TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az elmúlt évben átlagosan csak 3,37 százalékot hoztak a likviditási alapok, sőt azóta már csak két százalék körül ketyegnek, nagyot csalódhat, aki az alacsony kamatok miatt oda viszi a pénzét. A kötvényalapokban több a fantázia, de a kockázatok is nagyobbak.

Ahogy tegnap írtuk a hazai alapszektor egészéről, inkább közepesen jó évet zártak a hazai befektetési alapok tavaly a hozamok szempontjából, ami igaz az alacsonyabb kockázatú, kötvényjellegű alapokra is. Nem is csoda, hiszen a kamatcsökkenés közepette csak egyre alacsonyabb hozammal lehet megvenni a magyar állampapírokat is, amelyek ezen alapok többségének legfontosabb befektetését képezik. Ez pedig előbb-utóbb az alapok hozamán is meglátszik.

Ezért fizet ennyit a likviditási alap

Nagyjából kockázat szerinti sorrendben haladva a likviditási alapok főleg bankbetéteket kötnek le, rövid futamidejű állampapírokat (kincstárjegyeket) vásárolnak, eszközeik átlagos futamideje pedig legfeljebb 60 nap lehet, vagyis kéthavonta meg kell újítaniuk portfóliójukat. Ha a lejárt papírokat, betéteket már csak alacsonyabb kamattal vagy hozammal tudják továbbgörgetni, nyilván a teljesítményük is ennek megfelelően csökken.

(Fotó: 123rf.com)

Ha egy éve még hat százalék közelében volt az elérhető hozam, most meg a fele, akkor a hozam is hasonlóan csökken. Sőt, még esetleg jobban is, mint a felére. Például 2012 végén 5,28 százalék volt a három hónapos állampapír-piaci referenciahozam. Ha ebből levonjuk még az alapok tipikus költségeit is (alapkezelési díj, letétkezelési díj stb.), akkor marad hozzávetőleg 4,3 és 4,8 százalék közötti érték a befektetőknek. Most évi 2,8 százalék a referenciahozam, ha ebből is lejön 0,5-1,0 százalék a költségekre, akkor csak 1,8-2,3 százalék marad – ráadásul az is adózás előtt értendő, hacsak nem TBSZ-számlán tartjuk a befektetést.

Hát ennyi volt…

Valami hasonló történt a tavalyi év során a likviditási alapokkal, így átlagos hozamuk már csak 2,92 százalék volt tavaly éves szinten, illetve 3,37 százalék, ha a devizában kibocsátott sorozatokat kihagyjuk a számításból. (Egyszerű, súlyozatlan számtani átlag, táblázataink a cikk végén láthatók.) Ebben ráadásul még az év eleji magasabb kamatviszonyok hatása is benne van, mekkora lehet akkor az év végi, illetve jelenlegi hozamszint, mennyivel „ketyegnek” jelenleg a likviditási hozamok?

Ehhez elvégeztünk egy másik számítást is, az alapkezelők szervezete, a Bamosz adatbázisából lekértük a likviditási alapok utolsó negyedéves hozamait is. Három hónap alatt a forintos sorozatok átlaghozama mindössze 0,54 százalék volt – szerencsére évesítés nélkül, ami évesítve 2,17 százalék. De ez is meglehetősen alacsony és szépen beleillik a fenti elvi kalkulációnkban meghatározott hozamsávba.

A másik rossz hír, hogy mivel a rövid futamidejű állampapírok és bankbetétek erősen követik a jegybanki alapkamatot, ebben a szituációban addig nem is várható jelentős változás, amíg az alapkamat alacsonyan marad.

Növeljük a futamidőt

Valamivel jobb a helyzet az úgynevezett egyéb pénzpiaci alapoknál, amelyek a Bamosz definíciója szerint maximum hat hónapos átlagos futamidővel tarthatnak értékpapírokat és betéteket. A forintban kibocsátott befektetésijegy-sorozatok átlaghozama itt már 4,24 százalék volt tavaly egész évben. A magasabb hozam magyarázata, hogy a hosszabb futamidejű papírok hozama általában – bár nem mindig – magasabb, mint a rövidebbeké.

Ugyanez a jelenség él tovább, ha az úgynevezett rövid kötvényalapokat nézzük, amelyek már hat hónap és három év közötti átlagos futamidővel működhetnek. A tavalyi átlagos hozamuk érezhetően jobb volt, szintén csak a forintos befektetésekre leszűkítve 5,98 százalék éves szinten. A futamidővel egyébként az árfolyamok ingadozása, a kockázat is emelkedik, ebben a kategóriában például már 3,96 és 9,71 százalék között szóródott az egyes befektetési jegyek tavalyi teljesítménye.

Hová mész, te hozamocska?

Még inkább igaz a növekvő kockázat a három év feletti átlagos futamidővel dolgozó hosszú kötvényalapokra, amelyek közül kettő a negatív tartományba is lecsúszott tavaly, a legjobbak viszont évi tíz százalék közelében teljesítettek. A mínuszokat külföldi, elsősorban feltörekvő piaci kötvények vásárlása okozhatta, ahol markáns hozamemelkedés volt néhány piacon. Nagyon hasonló volt az úgynevezett szabad futamidejű kötvényalapok helyzete is, ahol néhány nemzetközi kötvényalap mínuszban végzett tavaly, többen viszont évi nyolc, sőt egy sorozat tíz százalék felett.

 

Ha a kötvényhozamok emelkednek, akkor ugyanis árfolyamuk esik, ami veszteséget okoz az alapoknak. (Legalábbis átmenetileg, mert ha lejáratig tartják a kötvényt, akkor az árfolyamveszteség eltűnik.) Fordítva viszont, ha a hozamok esnek, akkor a kötvények árfolyama megemelkedik, rövid távú nyereség keletkezik, amit lehet realizálni, pénzzé tenni, vagy sem. Még 2012-ben például akkora hozamesés volt a hazai kötvényeknél, hogy egyes alapok húsz-harminc százalékos hozamot is elértek egy év alatt.

 

És a holnapi árfolyamok?

Akkor mit lehet ebben a helyzetben kezdeni, ha a rövid és szinte teljesen kockázatmentes likviditási, pénzpiaci alapok nem hoznak szinte semmit, a kötvényalapok meg kockázatokat rejtenek magukban? Nyerni fognak-e a kötvényalapok idén is, vagy sem?

A holnapi árfolyamokat persze nem ismerjük, lehet, hogy egy év múlva még alacsonyabb lesz a kamatszint – vagy inkább a több éves kötvényhozam –, és így ki fog derülni, hogy idén is megérte kötvényekbe fektetni. De az is lehet, hogy nemzetközi turbulenciák vagy belföldi politikai-gazdasági események miatt kockázatosabbnak látják majd a piacon a magyar eszközöket, vagy csak megnő a nemzetközi hozamszint, és leesnek a kötvényeink árai. Akkor 2014-ben a hosszú magyar kötvények akár mínuszban is végezhetnek.

Merre nagyobb a tér?

Mennyivel mehet fel és le a kötvények hozama? A kettő-négy éves hazai államkötvények hozama most 3,7-4,5 százalék között van, ez is jobban hangzik, mint a 2,8 százalékos három hónapos referenciahozam. A futamidő növelése magasabb hozamot eredményez, így legalább a tőkénk egy részével, legalább egy rövid kötvényalapot meg lehet kockáztatni. Ha legalább 2-3 évig meg tudjuk tartani, valószínűtlen, hogy mínuszban végezzünk, a kamatok kompenzálják az esetleges átmeneti veszteségeket. A hosszú kötvényalapokat kisbefektetőknek azonban inkább nem ajánljuk.

Olyan már volt, nem is olyan régen, 2012 elején, hogy egy magyar kötvény hozama az évi tíz százalékot is elérte, olyan azonban, hogy nulla vagy akár egy százalék lett volna, még nem, és nem is igazán várható. Így az, hogy egy kötvény hozama felmenjen ötről kilenc százalékra éves szinten, inkább látszik lehetségesnek, mint hogy lemenjen ötről egy százalékra. Bár a 2008-ben kitört válság sok, korábban lehetetlennek tűnő forgatókönyvet megvalósított már.

Az állam ráígér

Egy másik út, ha – legalábbis portfóliónk egy részével – még kockázatosabb vizekre evezünk, és a szintén népszerű abszolút hozamú alapokat, esetleg ingatlanalapokat célozzuk meg. Ezek azonban még kockázatosabbak, mint egy hosszú kötvényalap.

További lehetőség, ha inkább lakossági állampapírokat veszünk, mert a magyar állam az utóbbi időben rendre ráígér a banki kamatokra ajánlataival, miközben ez számít a legkisebb kockázatú befektetésnek. Jelenleg egy éves Kamatozó Kincstárjegyet évi 3,5 százalékos kamattal kínálnak, ami a likviditási, pénzpiaci alapoknál nagy valószínűséggel jobb eredményt hoz majd. Biztosan persze nem tudhatjuk, ha a kamatszint emelkedik, fordulhat a kocka. Ugyanakkor a nyílt végű alapok nagy előnye, hogy folyószámlaszerűen bármikor ki is lehet venni a pénzt, sokszor minimális költséggel, nem kell fix futamidőt vállalni.

(A részvényalapok, abszolút hozamú alapok és vegyes alapok 2013-as teljesítményéről itt írtunk.)

(Az ingatlanalapok teljesítményéről lásd cikkünket itt.)

Likviditási alapok Devizanem 1 éves hozam 3 éves hozam
Gránit Bank Betét Alap A HUF 4,34%
K&H Forint Pénzpiaci I HUF 4,24% 5,51%
Budapest Bonitas Plus HUF 4,05% 5,42%
Budapest Bonitas Plus D HUF 4,05% 5,42%
Raiffeisen Tőke- és Hozamvédett HUF 4,02% 5,44%
CIB Hozamgarantált Betét Alap HUF 4,00% 5,28%
Allianz Pénzpiaci HUF 3,92% 5,60%
Takarék Likviditási HUF 3,92% 5,67%
Erste Likviditási HUF 3,79% 4,94%
BP Bonitas HUF 3,61% 4,85%
Concorde Pénzpiaci HUF 3,49% 4,70%
Dialóg Likviditási HUF 3,38% 4,85%
Raiffeisen Likviditási HUF 3,33% 4,90%
Equilor Likviditási Alap HUF 3,31%
Budapest Aranytrió 2. HUF 3,21% 4,54%
K&H Tőkevédett Forint Pénzpiaci HUF 3,16% 4,55%
K&H tőkevédett forint pénzpiaci E HUF 3,16% 4,55%
MKB Forint Tőkevédett Likviditási Alap HUF 3,14% 4,82%
Quantis HUF Likviditási A HUF 3,07% 4,56%
Quantis HUF Likviditási N HUF HUF 3,07% 4,38%
OTP Tőkegarantált Pénzpiaci HUF 3,04% 4,42%
Budapest MetálMix Pénzpiaci HUF 2,97%
Sberbank Pénzpiaci HUF 2,94% 4,23%
Budapest Aranytrió 3. HUF 2,79% 4,24%
Budapest Aranytrió HUF 2,72% 4,20%
Budapest Dupla Trend HUF 2,63% 4,21%
Budapest Agrár HUF 1,60% 1,34%
CIB Euró Pénzpiaci EUR 1,55% 2,23%
MKB Dollár Likviditási USD 1,18% 1,33%
MKB Euro Likviditási EUR 0,85% 1,10%
K&H Tőkevédett Dollár Pénzpiaci USD 0,75% 1,04%
Raiffeisen Euro Likviditási EUR 0,69% 1,41%
K&H Tőkevédett Euró Pénzpiaci EUR 0,48% 0,98%
Átlag:
2,92%
Forintos alapok átlaga:
3,37%
Egyéb pénzpiaci Devizanem 1 éves hozam 3 éves hozam
Pioneer Magyar Pénzpiaci I HUF 5,28% 6,12%
Generali Cash B HUF 5,24% 5,94%
HVB Lépéselőny HUF 4,91% 5,15%
Pioneer Magyar Pénzpiaci A HUF 4,83% 5,67%
Aegon Pénzpiaci HUF 4,54% 5,82%
Generali Cash A HUF 4,44% 5,34%
CIB Pénzpiaci HUF 4,28% 5,42%
Erste Tőkevédett Pénzpiaci HUF 4,24% 5,29%
Alpok Tőkevédett Pénzpiaci HUF 4,11% 5,14%
Erste Tőke- és Hozamvédett HUF 3,94% 5,35%
Alpok Tőke- és Hozamvédett HUF 3,54% 4,79%
Quaestor Kurázsi HUF 3,42% 4,41%
Budapest Pénzpiaci HUF 2,35% 3,69%
OTP USD USD 1,62% 2,31%
OTP EUR EUR 1,45% 2,70%
Erste Dollár Pénzpiaci USD 1,15% 1,80%
Erste Euro Pénzpiaci EUR 0,83% 1,76%
DSK Pénzpiaci BGN 0,73% 1,91%
DSK Euro Pénzpiaci EUR 0,67%
Concorde USD Pénzpiaci USD -0,35% -0,42%
Concorde EUR Pénzpiaci EUR -0,98% -0,44%
Átlag:
2,87%
Forintos alapok átlaga:
4,24%
Rövid kötvény Devizanem 1 éves hozam 3 éves hozam
Raiffeisen 2016 Kötvény HUF 9,71%

Erste Rövid Kötvény HUF 9,09% 9,72%
Concorde Rövid Kötvény HUF 7,76% 8,33%
Erste Tőkevédett Kamatoptimum HUF 6,85% 7,85%
OTP Optima HUF 6,13% 7,16%
GE Money Euró Rövid Kötvény Alap HUF HUF 5,95% 6,80%
K&H Aranykosár HUF 5,91% 6,50%
Budapest I. Állampapír HUF 4,97% 6,43%
Raiffeisen Kamat Prémium HUF 4,89% 6,04%
Futura Rövid Kötvény I HUF 4,45% 5,60%
GE Money Dollár Rövid Kötvény Alap A USD 4,20%

Futura Rövid Kötvény B HUF 4,04% 5,18%
MKB Prémium Rövid Kötvény Alap HUF 4,04% 2,73%
Generáció Patikapénztár HUF 3,96% 5,03%
GE Money Euró Rövid Kötvény Alap E EUR 3,67% 4,40%
Aegon Bezpieczny Kötvény Alap I PLN 3,10%

Aegon Bezpieczny Kötvény Alap A PLN 2,89%

GE Money Konzervativni CZK 2,11% 2,60%
Aegon EuroExpress EUR 0,20% 1,13%
Átlag:
4,94%

Forintos alapok átlaga:
5,98%

Hosszú kötvény Devizanem 1 éves hozam 3 éves hozam
OTP Maxima HUF 10,13% 11,07%
MKB PremSel Nyilv Alap HUF 9,97%
Generali Hazai Kötvény B HUF 9,66% 9,91%
Pioneer Magyar Kötvény I HUF 9,50% 10,60%
Concorde Kötvény HUF 9,48% 11,25%
Raiffeisen Kötvény HUF 9,44% 10,60%
Erste XL Kötvény HUF 9,23% 11,27%
Generali Hazai Kötvény A HUF 9,10% 9,49%
Pioneer Magyar Kötvény A HUF 8,89% 10,00%
Aegon Belföldi Kötvény HUF 8,83% 10,63%
K&H Kötvény HUF 8,82% 9,40%
Futura Kötvény I HUF 8,75% 9,94%
MKB Állampapír HUF 8,71% 8,16%
MKB Premium Selection HUF 8,29%
Futura Kötvény HUF 8,22% 9,40%
Erste Korvett Kötvény HUF 8,16% 9,61%
CIB Kincsem HUF 8,14% 9,47%
Allianz Kötvény HUF 7,34% 8,28%
Takarék Invest Hazai Kötvény HUF 7,01% 8,93%
Budapest Kötvény A HUF 6,38% 7,81%
Aberdeen Euró Vállalati Kötvény Alap HUF 5,07%
Aegon Lengyel Kötvény Alap A HUF -0,50% 6,73%
Aberdeen Feltörekvő Kötvény Alap HUF -2,86%
Átlag:
7,64%
Szabad futamidejű kötvény Devizanem 1 éves hozam 3 éves hozam
Erste Abszolút Hozamú Kötvény HUF 10,43%
Equilor Fregatt Kötvény Alap HUF 8,96%
Aegon Közép-Európai Vállalati Kötvény I HUF 8,79%
Aegon Közép-Európai Vállalati Kötvény A HUF 8,16%
Erste Tartós Árfolyamvédett Kötvény HUF 7,16%
Alpok Árfolyamvédett Kötvény Alap HUF 7,05%
Erste DPM Nemzetközi Kötvény HUF 4,82%
OTP EMEA Alap HUF 4,43%
Quaestor Borostyán HUF 4,24% 4,86%
GE Money Abszolút Kötvény Alapok Alapja HUF 3,93%
GE Money Feltörekvő Piaci DevizaKötvény CZK CZK 0,73%
Aegon Nemzetközi Kötvény HUF -3,51% 3,86%
GE Money Feltörekvő Piaci Devizakötvény USD USD -3,61%
GE Money Feltörekvő Kötvény HUF -5,46% 2,00%
Átlag:
4,01%
Forintos alapok átlaga:
4,92%

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Friss
hírlevél