<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokan nem tudják, hogy ha kátyú okoz kárt az autójában, mit kell tenni, kihez kell fordulni. Fontos, hogy ilyen esetben nem az autótulajdonos saját biztosítójához, hanem az útszakasz biztosítóját kell keresni, és nagyon figyelmesen kell a dokumentációt elkészíteni.

A téli hónapok végével a karbantartási hiányosságok miatt nagyon sok kátyú alakul ki a közutakon. Ha nem sikerül kikerülni és véletlenül kátyúba hajtunk, az akár komoly károkat is okozhat a gépjárműben.  

A káresetet követően nagyon fontos a pontos adminisztrációs folyamat, hogy kárunkat mielőbb fedezze az út kezelőjének biztosítótársasága. Ezekben a hónapokban nagyon sok megkeresés érkezik a biztosítótársaságokhoz, mert nem tudják az ügyfelek, mit kell tenni, kihez kell fordulni, mit kell kitölteni. A Groupama Garancia Biztosító szakértői a tapasztalataik alapján összeállították a javasolt lépéseket és tanácsot adnak, hogy mire figyeljünk, hogy bizonyítható legyen a káreset, az út kezelője elismerje a felelősséget, és fizessen a biztosítótársaság.

10 tipp: így intézze a biztosítást kátyúkár esetén
1. Azonnal hívjunk rendőrt! Ugyanis a hatósági jegyzőkönyv lényeges bizonyíték az eljárás során.

2. Ha szükséges és a futómű sérülése megengedi, álljunk félre, de ne messzire a káreset helyszínétől, és ott várjuk meg a kiérkező rendőröket.

3. Keressünk szemtanúkat és készítsünk egy tanúnyilatkozatot az esetről, írassuk alá a dokumentumot.

4. Készítsünk fényképeket: ne csak közvetlen közelről és ne csak felülről fotózzuk a kátyút, mert az nem teszi felismerhetővé az adott úthibát.

5. Pontosan írja le a károsult, hogy hol történt a káreset, a legjobb ilyenkor megadni a címet, vagy a kilométerszelvény számát.

6. A károsultnak a közút fenntartójával szemben kell fellépnie, annak érdekében, hogy a felelősség elismerésével megtérülhessen a kár.

7. Ha a közút fenntartója önkormányzat, két napon belül megtennie bejelentését a káreseményről.

8. A bejelentéshez csatolni kell a helyszínen készült hatósági jegyzőkönyvet, valamint a fényképfelvételeket, tanúnyilatkozatokat, kárigényeket.

9. Ha a közút fenntartója huzamosabb ideig nem reagál, akkor képviseljük érdekünket, kövessük a kárrendezés státuszát, érdeklődjünk.

10. Ha több gépjármű is károsodott, fontos, hogy azt külön is be kell jelenteni, az autók sérüléseit külön-külön számolják el. Személyi sérülés esetén is ugyanez a sorrend, de ebben az esetben még az orvosi szakvéleményt is csatolni kell.

Kihez tartozhat az út, ahol a káreset történt?

Sokan nem tudják, hogy kátyúkár esetén nem a saját biztosítótársaságunkhoz kell fordulni, hanem az adott útszakasz fenntartójához. Ugyanis az út fenntartójának felelősségbiztosítása fedezi a kárunkat, tehát pl. az adott önkormányzat biztosítójával kerülünk kapcsolatba.

Útszakasz

Fenntartó

Érdemes tudni

Lakott területen kívüli út

Magyar Közút Zrt.

www.kozut.hu címen tennivalók és letölthető kárbejelentő lap

Autópálya

Állami Autópálya Kezelő Zrt.

www.autopalya.hu

Lakott területen belüli útszakasz

Az illetékes önkormányzat

Az önkormányzat felé írásban kell, két napon belül megtenni a bejelentését a káreseményről. Az önkormányzatok vagyonbiztosításon belüli felelősségbiztosítása fedezi a károkat. Előfordulhat, hogy az önkormányzat is vizsgálja majd az ügyet, ilyenkor a városgondnokság is jegyzőkönyvet készít, amit szintén bekér a biztosítótársaság.

Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalai

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

www.fkf.hu oldalon elérhető a kárbejelentéshez szükséges valamennyi információ

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló