<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Forintodból dollárt, török lírát, ezüstöt, búzát, uránbánya-részvényt, orosz, török bankot vesznek. Kakaót, olajat, amerikai részvényt, német államkötvényt shortolnak. Mozgalmas az OTP abszolút hozamú alapjainak élete a havi jelentéseik tanúsága szerint.

Megjelentek az OTP Alapkezelő alapjainak hírlevelei, amelyek befektető-barát módon sokkal több információt árulnak el, mint a törvényben előírt száraz havi jelentések. A kísérőlevél szerint novemberben folytatódott az abszolút hozamú stratégiák térnyerése, és az OTP Quality Alap (a csoport nagy magyar és kelet-közép-európai részvényalapja) is jelentős tőkét vonzott.

Az OTP-alapok hol új tőzsdei bevezetésben, hol egy nagyobb részvénycsomag diszkonttal történő aukcióján vettek részt. Romániában a KFC- és Pizza Hut- éttermeket üzemeltető kisebb Sphera részvényeiben vettek fel egy kisebb pozíciót, ám mivel azonnal 20 százalék körüli emelkedés volt tapasztalható, első nap le is zárták. Az orosz piacon részt vettek a Magnit élelmiszerlánc tőkeemelésében, és az Etalon ingatlanfejlesztő cégnél is kihasználtuk a leárazást.

Növelték a török kitettségüket: úgy vélik, hogy a török piac ugyan kockázatos, viszont a historikusan rekord olcsó szinten lévő deviza és kötvénypiac, valamint a vállalati szektor hatalmas mértékű profitbővülése, a bankokat egyre inkább segítő szabályozói környezet nem indokolja a törököket övező ilyen mértékű pesszimizmust.

Forint vagy zloty

Az abszolút hozamú alapok között az OTP EMDA veszteséget szenvedett el a dollár, a török líra és az ezüst longokon. (Long: vételi pozíció, emelkedésre játszva. Short: eladási pozíció, esésre játszanak – a szerk.) A forint alulteljesítésével párhuzamosan növelték a PLN/HUF short pozíció méretét (azaz a forint erősödésére várnak a zlotyval szermben – a szerk.), ami a hónap folyamán szintén veszteséget termelt.

OTP EMDA (Forrás: OTP Alapkezelő)

Tovább vásárolták a török lírában denominált államkötvényeket, illetve a lírát a rubellel és a dél-afrikai randdal szemben. Lírakitettségük ezzel közel megduplázódott, a portfólió közel 30 százaléka.

Török lírát vettek

“Mind dollárral/euróval, mind a többi feltörekvő piaci devizával szemben rendkívül olcsó a török deviza, ráadásul 13% körüli hozamot is biztosít, a következő egy évben ezen a pozíción kiemelkedő nyereségre számítunk. Tovább növeltük a magyar 10 éves swapban felvett kamatpozíciónkat, a hozamok emelkedésére számítva” – írták. Görög kitettségük is nőtt, CIG Pannónia-részvényeiket nyereséggel adták el.

Olaj short, long, short

Az OTP Föld Kincsei tulajdonképpen félig árupiaci, félig abszolút hozamú alap, kezelője szerint negatív hónap volt a nyersanyagpiacokon a november. Az OPEC-ülésre már minden pozitív hír beárazódott az olajárba, így a várakozásoknak megfelelő eredményre már nem tudott tovább emelkedni. (Az utóbbi pár napban azonban már igen – a szerk.)

OTP Föld Kincsei (Forrás: OTP Alapkezelő)

Az alap a hónap első felében tartotta az olaj shortokat, az első jelentősebb korrekcióban azonban a vételi oldalra áll, a hónap vége felé pedig ismét a short oldalra. Hasonlóan aktív kereskedéssel igyekeztek követni a nemesfémek ármozgását is. “Tartjuk a november végére nyereségbe forduló kakaó shortokat és a búza vételeket. A gabonáktól továbbra is jelentős felpattanást várunk néhány hónapos időtávon” – írják.

Nem tartható a FANG ára?

Az abszolút hozamú OTP G10 Euró Alap amerikai részvény shortokon, ezüst és dollár longokon veszített.

“A német 10 éves államkötvény short méretét tovább növeltük, jelenleg az alap mintegy 75%-át teszi ki. Nasdaq shortot nyitottunk és az S&P short pozíció egy részét is átváltottuk Nasdaq shortra. A nagy technológiai cégek (Amazon, Google, Facebook) véleményünk szerint egyre erősebb szabályozói korlátozásokra számíthatnak, akár feldarabolás is várhat rájuk a domináns piaci pozíciójuk miatt és a jelenleginél sokkal nagyobb adóterhelésnek néznek elébe. A részvényeik kiemelkedően magas árazása nem fenntartható” – írják.

Uránbányák menetelés elején?

Érdekesség, hogy tovább növelte uránkitermelő ETF-ben lévő pozícióit. “A jelenlegi árakon veszteséges uránkitermelés csökkentése jó hatással lesz az urán, illetve az uránbányász cégek árfolyamára és ennek a folyamatnak valószínűleg még az elején vagyunk” – vélik. (Az elmúlt hetekben először a kanadai Cameco, majd Kazahsztán jelentett be termelés-csökkentést, az uránbányák árfolyama /URA ETF/ azóta körülbelül harmadával felment – a szerk.)

Hol van már a svájci frank?

Az OTP Supra jelentése szerint “a részvénykitettség negatív teljesítményét sikerült a kötvényportfólió, illetve a deviza és árupiaci ügyletek eredményével majdnem teljesen kompenzálni. Mind az OTP és a Mol árfolyama jelentősen csökkent, azonban a portfólió kellően diverzifikált, az összetételen nem változtattunk. Legnagyobb pozícióink továbbra is a Mol, Az Unicredit-Pekao, az OMV Petrom, a Digi, illetve a forint short”.

Az alap a 2015 eleji, a svájci frankon elszenvedett veszteséget már régen maga mögött hagyta (lásd a grafikont).

OTP Supra (Forrás: OTP Alapkezelő)

Sok líra, sok dollár

Az OTP EMEA nemzetközi kötvényalapnak továbbra is alacsony a kötvénykitettsége, a kezelője a hozamok emelkedésére számít, mind az eurózónában, mind Magyarországon. Tovább vásárolták a török lírában denominált államkötvényeket, illetve a lírát az euróval és forinttal szemben. A török lírán kívül a dollár long pozíció határozza meg az árfolyam alakulását.

Oroszoktól, törököktől várják a hozamot

Az OTP Fundman globális jellegű részvényalap az árfolyamok gyengélkedését az orosz és a török piacon egyaránt vételekre használta ki. Az oroszoknál növelték a pozícióikat az eddig lemaradónak bizonyult Bank St. Petersburgban, amely a szentpétervári régiót szolgálja ki.

“A javuló gazdasági környezetben egyre profitábilisabbá válik, miközben továbbra is rendkívül nyomott az értékeltsége. Részt vettünk a Magnit élelmiszerlánc tőkeemelésében, ahol összességben az elmúlt időszakbeli árfolyamokhoz képest óriási diszkonttal tudtunk beszállni” – írják. A török piacot ennél az alapnál is egyre jobb értékeltségűnek látják, így növelték török pozícióikat.

“Egyrészt az ismét rekordolcsó értékeltségen forgó bankszektorban vásároltunk, másrészt pedig a líragyengülés pozitív hatását élvező, dolláralapú bevétellel rendelkező cégek papírjaiból mazsoláztunk” – írja az alap kezelője.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Befektetési alapok Változás a Diófa Alapkezelő élén
Privátbankár.hu | 2023. február 23. 09:12
A Diófa Alapkezelő Zrt. Mikesy Álmost nevezi ki elnök-vezérigazgatónak. A tőkepiaci és befektetési szakember korábban a Diófa Alapkezelő általános vezérigazgató-helyetteseként és igazgatósági tagjaként vett részt a társaság irányításában.
Befektetési alapok Kötvényalapba fektetett? Így járt
Eidenpenz József | 2023. február 20. 05:32
Bár a magyarországi kötvényalapok jelentős veszteségeket szenvedtek el tavaly, úgy látszik, már kifelé mennek a gödörből. Az utóbbi három és hat hónap a legtöbbjük számára pozitív eredményt hozott, a legfrissebb hozamok pedig már egyenesen vonzóak. Devizában vagy forintban érdemes megtakarítani?
Befektetési alapok Jól ismert szereplők szálltak be a Glosterbe
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:47
A hazai befektetői világ jól ismert szereplői vásárolták be magukat a Glosterbe.
Befektetési alapok Gazdagodnak a gazdagok: tavaly 18,3 százalékkal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 17:23
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest, az egész tavalyi évet tekintve 18,3 százalékos a növekedés.
Befektetési alapok Felvirrad végre a kötvényalapok, nyugdíjpénztárak napja?
Eidenpenz József | 2022. december 9. 05:17
Az utóbbi három hónapban nagyon szép hozamot értek el a magyarországi kötvényalapok, sokan bőven két számjegyűt. Egyelőre ez sem tudja feledtetni a korábban elszenvedett veszteségeket, de látszik, hogy aki most, alacsonyabb árakon száll be, az sokkal jobb esélyekkel indul, mint aki korábban.
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG