<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
FinLab
FinLab Mi az az átváltható kötvény?
Mezőfi Balázs | 2015. július 24. 17:17
Az átváltható kötvények érdekes alternatívát nyújtanak mind a befektetők, mind a kibocsátók számára a részvényekkel és kötvényekkel szemben, ennek ellenére a hazai piac mérete elhanyagolható. Néhány hazai kibocsátóval azonban találkozhatunk, legutóbb például a Plotinus holding cég bocsátott ki átváltható kötvényeket. A cikk első részében bemutatom az átváltható kötvények árazásával kapcsolatos legfontosabb alapfogalmakat, amelyek fontosak lehetnek az eszköz működésének megértésében, második részében pedig bemutatom a témában végzett empirikus elemzésem legfontosabb eredményeit.
FinLab Rejtély a tőzsdén: a láthatatlan piacokról jön a forgalom?
Havran Dániel | 2015. május 11. 20:04
Vajon a tőzsdéken az alacsonyabb forgalom azért van, mert a kereskedők csere utáni étvágya csökkent volna? Az, hogy a tőzsdei forgalom még ma sincs a válság előtti szinten, abban nem annyira a bizalmatlanság, hanem sokkal inkább egy fontos intézményi változás, a dark poolok népszerűsége magyarázza.
FinLab A világ legnagyobb brókerbotrányának története
Berlinger Edina | 2015. május 10. 13:39
Az alábbiakban röviden ismertetem egy híres amerikai pénzügyi botrány történetét a lenti források fordításával és rövidítésével. Azt az olvasóra bízom, hogy megtalálja a közelmúlt hazai botrányaival való hasonlóságokat és különbözőségeket.
FinLab Ami most van az minden, csak nem normális tőkepiac
Misik Sándor | 2015. május 4. 08:58
A 2008-as válság óta megháromszorozódott amerikai részvényindexek emelkedése a válság előtti kereskedési mennyiség fele/egyharmada mellett történt, és folyamatosan csökkenő trendet mutat, ami érdekes kérdéseket vet fel több piaci szereplőben is.
FinLab Szemben az egész világgal: mi történik a magyar felsőoktatásban?
Berlinger Edina | 2015. április 26. 12:02
A nemrégiben újra fellángoló diáktüntetések jó alkalmat teremtenek arra, hogy végiggondoljuk, hogy mit csinálunk mi itt a felsőoktatásban.
FinLab Tényleg keveset költünk felsőoktatásra, vagy tartsák el magukat az egyetemek?
Havran Dániel | 2015. január 17. 18:00
Az elmúlt napokban az érettségi kérdése kapcsán újra sokat hallhatunk a felsőoktatási politikáról, illetve a felsőoktatás finanszírozásáról. Egyesek azt állítják, hogy keveset költünk a tudományra és annak disszeminációjára, mások azt hangoztatják, hogy az lenne az egészséges, hogy ágazat maga termelné ki működésének költségét. Hol az igazság? Mennyire lehet ezt az „iparágat” alul- vagy felülfinanszírozni? Járjuk körül ezt a kérdést a blogban.
FinLab Milyen egy jó nyugdíjrendszer?
Berlinger Edina | 2015. január 10. 11:01
A szakirodalmi kritikák szerint, a létező nyugdíjrendszerekkel általában az a baj, hogy nem tudják megfelelően kezelni a demográfiai és a munkaerő-piaci trendeket, illetve kevéssé átláthatók. Tervezzünk új nyugdíjrendszert, de előbb számoljunk le a mítoszokkal!
FinLab Intézményesített csalás? Elképesztő trükkel húzzák le a tőzsdézőket
Misik Sándor | 2015. január 5. 20:01
Egy befektető azt vette észre, hogy az általa adott megbízások mindig kicsit „arrébb” teljesültek, mint tervezte - utánajárt, miféle boszorkányság áll a háttérben és amit talált, az egészen elképesztő volt. Csak úgy kerülhetjük el a lehúzást, ha saját tőzsdét nyitunk, és veszünk egy hatvan mérföldes kábeltekercset?
FinLab Filléres gondok és fényűzés: a magyar sport két arca
Juhász Péter PhD CFA | 2014. december 30. 16:28
Úgy tűnik, itthon néhányan mesésen megélnek a jelenlegi zavaros sportvezetési helyzetből, miközben a többségnek filléres gondjai vannak. A szinte áthatolhatatlan fal azonban nem sportágak között húzódik, s nem is a tömeg és a versenysport között.
FinLab A cashflow és az igazság
Fazakas Gergely | 2014. december 22. 11:36
A minap egy számvitel előadására ültem be ahhoz a csoporthoz, melyet én magam vállalati pénzügyekre oktatok.. Számviteles kollégám izmos felütéssel kezdte az előadást: „Vannak tárgyak, ahol alulértékelik, és vannak, ahol nagyon túlértékelik az eredménnyel szemben a cashflow szerepét – én majd elmondom az igazságot.”
FinLab Részletek az év könyvéből: mi a társadalmi felelősség?
Berlinger Edina | 2014. december 17. 20:03
Jean Tirole Nobel díjas közgazdász a 2005-ben megjelent Theory of Corporate Finance könyvében részletesen foglalkozik a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának kérdésével. A könyvet 2014-ben az év könyvévé választották Amerikában. A könyv részletet Berlinger Edina egyetemi docens fordította.
FinLab Miért fordulunk el, ha szegénységet látunk?
Berlinger Edina | 2014. december 17. 11:33
Miért tűrjük a tűrhetetlent? - tette fel a kérdést Amartya Sen, Nobel-díjas közgazdász, amikor arról tartott előadást, hogy hogyan lehet az, hogy az emberek széles tömegei képesek elfordítani a fejüket a szenvedés és a szegénység láttán. Ezt idézte fel Berlinger Edina 2014 szeptemberi diplomaosztó beszédében.
FinLab Nap mint nap halljuk, de alig tudunk róla valamit: így működik a bitcoin
Sándor Máté Csaba | 2014. december 15. 20:01
Jót és rosszat is lehet hallani az internet világának új pénzügyi innovációjáról, a bitcoinról, amely a sorozatos óvva intések és piaci összeomlások ellenére a mai napig töretlenül nagy népszerűségnek örvend. De mivel is van tulajdonképpen dolgunk, hogyan működik ez az egész?
FinLab Lassan fény derül az árnyékbankrendszer legsötétebb titkaira
Misik Sándor | 2014. december 12. 20:00
Egyre gyakrabban hallható a nemzetközi pénzügyi sajtóban a „shadow banking” -kifejezés, mely szóösszetétel mindkét tagja meglehetősen negatív jelenségre utal manapság, hát még így együtt. A magyarul árnyékbankrendszernek nevezett jelenség részben nehéz átláthatósága, részben mérete miatt keltette fel a szabályozók figyelmét elsősorban az Egyesült Államokban.
FinLab Nobel-díjas elmélet segítheti a kis- és középvállalatok finanszírozását
Berlinger Edina | 2014. december 9. 20:00
Jean Tirole nyerte el idén a közgazdasági Nobel-díjat; modellkeretét továbbgondolva a Budapesti Corvinus Egyetem három kutatója a kis- és középvállalatok finanszírozásról vont le következtetéseket. Miért nem kap hitelt minden életképes projekt, ha a hitelfelvevők akár magasabb kamatot is hajlandóak megfizetni?
FinLab Milyen nyelven programoznak a bankárok?
Havran Dániel | 2014. december 9. 12:53
A pénzügyi világ egyik legnépszerűbb open-source programja az R. Világos, hogy egy kutató vagy egy diák mit lát benne - na de egy gyakorló bankár?
FinLab A devizahitelesek jártak jobban vagy a forinthitelesek? Lássuk a számokat!
Privátbankár.hu | 2014. december 5. 20:00
Az elszámolás és a forintosítás pontot tehet a lakossági deviza-jelzáloghitelezés történetének végére. Van, aki szerint nem az ügyfeleket, hanem inkább a bankokat mentették meg - megvizsgáltuk, hogy hogyan teljesítettek ugyanolyan méretű forint és CHF-hitelek.
FinLab Miért nem kapják meg a minimálbért a közmunkások?
Berlinger Edina | 2014. december 2. 20:02
Furcsa kettősséggel állunk szemben. Az állam egyik oldalról megvédi a polgárait a vállalkozói kizsákmányolással szemben (minimálbér-emelések), másik oldalról azonban fenntartja magának a jogot, hogy alkalomadtán szabadon kizsákmányolhassa őket (közmunka).
FinLab Egy részvénypiaci rejtély - és a megoldása
Havran Dániel | 2014. november 26. 20:00
Az elmélet szerint egy jól árazott piacon minden befektetésnek az értékpapírpiaci egyenesen kellene lennie. A gyakorlatban azonban találunk olyan eszközöket, amelyeknek a hozama ettől eltér. Kérdés, hogy az eltérések csak a véletlennek köszönhetők, vagy van valamilyen fundamentális oka?
FinLab Furcsa paradoxon: a kockázat elkerülése kockázatos dolog - de akkor mit tehetünk?
Dömötör Barbara | 2014. november 25. 17:00
Egyfelől számtalan fórumon elhangzik a kockázatok kezelésének szükségessége, másrészt több történetet ismerünk, ami pont arról szól, hogy a kockázat fedezésére megkötött ügyletek okoztak akár a vállalat csődjéhez vezető veszteségeket. Ezek szerint a kockázatokat csökkenteni kockázatos?
FinLab In memoriam Augusztinovics Mária: a gazdagok gyereke többet ér, mint a szegényeké?
Berlinger Edina | 2014. november 24. 20:00
A családok védelme és az „öregedő társadalom” nyugdíjrendszerének fenntarthatósága érdekében született az a javaslat, ami a nyugdíj összegét a sikeresen felnevelt gyermekek számától tenné függővé. Nemrég meghalt Augusztinovics Mária közgazdász - 2005-ös cikke olyan alapmű, amit mindenkinek ismernie kellene, aki a nyugdíjkérdéssel foglalkozik. Idézzük fel, mit írt Guszti!
FinLab A bankok panaszkodnak - megvan az új piaci kockázati mérték?
Kondor Imre | 2014. november 19. 14:48
A piaci kockázati szabályozás teljes újrafogalmazásának részeként a Bázeli Bizottság új szabályozói kockázati mértékként az Expected Shortfall (ES) bevezetését javasolja. A bankok persze panaszkodnak - sőt, néhány kutatócsoport is kritikával fogadta a javaslatot.
FinLab A bankok különös viszonya a kockázathoz
Felcsuti Péter | 2014. november 18. 17:58
A válság során kiderült, hogy mind a hüvelykujj-szabályokkal, mind a bonyolult rendszerekkel gondok akadtak. A kockázatkezelés terén létrejött szép új világ a biztonság hamis illúziójába ringatta mind a banki menedzsmenteket, mind a bankfelügyeleti hatóságokat. Mi lehet a megoldás?
FinLab A nagy dilemma: hogyan kellene szétosztani a rengeteg uniós támogatást?
Juhász Péter PhD CFA | 2014. november 17. 18:00
A következő uniós ciklusban minden eddiginél több pénz jut a vállalati szféra támogatására: milyen elvek mentén, melyik cégeknek nyújtson segítő kezet az állam?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos