4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miért tűrjük a tűrhetetlent? - tette fel a kérdést Amartya Sen, Nobel-díjas közgazdász, amikor arról tartott előadást, hogy hogyan lehet az, hogy az emberek széles tömegei képesek elfordítani a fejüket a szenvedés és a szegénység láttán. Ezt idézte fel Berlinger Edina 2014 szeptemberi diplomaosztó beszédében.

Részlet Berlinger Edina, a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék vezetőjének 2014 szeptemberi beszédéből, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem végzett közgazdászai előtt mondott el:

... más híresztelésekkel ellentétben nem azért jöttünk erre az egyetemre, hogy fejlesszük a humán tőkénket és a szociális hálónkat. Hanem azért, hogy tanuljunk és barátkozzunk. Ahogy Amartya Sen indiai származású, Nobel-díjas közgazdász is arra figyelmeztet, hogy a humán tőkebefektetés helyett sokkal jobb azt mondani, hogy a humán képességek kiterjesztése, (extending human capabilities), mert a humán tőke kifejezés elidegenít és félrevezet. Emberek vagyunk és nem pusztán termelési tényezők. Ökonometriai eszközökkel is ki lehet mutatni, hogy a világ jelentős részén nemcsak a felnőtteket, de a gyerekeket is tárgynak, olcsó munkaerőnek és/vagy öregkori biztosításnak tekintik. Ebből aztán rengeteg fájdalom és nyomorúság származik. Amartya Sen hívta fel arra a figyelmet, hogy jelenleg több nő hiányzik Ázsia-szerte, mint ahány ember meghalt a világon a XX. század összes háborújában. Azokról a kislányokról van szó, akik ma is élnének, ha fiúnak születnek. Akiket a saját családjuk nem igazán tekintett embernek.

De nem kell Ázsiába menni ahhoz, hogy veszélyeztetett gyerekeket lássunk. Egy új nemzetközi kutatás szerint Magyarországon a gyerekek és fiatalkorúak 43 százalékát fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés, és minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözés közepette él. Ráadásul a PISA-jelentésből azt látjuk, hogy a magyar közoktatási rendszer nem csökkenti, hanem felnagyítja a társadalmi különbségeket, e tekintetben szinte világutolsók vagyunk messze lemaradva minden olyan országtól, amelyet példaképnek tekinthetünk. Ez pedig azt mutatja, hogy nemcsak a szegénység nagy, de a kilátástalanság is.

És ha már szóba került Amartya Sen, hadd meséljem el, hogy nemrégiben előadást tartott azzal a címmel, hogy „Miért tűrjük a tűrhetetlent?”.  Az előadás arról szólt, hogy hogyan lehet az, hogy az emberek széles tömegei képesek elfordítani a fejüket a szenvedés láttán, és kizárni az életükből és a gondolataikból is azt, hogy közvetlen közelükben saját honfitársaik is a legsúlyosabb szegénységben és kilátástalanságban élnek. Az egyik lehetséges magyarázat a tudatlanság. A másik az, hogy az emberek meggyőzik magukat, hogy szegénység mindig volt, mindig lesz és semmit sem lehet tenni ellene. Ők egyszerűen csak „realistának” tartják magukat. A harmadik magyarázat az lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy az ember biológiailag egy önközpontú, „racionális” lény, aki nem törődik, sőt nem is kell törődnie másokkal, hiszen számára csak a saját túlélése a fontos. És létezik még számos önfelmentő magyarázat az áldozatok hibáztatásától kezdve egészen a szegények dehumanizálásáig.

A másik ember érzéseit figyelmen kívül hagyó, annak személyét tárgyiasító embert azonban nem lehet sem „realistának”, sem „racionálisnak” nevezni. Sokkal inkább illik rá a pszichopata vagy a szociopata megjelölés.  A pszichopaták jellemző tulajdonsága éppen az, hogy a többi embert tárgynak tekintik, akiket manipulálnak és úgy használnak, mint egy csavarhúzót vagy egy papírzsebkendőt. A szociopatáknak sosincs lelkiismeret-furdalása. Legnagyobb gyengeségük, hogy nem tudják magukat mások helyébe képzelni, ennek következtében általában sikeresek, hiszen céljaikat keményen, sőt kíméletlenül megvalósítják.

Sok rosszat el lehet mondani Marx Károlyról, akinek a szobra már nincs is itt az aulában. De azt nem lehet állítani, hogy ne lett volna érzékeny a szegénységre és különösen a gyermekszegénységre. Ő biztosan nem volt szociopata. Csak remélni lehet, hogy azzal, hogy a személye a jelenünkből a múltunkba került át, nem süllyesztettük el szimbolikusan vele együtt a társadalmi érzékenységünket is. Hiszen közgazdászként mi aztán végképp nem mondhatjuk azt, hogy minket csak a köz gazdagsága érdekel, de a szegénysége nem.

...

Szerző: Berlinger Edina PhD., tanszékvezető egyetemi docens

A FinLab blog szerzői a Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék oktatói és kutatói, de az írások minden esetben a szerzők magánvéleményét tükrözik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

FinLab Mi az az átváltható kötvény?
Mezőfi Balázs | 2015. július 24. 17:17
Az átváltható kötvények érdekes alternatívát nyújtanak mind a befektetők, mind a kibocsátók számára a részvényekkel és kötvényekkel szemben, ennek ellenére a hazai piac mérete elhanyagolható. Néhány hazai kibocsátóval azonban találkozhatunk, legutóbb például a Plotinus holding cég bocsátott ki átváltható kötvényeket. A cikk első részében bemutatom az átváltható kötvények árazásával kapcsolatos legfontosabb alapfogalmakat, amelyek fontosak lehetnek az eszköz működésének megértésében, második részében pedig bemutatom a témában végzett empirikus elemzésem legfontosabb eredményeit.
FinLab Rejtély a tőzsdén: a láthatatlan piacokról jön a forgalom?
Havran Dániel | 2015. május 11. 20:04
Vajon a tőzsdéken az alacsonyabb forgalom azért van, mert a kereskedők csere utáni étvágya csökkent volna? Az, hogy a tőzsdei forgalom még ma sincs a válság előtti szinten, abban nem annyira a bizalmatlanság, hanem sokkal inkább egy fontos intézményi változás, a dark poolok népszerűsége magyarázza.
FinLab A világ legnagyobb brókerbotrányának története
Berlinger Edina | 2015. május 10. 13:39
Az alábbiakban röviden ismertetem egy híres amerikai pénzügyi botrány történetét a lenti források fordításával és rövidítésével. Azt az olvasóra bízom, hogy megtalálja a közelmúlt hazai botrányaival való hasonlóságokat és különbözőségeket.
FinLab Ami most van az minden, csak nem normális tőkepiac
Misik Sándor | 2015. május 4. 08:58
A 2008-as válság óta megháromszorozódott amerikai részvényindexek emelkedése a válság előtti kereskedési mennyiség fele/egyharmada mellett történt, és folyamatosan csökkenő trendet mutat, ami érdekes kérdéseket vet fel több piaci szereplőben is.
FinLab Szemben az egész világgal: mi történik a magyar felsőoktatásban?
Berlinger Edina | 2015. április 26. 12:02
A nemrégiben újra fellángoló diáktüntetések jó alkalmat teremtenek arra, hogy végiggondoljuk, hogy mit csinálunk mi itt a felsőoktatásban.
FinLab Tényleg keveset költünk felsőoktatásra, vagy tartsák el magukat az egyetemek?
Havran Dániel | 2015. január 17. 18:00
Az elmúlt napokban az érettségi kérdése kapcsán újra sokat hallhatunk a felsőoktatási politikáról, illetve a felsőoktatás finanszírozásáról. Egyesek azt állítják, hogy keveset költünk a tudományra és annak disszeminációjára, mások azt hangoztatják, hogy az lenne az egészséges, hogy ágazat maga termelné ki működésének költségét. Hol az igazság? Mennyire lehet ezt az „iparágat” alul- vagy felülfinanszírozni? Járjuk körül ezt a kérdést a blogban.
FinLab Milyen egy jó nyugdíjrendszer?
Berlinger Edina | 2015. január 10. 11:01
A szakirodalmi kritikák szerint, a létező nyugdíjrendszerekkel általában az a baj, hogy nem tudják megfelelően kezelni a demográfiai és a munkaerő-piaci trendeket, illetve kevéssé átláthatók. Tervezzünk új nyugdíjrendszert, de előbb számoljunk le a mítoszokkal!
FinLab Intézményesített csalás? Elképesztő trükkel húzzák le a tőzsdézőket
Misik Sándor | 2015. január 5. 20:01
Egy befektető azt vette észre, hogy az általa adott megbízások mindig kicsit „arrébb” teljesültek, mint tervezte - utánajárt, miféle boszorkányság áll a háttérben és amit talált, az egészen elképesztő volt. Csak úgy kerülhetjük el a lehúzást, ha saját tőzsdét nyitunk, és veszünk egy hatvan mérföldes kábeltekercset?
FinLab Filléres gondok és fényűzés: a magyar sport két arca
Juhász Péter PhD CFA | 2014. december 30. 16:28
Úgy tűnik, itthon néhányan mesésen megélnek a jelenlegi zavaros sportvezetési helyzetből, miközben a többségnek filléres gondjai vannak. A szinte áthatolhatatlan fal azonban nem sportágak között húzódik, s nem is a tömeg és a versenysport között.
FinLab A cashflow és az igazság
Fazakas Gergely | 2014. december 22. 11:36
A minap egy számvitel előadására ültem be ahhoz a csoporthoz, melyet én magam vállalati pénzügyekre oktatok.. Számviteles kollégám izmos felütéssel kezdte az előadást: „Vannak tárgyak, ahol alulértékelik, és vannak, ahol nagyon túlértékelik az eredménnyel szemben a cashflow szerepét – én majd elmondom az igazságot.”
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG