<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A biztosítók ugyan nem a rövid távú betétekért versenyeznek – emiatt a mostani betétkiáramlásból kevés jut életbiztosításokba –, de hosszabb távon igenis fontos szereplők az öngondoskodás terén, ráadásul a komoly adóbefizetés és a tartott állampapír-állomány kapcsán komoly nemzetgazdasági hasznot hoznak – értett egyet a Mabisz elnöke és a jegybank ügyvezető igazgatója. Meglepő ugyanakkor, hogy az MNB megalkotná a biztosítási szakma általános „betétbiztosítási alapját”.
Pandurics Anett

A hazai biztosítási szektor 12 millió szerződést kezel, a biztosítók könyveiben több mint 1000 milliárd forint állampapír van, emellett a szektor 40 ezer embernek ad munkát és összességében 100 milliárd forintnyi adóbefizetéssel segíti a költségvetést – mindezt egy 800 milliárd forintos szektor hozta össze – mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke, a Magyar Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója a szervezet éves konferenciáján.

A piac a nyugdíjbiztosítások és a baleset- és egészségbiztosítás piacán komoly élénkülést mutat, de kisebb szegmensekben – asssistance, vagy épp szakmai felelősségbiztosítás – is komoly előrelépés volt. Azt, hogy a piacon szükség van továbblépésre, jól mutatja, hogy épp  felelősségbiztosítási piacon a vörösiszap katasztrófa után ismét elhalkultak a szabályozási kérdések – a Mabisz 2015. évi stratégiai céljai között épp ezért szerepel – a nyugdíj- és egészségbiztosítás mellett – a felelősségbiztosítások piacának újragondolása.

Bár versenyző, de még mindig koncentrált piacon dolgoznak a biztosítók -  a 10 legnagyobb társaság piaci súlya az elmúlt évben 84,7 százalékról 85,3 százalékra nőtt, a profit szempontjából még koncentráltabb a piac.

Mi lesz az egészségügyben?

A piacnak kell eltartania a többletszolgáltatást kínáló egészségügyi szolgáltatókat, az állam ugyanakkor a beruházásokat támogatná – többek között ez is elhangzott ma a Mabisz konferenciáján. Az erről szóló összefoglaló cikkünket itt találja >>>

Nem a rövid betétekért versenyeznek

Pandurics Anett szerint az életbiztosításoknál a folyamatosa díjas életbiztosítások díjbevételének csökkenése hosszú idő után végre megállt, egy erős IV. negyedévvel – amelyet a nyugdíjbiztosítások hozhatnak – végre kedvező, növekedő pályára állhat a piac.

Az, hogy a betétek átáramlásának győztese nem az életbiztosítás lesz, várható volt, hiszen a rövid távú betétekből nem a hosszú távú nyugdíjbiztosításokba rakják az emberek a pénzüket. Ugyanakkor Pandurics Anett szerint az a tény, hogy a háztartások vagyonában az életbiztosítási díjtartalékok még mindig csak 5 százalékot tesznek ki, annak fényében jelzi, hogy van még hova fejlődni, hogy ugyanekkor a lakossági vagyonban a befektetési jegyek ennek dupláját, a betétek az életbiztosítási díjtartalék négyszeresét teszi ki, miközben a készpénz-vagyon 8 százalékra rúg.

A nem életbiztosításoknál a casco-piacon szintén örömteli, hogy megállt a csökkenés komoly üteme – a díjbevétel eltűnése jórészt a biztosítók közötti versenynek köszönhető, de persze a szerződések száma is csökkent. A kgfb-piacon a szerény mértékű féléves díjnövekménynél gyengébb lesz az év végi adat, hiszen az első félévet az éves díjfizetést választó ügyfelek nagyobb száma „szépíti”. A kgfb-piacon zajló lépések kapcsán ugyanakkor látni kell, hogy valóban elérte a mélypontot a piacot.

A piaci visszaélések megakadályozására a Mabisz és a két legnagyobb hazai alkuszszervezet közösen dolgozza ki azt a referenciarendszert, amely a szektorban dolgozók egyfajta minőségbiztosítása lehet majd.

Kisgergely Kornél, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgató szerint a jegybank szeretné tovább fokozni a biztosítók nemzetgazdasági hasznosságát – ezen belül kiemelt fontossággal bír a szektor által tartott állampapír-állomány növelése.

Létrejön a teljeskörű biztosítási „OBA”?

Kisgergely Kornél

A termékek terén a transzparencia elősegítése és a valódi ügyfélérdek kiszolgálása lehet a cél. Az MNB szeretne egy általános garanciarendszert is létrehozni a kgfb terén már hasonlóan működő Kártalanítási Alap (KALAP) mintájára. (Ezt az alapot a MÁV ÁBE csődje kapcsán hozták létre, hogy az esetleges biztosítási csőd esetén ez az alap szolgáljon az ügyfelek kártalanítására. Sokak szerint ugyanakkor a MÁV ÁBE csődjének oka – a büntetőjogi problémákon túl - az elégtelen szabályozói, felügyeleti munkában keresendő, amely után furcsa, hogy a piacra hárították a kártalanítást. A kiterjesztés, általánossá tétel igen komoly költséggel jár majd.)

A túl kevés és a túl sok díj is problémás lehet

A felügyeleti megközelítés megújul – hangsúlyozta Kisgergely Kornél. A Szolvencia II. szabályozás a biztosítók belső kockázatkezelési módszertanát alapjaiban változtatja meg, ehhez az MNB-nek is fel kell zárkóznia. A felügyelet termékközpontú felügyelésre áll át: egyrészt vizsgálják, hogy a termék megfelelő fedezetet nyújtson az esetleges kárkifizetésekre, ugyanakkor azt is vizsgálják, hogy a fogyasztók valóban azt a díjat fizessék, amely az érintett szolgáltatás ellenszolgáltatására elég. Ezt az indokolja, hogy a bonyolult termékek megértése nehéz az ügyfeleknek. A felügyelet üzleti modell alapú felügyelést tervez, a jövő évtől a biztosítók számíthatnak olyan megkeresésekre, ahol a választott üzleti modell fenntarthatóságát is vizsgálja majd az MNB.

Aktuális hírként az igazgató jelezte, hogy az MNB online szerződéskötési ajánlás kidolgozásán munkálkodik, ennek egyeztetése a közeli napokban kezdődik majd el.

Összehasonlító programokkal segítenének

Bethlendi András, a jegybank fogyasztóvédelemért és piacfelügyeletért felelős ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az alapvető cél, hogy minél szélesebb eszközrendszer álljon a fogyasztóvédelmi terület számára.

A cél egy tájékozott, tudatos fogyasztó: ebben új elemként az MNB még komolyabb összehasonlító tevékenységet akar végezni. Ezen a téren Bethlendi szerint a Mabisz már jól áll, hiszen a TKM- és a kgfb-összehasonlító oldalakkal már előrelépett az úton. A jövőben magatartási kódexek megalkotása felé szeretné mozdítani a jegybank a piaci szereplőket, s fontosnak tartja az ügyvezető igazgató azt is, hogy a negatívumok bemutatása mellett a best practice megoldások kiemelése is teret nyerjen. Az MNB hatékonyabb akar lenni a szabályozás terén. A jogorvoslati eljárások terén a devizahiteles elszámolási törvény kapcsán az MNB bizonyos, hogy tapasztalatokat szerez majd a közérdekű keresetek terén, emellett pedig uniós szinten is keresik a módját a jogorvoslati eljárások terén.

Egyedi panaszból átfogó vizsgálat lehet

Az MNB próbavásárlásokat végez, s az egyedi megkeresések vizsgálata helyett az érintett szegmens átfogó vizsgálatára kerül sor a jövőben. Az MNB ügyvezető igazgatója szerint a biztosítási szektor a panaszkezelés terén hatékonynak mutatkozik, a panaszok száma csökkent az elmúlt években. Ahol bizonyosan javítani kell, az a tájékoztatás, ez viszont azért komoly probléma, mert a félreértékesítés meleg ágya lehet. Ez különösen az unit-linked biztosítások terén okoz gondot, az igényfelmérés színvonala nem csak társaságonként, de lényegében értékesítőként is eltérő. A jegybank szerint még mindig kimutatható egy olyan értékesítői kör, amely körbejár a biztosítók között és magával viszi ügyfeleit, akik ezzel a megoldással bizonyosan rosszul járnak.

A lakásbiztosításoknál gondot jelenthet, hogy az on-line területre kerülő értékesítés kapcsán nem pontos az igényfelmérés és ezért félreértékesítésre kerülhet sor. Egészségbiztosításoknál a kizárások és a várakozási időről szóló tájékoztatás hiánya okozhat problémát az eddigi tapasztalatok szerint, míg a kgfb-biztosításoknál a nem megfelelő szerződéskötés-rögzítés, illetve a kis összegű, ám be nem szedett díjhátralék miatti kizárások okán törölt szerződések okoznak fogyasztóvédelmi problémát az ügyvezető igazgató szerint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos