környékén volt az árfolyama.

Valutázunk, valutázgatunk

Mitől félhet a lakosság, hogy ennyire devizát vásárol? Valószínűleg nem is kell hozzá különösebb félelem, a devizaspekuláció, „valutázás” több évtizedes múltra tekint vissza nálunk. Ha pedig a kamat olyan alacsony, mint most, az még többeket arra csábíthat, hogy kiegészítsék azt a különböző devizák közötti pénzmozgatással. A lakosságnak, kisvállalatoknak is szerepe lehet abban, hogy a forint mostanában viszonylag stabil. (A befektetési jegyek zöme hagyományosan a lakosságnál van.)

Míg nyáron gyakran – de korántsem mindig – olcsó a deviza, addig télen sokszor – de szintén nem mindig – felmegy az ára. Idén év elején is jócskán 300 forint fölé szaladt az euró, tavaly, 2012 elején pedig 320 forint fölött is megfordult. Sokan érezhetik tehát úgy, hogy fel kell készülni a téli forintgyengülésre, pedig az egyáltalán nem törvényszerű, amint azt korábban részletesen bemutattuk. Ugyanakkor közelednek a választások is, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság szintén okozhat árfolyam-ingadozásokat.

Még mindig pénzpiaci, de devizában

Ami az egyes alapfajtákat illeti, toronymagasan az „egyéb pénzpiaci” kategóriába ment a legtöbb tőke, 38 milliárd forint. A toplista csúcsán itt az OTP Prémium Tőkegarantált Alap állt 13 milliárd forint feletti pénzbeáramlással, ezt több alapkezelő devizás alapjai követték, vagyis a devizavételek főleg ebben a kategóriában jelentek meg. A likviditási alapokba is több, mint hétmilliárd ment, pedig volt köztük olyan is, ahonnét sok milliárd forint távozott.

Az abszolút hozamú alapok népszerűsége is töretlen, 12,2 milliárd forintot helyeztek el bennük. A részvényalapokat pedig változatlanul utálják, több mint ötmilliárd forintot vittek el belőlük. Elérte a tízmilliárdos nagyságrendet a rövid kötvényalapokba és a tőkevédett (garantált) alapokba menő tőke nagysága is, az ingatlanalapokkal és a hosszú kötvényekkel viszont óvatosak az emberek.

Erős a konkurencia

Mivel a likviditási alapok gyakorlatilag bankbetétek, és szintén visszaesett a várható hozamuk (nagyjából évi 2,0-2,5 százalékra), sok szakember azt várja, hogy tőkekiáramlás fog indulni belőlük. Valamivel, de nem sokkal jobb teljesítmény várható az egyéb pénzpiaci vagy a rövid kötvényalapoktól. Kérdés, hová fog menni az idén beáramló sok százmilliárd forint, ha erre rájönnek a kisbefektetők is?

Az októberi adatokat nem ismerjük, de szeptemberben az állampapírokat is szorgalmasan vette a lakosság, 108 milliárd forintot költött erre. Eközben szintén szeptemberben a bankbetétekből 117 milliárd forintot vettek ki.

Nyilvános alapok vagyona (2013. október)
Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 12,2 417,3 9,7
Árupiaci 0,7 11,7 0,3
Dinamikus vegyes 0,0 2,0 0,0
Egyéb értékpapír 0,5 10,4 0,2
Egyéb pénzpiaci 38,0 441,4 10,2
Hosszú kötvény -2,3 154,3 3,6
Kiegyensúlyozott vegyes 9,6 212,6 4,9
Közvetett ingatlan -0,2 32,2 0,7
Közvetlen ingatlan 6,8 395,1 9,2
Likviditási 7,9 1 140,6 26,5
Óvatos vegyes 2,4 77,9 1,8
Részvény -5,3 241,1 5,6
Rövid kötvény 17,1 580,3 13,5
Szabad futamidejű kötv. 1,2 64,7 1,5
Származtatott 0,0 1,8 0,0
Tőkevédett 20,8 526,5 12,2
Összesen: 109,4 4 309,8 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 83,8 2 688,7 62,4
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 7,6 673,8 15,6
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél