6p

Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.

Milyen volt a 2023-as év a hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacszempontjából? 

Pozsgai Gábor: Azt kell mondanom, hogy az elmúlt időszakban világszerte gyengélkedett a kereskedelmi ingatlanpiac, és a negatív hatásokat még tavaly is érezhettük. Csökkent a befektetések volumene, romlott a finanszírozási környezet, nőtt az üresedési ráta, emiatt pedig gyakori volt az ingatlanok leértékelése, ami rontotta az ingatlanalapok teljesítményét is. Az irodapiacon globálisan pesszimista hangulat uralkodik, amit főleg az amerikai és a kínai piacok bizonytalansága táplál. Szerencsére az európai ingatlanpiac alapvetően sokkal kevésbé érintett ezekben a negatív folyamatokban, az ingatlanbefektetési volumen visszaesése például a CEE (kelet-közép európai) régióban még a nyugat-európainál is mérsékeltebb volt. 

Duha Bence: Európában az alpiacokat nézve az irodaszektorban volt a legerőteljesebb a befektetési volumen csökkenés tavaly – közel 60 százalékos –, míg a hospitality (hotel) szektor a nyugaton tapasztalt csökkenő befektetési volumennel szemben kiemelkedő növekedést ért el a CEE régióban (+92 százalékkal, bár ez a magas volumen nagyrészt egy jelentős horvátországi tranzakciónak volt köszönhető). A budapesti irodapiac 2023-ban tartogatott némi meglepetést, a várt moderált trendek helyett a bérbeadási volumen közel 20 százalékkal haladta meg az előző évet. Amennyiben jobban belenézünk az adatokba, azt láthatjuk, hogy a bérlők megfontoltak és kivárnak, ezt jelzi a rekord magas szerződéshosszabbítási arány, ami a teljes kereslet felét tette ki.

Pozsgai Gábor, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetője és Duha Bence szenior értékesítési és terméktámogatási menedzser. Fotó: Gránit Alapkezelő
Pozsgai Gábor, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetője és Duha Bence szenior értékesítési és terméktámogatási menedzser. Fotó: Gránit Alapkezelő

Alapkezelőként hogyan lehet eredményesnek lenni ilyen piaci környezetben?

P.G.: Magyarország harmadik legnagyobb ingatlanapjának kezelőjeként természetesen mi is megéreztük az ingatlanpiaci folyamatokat, a hozamok változását. Úgy gondolom ugyanakkor, hogy a magas bérbeadottsággal rendelkező, jó minőségű ingatlanportfoliónkkal jelentős helyzetelőnyben vagyunk, ráadásul jól tudunk reagálni a piaci változásokra is. 

D.B: Fontos tudni, hogy a jól menedzselt ingatlanportfoliók mérsékelt kockázatú befektetésnek tekinthetők: az árfolyam az ingatlanok értékállóságának és a stabil cashflow bevételnek köszönhetően mentes a nagyobb kilengésektől, a hozamok szórasa mérsékelt, relatíve alacsony a korreláció a többi eszközosztállyal. Ezért egy megfelelően kiválasztott ingatlanalap a hagyományos kötvény-, illetve részvény portfóliók kitűnő diverzifikációs eszköze lehet. Véleményem szerint az ingatlanalapjaink egyik legfontosabb előnyét az aktív portfóliókezelési szemlélet adja, ami segít maximalizálni azok teljesítményét: például a közelmúlt nehezebb piaci körülményeit ellensúlyozandó, kisebb mértékben lecsökkentettük az ingatlanpiaci kitettségüket, és a portfólióba kerülő likvid eszközöket is úgy választottuk ki, hogy azok minél jobban kihasználják a magas kamatkörnyezetet. 

Hogyan teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei tavaly?

D.B.: A Gránit Alapkezelő ingatlanalapjainak állománya mintegy 30 százalékkal tudott nőni az eleve magas bázisérték és a befektetési jegy forgalmazási limitek ellenére is. Az MNB ajánlásának megfelelően külön hangsúlyt fektettünk az ingatlanalapok esetében a hosszabb visszaváltású sorozatok népszerűsítésére és értékesítésére. Szerencsére ezt a törekvésünket jól fogadták a befektetőink is és ennek köszönhetően több, mint 60 százalékkal tudtuk növelni a legalább fél éves visszaváltású sorozatokban lévő állományt. 

P.G: Az MPTIA sorozatai közül a T+130 napos visszaváltású „B” és „I” sorozatok 2023-ban a lakossági ingatlanalapok között hozam alapon a legjobb teljesítményt nyújtották. Ehhez az eredményhez a jól kialakított ingatlanportfólió mellett a megfelelő likviditáskezelésre is szükség volt, különösen az év eleji extrém magas hozamkörnyezetben. A lakossági devizás termékek közül kiemelkedően teljesített még a dolláros alapunk, a Takarék Dollár Ingatlan Alapok Alapja, amely hozam alapján a legjobb eredményt érte el kategóriájában, amire különösen büszkék vagyunk. A szép teljesítményhez nagyban hozzájárult, hogy az említett időszakban csökkentettük az alap ingatlankitettségét és a portfóliót jó kamatozású dolláros értékpapírokkal tudtuk feltölteni. Kiemelendő, hogy mind forintos, mind pedig eurós vagy dolláros megtakarítással rendelkező ügyfeleinknek tudunk mérsékelt kockázatú ingatlanpiaci befektetést nyújtani.

Milyen várakozásokkal állnak a 2024-es év elé?

P.G:  Az idei évben előreláthatóan egy nagyobb kilengésekkel és kérdőjelekkel telített időszakra számíthatunk. Úgy gondoljuk, hogy a 2023-as sikeres évhez hasonlóan a hosszabb visszaváltású termékeknél kulcsfontosságú lesz a likviditáskezelés, a dollár és euró ingatlanalapoknál a nemzetközi történések lehetnek leginkább hatással a hozamokra, elég, ha az amerikai elnökválasztásra gondolunk, de nem lesz mindegy az sem, hogy hogyan fognak alakulni az év során a forint és az euró, illetve a forint és a dollár kamatok közötti spreadek.

D.B.: Az elemzők várakozása az, hogy hazákban és a régióban a következő években emelkedni fog az ingatlanbefektetések volumene, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. Idén különösen helytállónak tartjuk azt a korábbi állításunkat, hogy a kedvezőbb piaci folyamatoknak köszönhetően az ingatlanalapok stabil és jövedelmező elemei lehetnek egy kiegyensúlyozott, jól diverzifikált befektetési portfóliónak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17815 17610 17900 -1,08% 17805 17815 3 347 380 300 HUF 2024-05-24 11:32:17
MOL 2830 2790 2846 -7,03% 2820 2830 1 777 107 488 HUF 2024-05-24 11:32:26
MTELEKOM 973 965 977 -0,51% 973 975 80 676 963 HUF 2024-05-24 11:32:37
RICHTER 9450 9260 9505 +2,11% 9435 9460 1 057 266 995 HUF 2024-05-24 11:32:38
OPUS 374 370 378 -0,66% 372 374 74 967 583 HUF 2024-05-24 11:28:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG