7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre gyakrabban hallható a nemzetközi pénzügyi sajtóban a „shadow banking” -kifejezés, mely szóösszetétel mindkét tagja meglehetősen negatív jelenségre utal manapság, hát még így együtt. A magyarul árnyékbankrendszernek nevezett jelenség részben nehéz átláthatósága, részben mérete miatt keltette fel a szabályozók figyelmét elsősorban az Egyesült Államokban.

Tulajdonképpen egy óriási méretűre nőtt finanszírozási rendszerről van szó, amelynek szereplői elsősorban nem bankok, és amelyek kívül esnek a felügyelet hatáskörén. Mindez egy korábban nem tapasztalt kockázatot jelent a pénzügyi rendszer egészére nézve.

Tanszékünk címzetes egyetemi tanára és az egyik korábbi blogunk szerzője, Kondor Imre fizikusprofesszor nemrégiben egy olyan tanulmányt jelentetett meg szerzőtársaival, amelyben becslést adtak az árnyékbankrendszer méretére. (Fiaschi, D., Kondor, I.,  Marsili, M., Volpati, V. (2013), The Interrupted Power Law and the Size of Shadow Banking Working Paper)

Azt kapták, hogy körülbelül a világ GDP-jének kétszerese ez a fajta a kitettség. A becslés azon alapul, hogy a globális vállalatok méret szerinti eloszlása a nagy cégek tartományán, ˗ vagyis ott, ahol jellemzően a pénzügyi vállalatok vannak túlsúlyban ˗ hirtelen jelentősen elhajlik a Pareto eloszlástól. Pedig más mintákon azt találjuk, hogy a vállalatok mérete nagyon stabilan Pareto-eloszlást követ tértől és időtől függetlenül. A szerzők szerint a hiányzó rész valójában létezik, csak éppen nem látjuk, mert a sötétben van. Vagyis éppen ez az árnyékbankrendszer.

November közepén volt szerencsém részt venni egy nemzetközi hírű magyar származású kutató, Pozsár Zoltán CEU-n tartott előadásán. Pozsár Zoltán az árnyékbankrendszert kutatja az INET-nél, valamint az amerikai pénzügyminisztérium tanácsadója is egyben, és korábban a FED nyíltpiaci bizottságát látta el hasznos információkkal az amerikai bankrendszer feltérképezése során. A téma rendkívül gyakorlatias, mégis fontos elméleti következményei lehetnek a tekintetben, hogy hogyan tekintenek a pénzügyi rendszerre és miképp szabályozzák azt.

Pozsár részletesen feldolgozza a hagyományos flow-of-funds alapú elemzések és a klasszikus monetáris aggregátumok által nem megragadható pénzteremtési mechanizmust, melynek központi eleme a repo ügylet. A repo ˗ magyarul visszavásárlási megállapodás ˗ tulajdonképpen egy fedezett hitelügylet: a repo kezdeményezője értékpapírt (jellemzően államkötvényt-kincstárjegyet) ad el, és ugyanakkor egy későbbi határidőre (a hitel lejáratára) vissza is vásárolja értelemszerűen a hitel kamattartalmával megnövelt értéken. A repo ügylet másik oldalán lévő szereplő fél tehát hitelt nyújt, így ő úgynevezett reverse repo ügyletet hajt végre. Magyar szóhasználatban aktív  repo amikor hitelt nyújtunk (reverse repo), passzív repo amikor hitelt veszünk fel (repo).

A kutatás célja kettős: egyrészt feltérképezni a hagyományos bankrendszert túlnövő árnyékbankrendszert, valamint rámutatni a kialakulásához vezető okokra és potenciális következményekre. Az árnyékbankrendszer két "végén" a rövidtávú likviditástöbblettel rendelkező ú.n. cash pool-ok, valamint az ezt felhasználó alapkezelők állnak. A cash-pool-ba azon szereplők tartoznak, akiknél likviditás többlet csapódik le – lokális és globális egyensúlytalanságok következtében, és valamilyen oknál fogva rövid lejáratú biztonságos kamatbevételre vágynak (zárójelben 2013 végéi likvid befektetésük):

  • Devizatartalékokat kezelő „FX reserve managers” (1200 milliárd $)
  • Globális vállalatok likvid pénzeszközei (1600 milliárd $)
  • Intézményi befektetők (2000 milliárd $)
  • Értékpapír kölcsönzéssel foglalkozó dealer-ek (800 milliárd $)

Ez összesen nagyságrendileg 6000 milliárd $ likviditás (ekkor a FED mérlegfőösszege közel 4000 milliárd $ volt), ami az árnyékbankrendszer forrása, mely közvetlenül reverse repo-ba (hitelnyújtás), vagy likviditási alapokba kerül. Érdekes tény, hogy az amerikai DKJ (T-bill) piac túl kicsi ahhoz, hogy ekkora likviditás-többletet elnyeljen.

A rendszer másik végén azon alapkezelők (nyugdíjalapok, hedge-fundok, devizatartalék-kezelők) állnak, akik „hozamhiányban” szenvednek: a nyugdíjalapok alultőkésítettek, a hedge-fundok alulteljesítenek a benchmarkhoz képest, a devizatartalék-kezelők pedig a sterilizációs költségeket próbálják ellensúlyozni. Ezen szereplők nagyrészt derivatív ügyletekkel, lényegében tőkeáttétel vállalásával próbálják legyőzni a globális hozamhiányt. A szerző végkövetkeztetése tehát, hogy a likviditás többlet végeredményben tőkeáttételes kötvénypozíciókat finanszíroz. Az árnyékbankrendszer két „végét” a pénzpiaci dealer bankok kötik össze, akik aktív- és passzív repókkal közvetítik a likviditást a cash-pool-októl a tőkeáttételes portfóliókezelőkhöz:

Forrás: //www.voxeu.org/article/global-financial-ecosystem-0

Az ábrához az alábbi megjegyzéseket kell tenni:

  • Risk PM: hozamra törekvő, cserébe kockázatot vállaló portfolió menedzserek, akik eszközoldalon kötvényeket tartanak (T-notes, P-notes), melyeket elrepózva jutnak likviditáshoz, és így Credit Default Swapokat, Ineterest Rate Swapokat valamint Fx Swapokat finanszíroznak (ezen derivatívákkal törekednek extrahozamra, illetve fedeznek bizonyos kitettségeket).
  • Cash PM: biztonságra törekvő, tehát likvid, kockázatmentes eszközökbe fektető pénzpiaci alapkezelők. Ők a Cash állományukból szintén repókon keresztül lényegében kölcsönt nyújtanak.
  • Mind a Risk PM-ek, mind pedig a Cash PM-ekkel közvetlenülDealer bankok repóznak, és ők részben a repók implicit kamatkülönbözetén, részben pedig az aktív és passzív oldali repók állománykülönbözetéből adódó kitettségen (trading book) próbálnak pénzt keresni. A dealer bankok két formája: Money Dealer-ek, akik a repó ügyleteken keresztül a Cash PM-ektől a Risk PM-ekhez csatornázzák a likviditást, illetve a Risk Dealer-ek akik a kockázatot csatornázzák a különböző swap árjegyzéseken keresztül. Látható, hogy a Cash PM-ek szintén használnak swap ügyleteket, de ők elsősorban kockázatkezelési célból.
  • A Cash- és Risk PM-ek forrás oldalán az equity értelemszerűen az alap saját tőkéje.

Pozsár Zoltán amellett érvel, hogy a hagyományos pénzmennyiségi mutatók ˗ melyeket a monetáris politika befolyásolni szeretne  ˗ nem befolyásolják az alapkezelők forráshoz jutását, hiszen a klasszikus megtakarítók-közvetítők-befektetők csatornát kikerülve a dealer bankokkal repózva jutnak rövidtávú forrásokhoz, amiből tőkeáttételes kötvénypozíciókat finanszíroznak.

Az árnyékbankrendszer tulajdonképpen a pénzügyi rendszerben történő lecsapódása a reálgazdaságban végbemenő globális folyamatoknak: aránytalanul magas megtakarítások a vállalati szektorban és a külföldi szereplőknél (devizatartalékokat felhalmozó jegybankok), alacsony globális hozamkörnyezetből kialakuló hozaméhség, mely tőkeáttételes pozíciókra ösztönöz olyan szereplőket is, akiknek konzervatív befektetési stratégiát kellene követniük.

Végül pedig a téma relevanciáját bizonyítandó álljon itt két gondolat Stanley Fischer-től , aki a FED alelnöke:

“Fischer said that shadow banks make up about 80% of the banking sector in the U.S. He said that’s large compared to other countries, in which shadow banks generally make up about 20%.”

“It’s the most complicated map you have ever seen,”

 


 

Hivatkozások:

- Fiaschi, D., Kondor, I.,  Marsili, M., Volpati, V. (2013), The Interrupted Power Law and the Size of Shadow Banking Working Paper
- Pozsar, Zoltan (2014), Shadow Banking: The Money View, OFR Working Paper
- Pozsar, Zoltan (2013), Shadow Banking and the Global Financial Eco-System, VoxEU
//fortune.com/2014/12/02/shadow-banks-federal-reserve-stanley-fischer/

 


A FinLab blog szerzői a Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék oktatói és kutatói, de az írások minden esetben a szerzők magánvéleményét tükrözik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

FinLab Mi az az átváltható kötvény?
Mezőfi Balázs | 2015. július 24. 17:17
Az átváltható kötvények érdekes alternatívát nyújtanak mind a befektetők, mind a kibocsátók számára a részvényekkel és kötvényekkel szemben, ennek ellenére a hazai piac mérete elhanyagolható. Néhány hazai kibocsátóval azonban találkozhatunk, legutóbb például a Plotinus holding cég bocsátott ki átváltható kötvényeket. A cikk első részében bemutatom az átváltható kötvények árazásával kapcsolatos legfontosabb alapfogalmakat, amelyek fontosak lehetnek az eszköz működésének megértésében, második részében pedig bemutatom a témában végzett empirikus elemzésem legfontosabb eredményeit.
FinLab Rejtély a tőzsdén: a láthatatlan piacokról jön a forgalom?
Havran Dániel | 2015. május 11. 20:04
Vajon a tőzsdéken az alacsonyabb forgalom azért van, mert a kereskedők csere utáni étvágya csökkent volna? Az, hogy a tőzsdei forgalom még ma sincs a válság előtti szinten, abban nem annyira a bizalmatlanság, hanem sokkal inkább egy fontos intézményi változás, a dark poolok népszerűsége magyarázza.
FinLab A világ legnagyobb brókerbotrányának története
Berlinger Edina | 2015. május 10. 13:39
Az alábbiakban röviden ismertetem egy híres amerikai pénzügyi botrány történetét a lenti források fordításával és rövidítésével. Azt az olvasóra bízom, hogy megtalálja a közelmúlt hazai botrányaival való hasonlóságokat és különbözőségeket.
FinLab Ami most van az minden, csak nem normális tőkepiac
Misik Sándor | 2015. május 4. 08:58
A 2008-as válság óta megháromszorozódott amerikai részvényindexek emelkedése a válság előtti kereskedési mennyiség fele/egyharmada mellett történt, és folyamatosan csökkenő trendet mutat, ami érdekes kérdéseket vet fel több piaci szereplőben is.
FinLab Szemben az egész világgal: mi történik a magyar felsőoktatásban?
Berlinger Edina | 2015. április 26. 12:02
A nemrégiben újra fellángoló diáktüntetések jó alkalmat teremtenek arra, hogy végiggondoljuk, hogy mit csinálunk mi itt a felsőoktatásban.
FinLab Tényleg keveset költünk felsőoktatásra, vagy tartsák el magukat az egyetemek?
Havran Dániel | 2015. január 17. 18:00
Az elmúlt napokban az érettségi kérdése kapcsán újra sokat hallhatunk a felsőoktatási politikáról, illetve a felsőoktatás finanszírozásáról. Egyesek azt állítják, hogy keveset költünk a tudományra és annak disszeminációjára, mások azt hangoztatják, hogy az lenne az egészséges, hogy ágazat maga termelné ki működésének költségét. Hol az igazság? Mennyire lehet ezt az „iparágat” alul- vagy felülfinanszírozni? Járjuk körül ezt a kérdést a blogban.
FinLab Milyen egy jó nyugdíjrendszer?
Berlinger Edina | 2015. január 10. 11:01
A szakirodalmi kritikák szerint, a létező nyugdíjrendszerekkel általában az a baj, hogy nem tudják megfelelően kezelni a demográfiai és a munkaerő-piaci trendeket, illetve kevéssé átláthatók. Tervezzünk új nyugdíjrendszert, de előbb számoljunk le a mítoszokkal!
FinLab Intézményesített csalás? Elképesztő trükkel húzzák le a tőzsdézőket
Misik Sándor | 2015. január 5. 20:01
Egy befektető azt vette észre, hogy az általa adott megbízások mindig kicsit „arrébb” teljesültek, mint tervezte - utánajárt, miféle boszorkányság áll a háttérben és amit talált, az egészen elképesztő volt. Csak úgy kerülhetjük el a lehúzást, ha saját tőzsdét nyitunk, és veszünk egy hatvan mérföldes kábeltekercset?
FinLab Filléres gondok és fényűzés: a magyar sport két arca
Juhász Péter PhD CFA | 2014. december 30. 16:28
Úgy tűnik, itthon néhányan mesésen megélnek a jelenlegi zavaros sportvezetési helyzetből, miközben a többségnek filléres gondjai vannak. A szinte áthatolhatatlan fal azonban nem sportágak között húzódik, s nem is a tömeg és a versenysport között.
FinLab A cashflow és az igazság
Fazakas Gergely | 2014. december 22. 11:36
A minap egy számvitel előadására ültem be ahhoz a csoporthoz, melyet én magam vállalati pénzügyekre oktatok.. Számviteles kollégám izmos felütéssel kezdte az előadást: „Vannak tárgyak, ahol alulértékelik, és vannak, ahol nagyon túlértékelik az eredménnyel szemben a cashflow szerepét – én majd elmondom az igazságot.”
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG