Mihail Gorbacsov
Makro / Külgazdaság Gorbacsov, az elrettentő példa – Kína nem akar a Szovjetunió sorsára jutni 
Kollár Dóra | 2022. szeptember 5. 16:03
Míg a nyugati világban a nemrég elhunyt Mihail S. Gorbacsov a hidegháborút békésen lezáró, előrelátó, bölcs vezető volt, addig a világ más szegleteiben élő autokratikus vezetők számára Gorbacsov egy tanmese volt arról, hogy hogyan dobta el valaki a hatalmat úgy, hogy cserébe szinte semmit sem kapott.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor a Peresztrojka atyjánál egy szál fehér rózsával 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 3. 11:39
Orbán Viktor ma Moszkvába utazott, hogy Mihail Gorbacsov koporsójánál rójja le kegyeletét.
Makro / Külgazdaság Ekkora a sor Mihail Gorbacsov búcsúztatóján (videóval) 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 3. 10:29
Hosszan kígyózik a sor Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnökének temetésén. Ezrek róják le kegyeletüket a Peresztrojka atyja előtt.
Makro / Külgazdaság Mihail és Raisza – egy kisfiú, akit sült békával etettek 
Elek Lenke | 2022. augusztus 31. 15:37
Egy Privolnojében született kisfiú éhezik. Nagyszülei megpróbálják sült békával etetni, amit a közeli tóban fognak ki, hogy ne haljon éhen, mint ahogy az a család más tagjaival előfordult a harmincas években – ahogy az egyik magyar nyelven megjelent könyvben olvasható. Akkor még senki nem sejti, hogy ő lesz majdan a Szovjetunió elnöke. Mihail Gorbacsov emlékére. Jegyzet
Makro / Külgazdaság Meghalt a Szovjetunió utolsó vezetője 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 06:17
Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében kedden elhunyt Mihail Gorbacsov, a két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához döntő mértékben hozzájáruló reformer politikus, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára.
Makro / Külgazdaság A 90 éves Gorbacsov odaszólt az amerikaiaknak a képmutatásért 
Privátbankár.hu | 2021. december 25. 16:40
30 éve mondott le kommunista pártfőtitkári címéről Mihail Gorbacsov - úgy emlékszik, meglehetősen arrogáns volt akkoriban az USA, mert megnyerték a hidegháborút. Szomorú aktualitást ad a dolognak, hogy Gorbacsov épp egy újabb hidegháború árnyékában nyilatkozott.
Makro / Külgazdaság Az utolsó szovjet elnök orosz-amerikai csúcstalálkozót sürget 
Privátbankár.hu | 2017. október 12. 15:31
Gorbacsov szerint veszélyben egy fegyverzetkorlátozási megállapodás, amit még ő kötött, ezért találkozni kéne Trump amerikai és Putyin orosz elnöknek, hogy megmentsék azt.
Makro / Külgazdaság Holnap kitörhet a világbéke? Trump felhívja Putyint 
Fellegi Tamás | 2017. január 27. 14:24
A Kreml szerint szombaton végre sor kerülhet a várva várt kapcsolatfelvételre Donald Trump és Vlagyimir Putyin között egy telefonbeszélgetés erejéig. Trump korábbi jelzései alapján békülés várható a két nagyhatalom között, és ez már Gorbacsov ex-szovjet vezető szerint is igen aktuális lenne már.
Makro / Külgazdaság Vadászni indult, végül feloszlatott egy birodalmat 
Fellegi Tamás | 2016. december 27. 06:05
Negyedszázaddal azután, hogy 1991. december 26-án megszűnt a Szovjetunió, érdekes részleteket mondott el a folyamatról az akkori belorusz vezető, aki szándékain kívül döntő szerephez jutott a folyamatban. Elkövettek azonban egy komoly hibát, amely számos, ma is aktív konfliktust eredményezett.
Makro / Külgazdaság 25 éve összeomlott a Szovjetunió, Oroszország mégis újra világhatalom 
Fellegi Tamás | 2016. december 13. 16:30
Az egykori szovjet elnök, Mihail Gorbacsov szerint bakot lőtt Amerika azzal, hogy legyőzöttként kezelte a legnagyobb szovjet utódállamot, Oroszországot, ahelyett hogy partnerként tekintett volna rá. Arra talán nem is gondoltak, hogy a hatalmas ország öntudata és világhatalmi ereje ujjáéled, és akkor sokkal jobb lehet partnernek, mint ellenségnek.
Makro / Külgazdaság Gorbacsov: hős, vagy egy birodalmat döntött romba?  
- | 2016. április 6. 17:32
Nemrég lett 85 éves Mihail Szergejevics Gorbacsov, így most az ő pályáját tekintjük át Fellegi Tamással, aki időről időre mutatja be politikusok portréit a Napi Kommentárban. Az SZKP főtitkárának és a Szovjetunió első elnökének megosztó munkássága nagyban formálta a modern kor történelmét.
Makro / Külgazdaság Ha ez bejön Putyinnak, országa újra szuperhatalom lehet 
Fellegi Tamás | 2015. október 1. 12:52
Oroszország gyorsan cselekedett: két nappal azután, hogy az ENSZ-ben tárgyalt, és rögtön azután, hogy parlamentje hozzájárult, megkezdte a szíriai bombázásokat. Most ő az egyetlen komoly háborúzó a senkiföldjén, mondhatni betölti az űrt. Óriási lehetőséget kínálnak neki a szerencsétlenkedő nagyhatalmak.
Makro / Külgazdaság Hová tűnt Putyin egy hétre, és miért olyan lényeges ez az oroszoknál? 
Fellegi Tamás | 2015. április 8. 08:20
Egy hétig nem mutatkozott az orosz elnök, és máris a legvadabb találgatások láttak napvilágot. Volt, aki szerint puccsot követtek el ellene, volt, aki szerint talán már nem is él. A mérvadóbbak persze arra gondoltak, az elnök beteg, de ezt népe előtt rejtegeti. Az ok mélyen az orosz múltban gyökerezik.
Makro / Külgazdaság Németország nem háborúzik harmadszor Ukrajnáért 
Fellegi Tamás | 2015. február 9. 10:05
A Merkel-Hollande-Putyin csúcs után a német kancellár egyértelműen háborúellenesen nyilatkozott. Azóta több európai kollégája is csatlakozott hozzá. Belátták, hogy nem lehet az orosz medvét leteríteni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG