4p
Az elszámolás és a forintosítás pontot tehet a lakossági deviza-jelzáloghitelezés történetének végére. Van, aki szerint nem az ügyfeleket, hanem inkább a bankokat mentették meg - megvizsgáltuk, hogy hogyan teljesítettek ugyanolyan méretű forint és CHF-hitelek.

A gazdasági válság magyarországi történetének egyik központi eleme a devizahitelezés. Az elmúlt néhány évben szinte állandóan napirenden voltak a devizahitelezéssel kapcsolatos problémák. A bankrendszer és az állam is jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy a hitelesek nehézségeit mérsékelje. Az idei év úgy tűnik fordulópontot jelenthet, hiszen a bejelentett elszámolás, illetve a forintosítás pontot tehet a lakossági deviza-jelzáloghitelezés történetének végére.

Ez a rendezés jelentős, becslések szerint közel 1000 milliárd forintos veszteséget ró a magyar pénzügyi közvetítő rendszerre. Ennek ellenére több fórumon megjelent, hogy valójában a mostani tervezet nem is a devizahiteleseket menti meg, hanem a bankokat.

A törlesztőrészletek az MNB Jelentés a pénzügyi stabilitásról című kiadványa szerint átlagosan 25 százalékkal csökkennek majd, az adósok egy része mégis igazságtalannak tartja az elszámolást. Bár az igazság nem objektív, tudományos fogalom, a következőkben bemutatunk néhány tényezőt, amik segítenek értékelni a jelenlegi helyzetet.

A forinthitelesek jártak jobban vagy a devizahitelesek?

Megvizsgáltuk, hogy hogyan teljesítettek ugyanolyan méretű forint és CHF-hitelek. A nyílt viták során ugyanis a forinthitelről nem merült fel, hogy „hibás” vagy „igazságtalan” termék lenne.

A törlesztőrészletek alakulása több tényezőtől függ. Igyekeztünk olyan példákat vizsgálni, ami jól szemlélteti a folyamatokat. Megnéztük, hogy hogyan alakult annak a hitelfelvevőnek a törlesztése, aki 2005 szeptemberében vett fel hitelt, és annak aki 2008 júliusában. A hitelösszeg minden esetben 10 millió forint volt, a futamidő pedig 20 év.

A két időpontot azért választottuk így, mert 2005 őszén 160 körül volt a HUF/CHF, ami az átlagos felvételkori árfolyam a CHF hiteleknél, míg 2008 nyarán volt a legerősebb a forint a CHF-fel szemben. A következő ábrán láthatjuk, hogy 2010 nyaráig mindkét esetben a CHF-hitel törlesztő részlete alakult kedvezőbben, és csak utána fordult meg a reláció. A 2005 őszén felvett hitel adósa pedig még most is jobban áll, mint hogyha annak idején forintban vette volna a fel a hitelt, hiszen összesen így is kevesebbet kellett fizetnie. A 2008 nyarán felvett hitel adósa ezzel szemben mára már forint hitellel lenne kedvezőbb helyzetben.

A példában szereplő hitelek törlesztőrészleteinek alakulása

Király és Banai  „A „flow” és a „stock” árnyalatai” című tanulmányában bemutatta, hogy milyen nagy volt a különbség a lengyel és a magyar CHF-hitelek között a válság alatt. Míg a lengyel esetben a kamat követte a CHF Libor csökkenését, addig nálunk még nőtt is a CHF hitelek kamata. Ha a kezdeti kamatszintet fixáljuk a törlesztőrészlet számításnál az előző példában bemutatott hiteleknél, akkor más képet kapunk. Ebben az esetben ugyanis összességében még a legerősebb árfolyamszintnél felvett devizahitel is jobb, mint a hasonló forinthitel. Ez arra utal, hogy a mostani kompenzáció összességében jobb helyzetbe hozza a devizahiteleseket, mint ha forintban vették volna fel anno a hitelt.

A példában szereplő hitelek törlesztőrészleteinek alakulása

Tényleg kedvezőtlen a forintosítási árfolyam?

Végül érdemes még néhány szóban kitérni a forintosításra, ugyanis sok helyen felmerült, hogy a mostani gyenge árfolyamon való forintosítás kedvezőtlen az adósoknak. A döntés értékelésénél fontos azonban más tényezőket is figyelembe venni:

  • A hitelminősítők szinte mindig megemlítik kockázatként a lakosság jelentős devizaadósságát, ami a felminősítés lehetőségét gyengíti.
  • A svájci jegybank (SNB) jelenleg nem engedi, hogy a CHF 1,2-nél erősebb legyen az EUR-ral szemben, azonban látható, hogy középtávon csak az SNB-n múlik, hogy újra az erősödés útjára lép a CHF. Vagyis nem látszik reálisnak, hogy a CHF gyengüljön az EUR-ral szemben.
  • Lényegesen kedvezőbb árfolyamszinthez tehát a forintnak kell jelentősen erősödni az EUR-ral szemben. Az árfolyam alakulása azonban nem kizárólag a devizahiteleseket érinti, hanem az összes többi gazdasági szereplőt. Éppen ezért a monetáris politika nem állítható kizárólag a devizahitelesek szolgálatába.

A fenti elemzés természetesen nem kívánt igazságot tenni a devizahitelekkel kapcsolatban. A legfőbb üzenetünk pusztán annyi, hogy az események értékelése során nem árt figyelembe venni, hogy rendkívül komplex témakörről van szó. Ennek értékelése pedig átfogó elemzést igényel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

FinLab Mi az az átváltható kötvény?
Mezőfi Balázs | 2015. július 24. 17:17
Az átváltható kötvények érdekes alternatívát nyújtanak mind a befektetők, mind a kibocsátók számára a részvényekkel és kötvényekkel szemben, ennek ellenére a hazai piac mérete elhanyagolható. Néhány hazai kibocsátóval azonban találkozhatunk, legutóbb például a Plotinus holding cég bocsátott ki átváltható kötvényeket. A cikk első részében bemutatom az átváltható kötvények árazásával kapcsolatos legfontosabb alapfogalmakat, amelyek fontosak lehetnek az eszköz működésének megértésében, második részében pedig bemutatom a témában végzett empirikus elemzésem legfontosabb eredményeit.
FinLab Rejtély a tőzsdén: a láthatatlan piacokról jön a forgalom?
Havran Dániel | 2015. május 11. 20:04
Vajon a tőzsdéken az alacsonyabb forgalom azért van, mert a kereskedők csere utáni étvágya csökkent volna? Az, hogy a tőzsdei forgalom még ma sincs a válság előtti szinten, abban nem annyira a bizalmatlanság, hanem sokkal inkább egy fontos intézményi változás, a dark poolok népszerűsége magyarázza.
FinLab A világ legnagyobb brókerbotrányának története
Berlinger Edina | 2015. május 10. 13:39
Az alábbiakban röviden ismertetem egy híres amerikai pénzügyi botrány történetét a lenti források fordításával és rövidítésével. Azt az olvasóra bízom, hogy megtalálja a közelmúlt hazai botrányaival való hasonlóságokat és különbözőségeket.
FinLab Ami most van az minden, csak nem normális tőkepiac
Misik Sándor | 2015. május 4. 08:58
A 2008-as válság óta megháromszorozódott amerikai részvényindexek emelkedése a válság előtti kereskedési mennyiség fele/egyharmada mellett történt, és folyamatosan csökkenő trendet mutat, ami érdekes kérdéseket vet fel több piaci szereplőben is.
FinLab Szemben az egész világgal: mi történik a magyar felsőoktatásban?
Berlinger Edina | 2015. április 26. 12:02
A nemrégiben újra fellángoló diáktüntetések jó alkalmat teremtenek arra, hogy végiggondoljuk, hogy mit csinálunk mi itt a felsőoktatásban.
FinLab Tényleg keveset költünk felsőoktatásra, vagy tartsák el magukat az egyetemek?
Havran Dániel | 2015. január 17. 18:00
Az elmúlt napokban az érettségi kérdése kapcsán újra sokat hallhatunk a felsőoktatási politikáról, illetve a felsőoktatás finanszírozásáról. Egyesek azt állítják, hogy keveset költünk a tudományra és annak disszeminációjára, mások azt hangoztatják, hogy az lenne az egészséges, hogy ágazat maga termelné ki működésének költségét. Hol az igazság? Mennyire lehet ezt az „iparágat” alul- vagy felülfinanszírozni? Járjuk körül ezt a kérdést a blogban.
FinLab Milyen egy jó nyugdíjrendszer?
Berlinger Edina | 2015. január 10. 11:01
A szakirodalmi kritikák szerint, a létező nyugdíjrendszerekkel általában az a baj, hogy nem tudják megfelelően kezelni a demográfiai és a munkaerő-piaci trendeket, illetve kevéssé átláthatók. Tervezzünk új nyugdíjrendszert, de előbb számoljunk le a mítoszokkal!
FinLab Intézményesített csalás? Elképesztő trükkel húzzák le a tőzsdézőket
Misik Sándor | 2015. január 5. 20:01
Egy befektető azt vette észre, hogy az általa adott megbízások mindig kicsit „arrébb” teljesültek, mint tervezte - utánajárt, miféle boszorkányság áll a háttérben és amit talált, az egészen elképesztő volt. Csak úgy kerülhetjük el a lehúzást, ha saját tőzsdét nyitunk, és veszünk egy hatvan mérföldes kábeltekercset?
FinLab Filléres gondok és fényűzés: a magyar sport két arca
Juhász Péter PhD CFA | 2014. december 30. 16:28
Úgy tűnik, itthon néhányan mesésen megélnek a jelenlegi zavaros sportvezetési helyzetből, miközben a többségnek filléres gondjai vannak. A szinte áthatolhatatlan fal azonban nem sportágak között húzódik, s nem is a tömeg és a versenysport között.
FinLab A cashflow és az igazság
Fazakas Gergely | 2014. december 22. 11:36
A minap egy számvitel előadására ültem be ahhoz a csoporthoz, melyet én magam vállalati pénzügyekre oktatok.. Számviteles kollégám izmos felütéssel kezdte az előadást: „Vannak tárgyak, ahol alulértékelik, és vannak, ahol nagyon túlértékelik az eredménnyel szemben a cashflow szerepét – én majd elmondom az igazságot.”
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG