<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Ez az év is a részvénypiacok éve lehet, az árfolyam-emelkedéseket a cégek eredményének emelkedése eddig visszaigazolta. Az USA-ban recesszió idején volt igazán részvénypiaci visszaesés, ennek viszont most nincs jele. Magyarországon a választások nem sok vizet zavarnak, de az év végétől az MNB-nek meggyűlhet a baja a nemzetközi folyamatokkal – mondták el a CIB Alapkezelőnél.

Tavaly egyik nagy politikai esemény, például választások sem gyakoroltak komoly hatást a piacokra, a piacon levő likviditás, az alacsony kamat, a fundamentumok befolyásolták inkább a részvényárakat. A részvények magas árazását a társaságok eredményének növekedése eddig visszaigazolta – mondta el Demeter Gábor értékesítés– és támogatás-vezető a CIB Alapkezelő sajtóreggelijén.

Az elmúlt három évben az alapkezelő piaci részesedése nőtt, 6,84 százalékról 7,37 százalékra. A befektetési alapok piacán tavaly a vegyes, az abszolút hozamú és az ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek, mindhárom jelentős növekedést tudott elérni A pénzpiaci, likviditási alapok és a kötvényalapok viszont tőke-kiáramlást szenvedtek el.

A CIB Alapkezelőnél is csökkent a likviditási alapokban levő tőke állománya, de még mindig meghaladja a piaci átlagot. Az átlagnál nagyobb mértékben tudtak növekedni a cég a vegyes alapok területén. A közeljövőben is az eddigi piacfejlesztési stratégiát szeretnék követni, és főleg a vegyes alapokra helyezik a hangsúlyt, de a többi kategória mellett sem szeretnének elmenni.

Erre megy a tőke

A vegyes alapokban van az alapok összes tőkéjének 16,4 százaléka, a CIB-nél ez az arány azonban 22,3 százalék. Folyamatos átáramlást tapasztalnak a likviditási alapok felől a vegyes alapok felé. De a részvényalapoknál is megélénkült az érdeklődés az utóbbi időben a kisbefektetők részéről.

A CIB Relax és a CIB Reflex vegyes alapok tudtak a cégcsoportnál jelentős tőkét megmozgatni, az előző tíz százalék körüli részvényarányával az óvatosak közé tartozik. A Reflex viszont a másik véglet, 50 százalékhoz közelítő a részvényaránya. (A Relax kockázata a hét fokozatú hivatalos skálán kettes, a Reflexé négyes.)

Lengyel, román, cseh részvények elöl

A CIB Fundamentum Részvény Alap Közé-Kelet-Európára fókuszál, értékalapú, fundamentális elemzés alapján. Bottom up módszerrel válogat, azaz alulról, a cégek elemzése felől közelíti meg a portfólió összeállítását. Irányadó indexében 15 százalék a BUX, 35 százalék a lengyel, 20 a cseh és 20 a román részvénypiac aránya. Az Eurizon módszerével húsz befektetési alapból álló portfóliót állítanak össze a CIB Talentum TR Alapok Alapjában.

Újdonság az infláció

Optimistán tekintünk az alapkezelési piacra és azon belül a saját pozíciónkra – mondta el Hajdu Egon befektetési igazgató. Globálisan a GDP emelkedése négy százalék felett lehet, magasabb, mint tavaly, ami nagyon szép eredmény. A közelmúltban egyidejűleg történt, szinkronban volt növekedés a világ legtöbb régiójában.

Azon túl, hogy a részvénypiaci emelkedés tehát fundamentálisan megalapozott, a piaci szereplők körében is hurráoptimizmus uralkodik. A hangulati indexek ötven százalék felett vannak. Az idén azonban megjelenhet az infláció, amely eddig nemigen jelentkezett.

Emelkednek a nyersanyagárak idén?

Az USA-ban a munkanélküliség már tavaly elérte azt a szintet, ami a hagyományos gazdasági elméletek szerint bérinflációt kellett volna okozzon. Valószínűleg a régi összefüggések továbbra is élnek, legfeljebb késéssel jelentkeznek majd – mondta Hajdu.

Az infláció elmaradása tavaly a viszonylag nyomott nyersanyagpiaci áraknak is betudható volt. Bár a nyersanyagárak elkezdtek 2017-ben emelkedni, ez az idén folytatódhat, és meghozhatja az inflációt. Ez a Fed-et is arra kényszerítheti, hogy a piaci várakozásoknak megfelelően háromszor emelje a kamatokat.

Európai tapír és magyar választás

Az EU-ban az év második felének végétől az EKB belekezdhet a taperingbe, azaz a lazítás kivezetésébe. Inflációs nyomás azonban nincsen, kamatemelésre ezért nem számítanak. Az eszközvásárlások leállítása azonban várható.

Magyarországon a GDP növekedési üteme kitarthat 2018-ban is, az MNB az év második felétől ellensúlyozni nem, csak tompítani tudja majd a nemzetközi folyamatokat, mint a kamatok emelkedését – hangzott el. Magyarországon a választások előtt némi fiskális lazítás elképzelhető, de alapvetően nem várnak változást az idén a kormány eddigi politikájában.

Megint a részvény lehet a nyerő

A feltörekvő piacok a vártnál jobban teljesítettek tavaly, a gyengülő dollár is segített, az erősödő nyersanyagpiac szintén. A dollártól sem erősödést, sem gyengülést nem várnak az idén a CIB Alapkezelőnél, ami pozitív lehet a feltörekvő piacoknak.

Az USA-ban a részvénypiacok emelkedő trendjét eddig az utóbbi évtizedekben jellemzően a recessziók tudták csak megtörni. Mivel jelenleg ilyen nem várható, ezért a részvénypiacok jó teljesítménye is fennmaradhat – mondta Hajdu Egon. A cégek eredményének a kockázatmentes kötvényhozamokat meghaladó növekedésére is jó esély van. A kötvénypiacoknak viszont rossz évük lehet.

Rizikófaktorok vannak

Kockázat a magasabb inflációban és a Fed politikájában rejlik, de a dollárárfolyam és a kínai reformok sikeres is ilyen. Politikai kockázat a Trump-adminisztráció esetleges kereskedelmi háborúja és a Brexit. Hajdu Egon nem lát nagyobb lufikat a piacokon, vagy ha vannak is, szerinte a jegybankok ezekre sokkal jobban figyelnek, mint korábban.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10200 9832 10345 +1,09% 0 0 5 823 128 706 Ft 2022-12-06 17:12:01
MOL 2818 2750 2824 +2,10% 0 0 2 308 049 286 Ft 2022-12-06 17:06:38
MTELEKOM 326 322 330 -0,15% 0 0 67 036 564 Ft 2022-12-06 17:05:29
RICHTER 8670 8410 8690 +2,00% 0 0 1 740 104 070 Ft 2022-12-06 17:12:37
OPUS 125 120 127 +1,29% 0 0 45 220 512 Ft 2022-12-06 17:05:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
Befektetési alapok Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befektetési alapok Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befektetési alapok Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG