1p
Több mint félezer befektetésijegy-sorozat van már az országban, nehéz közöttük választani. Az egyik módszer, hogy a befektető kockázattűrő képessége, kockázati étvágya alapján választ, amihez persze kell tudni az alapok rizikófaktorát. A nagyobb kockázathoz ugyanis nagyobb hozam tartozhat, de csak nagy átlagban és hosszabb távon.

A befektetésekkel ismerkedők hamar találkoznak azzal az összefüggéssel, hogy a kis kockázatú megtakarítások hozama nagy átlagban kisebb, a nagyobbaké nagyobb. Fontos, hogy csak nagy átlagban, hiszen az alapvetően nagy biztonságúnak számító bankbetét és állampapír is okozhat kellemetlen meglepetéseket, ezt a válság alatt a befektetők többsége megtanulta vagy feleleveníthette. Elég csak az értékük nagy részét elveszítő görög, argentin államkötvényekre vagy az amerikai bankcsődök hosszú sorára gondolni.

Ami özvegyeknek és árváknak is jó

Viszonyítási alapként, nulla kockázatú befektetésként a tankönyvek mégis az állampapírt tartják számon, mert az állam a legerősebb szereplő a gazdaságban, adóbevételei mindig vannak. Sőt sok állam végső soron pénzt is képes teremteni, nyomtatni a semmiből, így akkor is képes lehet visszafizetni az ország saját devizájában kibocsátott adósságának nominális értékét, ha nincs meg a fedezete annak. (Előfordulhat, hogy egy állam csődbe megy, miközben az országban működő nagyvállalatok talpon maradnak. Viszont az államnak van egyedül adószedési joga a gazdaság főbb szereplői közül, neki van jogszabály-alkotási lehetősége.)

Így a befektetési alapok népes családjának legkisebb kockázatú tagjai is valahol az állampapírok felé  keresendők. A Magyarországon működő több száz befektetési alap és több mint félezer hazai, sok száz külföldi befektetési jegy között nem könnyű eligazodni. Az egyik módszer a megfelelő kockázati szint kiválasztása, mert mindenkinek más a kockázattűrő készsége, vérmérséklete. A legkisebb kockázatú alapok elvileg a likviditási és pénzpiaci alapok. Az előbbiek általában főleg bankbetétbe, az utóbbiak elsősorban nagyon rövid, átlagosan néhány hetes vagy pár hónapos futamidejű állampapírokba fektetik a pénzüket, illetve sokszor ezek valamilyen kombinációját használják.

A 2011-es pocsék, a tavalyi arany év volt

Miért kockázatosabbak a részvények?

Egy adott vállalat részvénye azért kockázatosabb, mint a kötvénye, mert felszámolás esetén a kielégítési rangsorban előrébb vannak a kötvényesek, mint a részvényesek. A részvényekből származó cash flow (pénzáramlás) sokkal kiszámíthatatlanabb, bizonytalanabb. A kötvénye után ugyanis előre lefektetett módon, időrendben kell fizetnie a vállalatnak, míg a részvény nem biztos, hogy fizet egyáltalán osztalékot.

A likviditási alapok átlagos futamideje egy 2011-es Bamosz-ajánlás szerint maximum 60 nap lehet, a pénzpiaciaké legfeljebb hat hónap. Az állampapírok futamidejének növekedésével ugyanis nőnek a kockázataik is, például árfolyamuk jelentősebben ingadozhat, így igazán nyugodtan azok alszanak, akik rövid futamidejű kötvényeket vettek. Így logikus módon a következő lépcsőfok a rövid kötvényalapoké, amelyeknél az átlagos hátralevő futamidő – a hazai konvenciók szerint – már hat hónaptól három évig terjedhet, és a hosszú kötvényalapoké, ahol ez három évnél hosszabb is lehet.

Egy gyakorlati példával illusztrálva, a hosszú futamidejű kötvényalapok tavaly, egy nagyon jó évben kiemelkedő, 13 és 29 százalék közötti hozamokat értek el. A 2011-es, igencsak gyenge évben pedig, amikor év végén erősen kerülték a befektetők a magyar eszközöket, –3,5 és +2,8 százalék között senyvedett az összes.

Végy húsz deka részvényt

A részvények köztudottan kockázatosabbak, mint a kötvények, már csak azért is, mert nem mindegyik, nem mindig fizet osztalékot, annak jövőbeli mértéke nem ismert, ráadásul nincsen lejáratuk sem. A kötvények ezzel szemben egyszer lejárnak, és kötelező kifizetési ígérvényeket testesítenek meg a tulajdonosaik felé. Így minél több részvényt adagolunk egy kötvényportfólió mellé, annál magasabb lesz a kockázata. A vegyes alapok közül ezért a kötvénytúlsúlyosak alacsonyabb kockázatúak, mint a köztes „kiegyensúlyozottak” és a részvénytúlsúlyosak (újabb nevükön dinamikus vegyes alapok).

Értelemszerűen a tisztán részvényt tartó alapok a legnagyobb kockázatúak ebben a sorban, komoly ingadozásokra kell felkészülni náluk, és nemcsak válság idején. Míg egy pénzpiaci alap árfolyama általában csak naponta legfeljebb 1-2 ezrelékkel változik, a likviditásiét pedig mintha vonalzóval húzták volna, egy tiszta részvényalapnál napi 1-2, sőt 3 százalék elmozdulás még békeidőben, válságos időszakokon kívül sem számít különlegesnek.

Melyik rulett rizikósabb a másiknál?

Vannak azután úgynevezett speciális alapok, amelyeket eléggé nehéz besorolni. Például nehéz megmondani, hogy a részvények vagy az ingatlanok kockázatosabbak, mindkettő képes komoly mozgásokra. Hasonlóan szeszélyesek az árupiaci termékek és ezért az azokba fektető alapok is. (A kockázatot az árfolyam ingadozásával mérik, de ez nem minden esetben ad megbízható képet, például egyes ingatlanalapoknál, betéteknél, repo-konstrukcióknál, tőzsdén kívüli értékpapíroknál.)

Még speciálisabb kategória az abszolút hozamú alapok esete. Ezek egyrészt szupermagas kockázatú termékeket is vehetnek, származékos üzleteket is köthetnek, amik a részvényeknél is rizikósabbak. Másrészt viszont alkalmazhatnak olyan kockázatkezelési technikákat, mint a portfólió megosztása apró csomagokra, vagy a stop loss-megbízások, esetleg egymással ellentétesen mozgó (negatív korrelációban levő) piacok kiválasztása, amelyek miatt valójában esetleg némelyik részvényalapnál is alacsonyabb a rizikófaktoruk.

Kinek mi a hosszú?

A tőkevédett – régebbi nevén garantált – típusú alapokat is nehéz lenne a többi közé pontosan besorolni. Általában rengeteg bankbetétet tartalmaznak, ami az eredeti tőke visszafizetését – ha nem is garantálja, de – a gyakorlatban lehetővé teszi. Ugyanakkor futják a mögöttes, betétbefogadó és opciós partner bankok kockázatát is – igaz, ez még a pénzpiaci alapoknál is előfordul. Nem magas a kockázatuk, de távolról sem kockázatmentesek.

A kockázattűrő készség azonban nem csak vérmérséklet, idegek dolga. Nyugaton, ahol a fejlett tőkepiacokat több mint száz év távlatában is lehet vizsgálni, kimutatták, hogy a kockázatosabb befektetések, mint a részvények hosszú távon nagyobb hasznot hoznak, mint az alacsony rizikófaktorúak, például az állampapírok. Ez azonban tényleg hosszú távot, sok évtizedet jelent, rövidebb időszakokra egyáltalán nem biztos, hogy igaz.

A bűvös hetes szám a skálán

Ebből az is következik, hogy aki fiatal, annak érdemesebb lehet nagyobb kockázatú befektetéseket vásárolnia, mert lesz ideje arra, hogy kivárja, amíg ezek valóban szépen felülteljesítenek. Ehhez persze türelem is kell, aki ki-be ugrál különböző befektetések között, általában sokkal rosszabbul jár.

Tavaly bevezették nálunk a KID-et (befektetői információs dokumentumot), amely egy rövid, általában két oldalas összefoglaló az alapok legfontosabb tudnivalóiról. Ebben is szerepel egy kockázati- és hozamskála egytől hétig terjedő fokozatokkal, amely a kisbefektetőket orientálni hivatott. Mintha azonban a gyakorlatban a hazai alapoknál nem adna árnyalt képet, nem teljes körű gyorsfelmérésünk szerint a legtöbb hazai konstrukció a legkevésbé kockázatos első három kategóriában van, köztük még abszolút hozamú alapok is. Igaz, találtunk pár alapot a hatodik kategóriában is.

A sorozat támogatója a Concorde Alapkezelő

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17475 17355 17500 -0,23% 17475 17485 2 576 159 995 HUF 2024-03-05 15:34:39
MOL 2904 2892 2928 -0,48% 2900 2904 604 564 792 HUF 2024-03-05 15:36:11
MTELEKOM 843 841 847 -0,59% 843 844 155 156 930 HUF 2024-03-05 15:37:41
RICHTER 9600 9520 9665 -0,05% 9575 9600 915 982 770 HUF 2024-03-05 15:38:20
OPUS 410 409 416 -1,44% 410 412 36 864 542 HUF 2024-03-05 15:35:32
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG