5p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világ számos városában okozott problémát a rövid távú lakáskiadás, vagyis az airbnb-zés. Fel is lépnek ellene, hiszen konkurenciát jelent a szállodaiparnak, de legfőképpen: csökkenti a hosszú távra bérbe vehető lakások számát, és így emeli a bérleti díjakat. Budapesten is ez a helyzet. Úgy néz ki azonban, hogy sokak számára már elérkezett a kiábrándulás pillanata.

Mostanra olyan túlkínálat alakult ki a rövid távon kiadó lakásokból Budapesten, ami arányaiban jócskán meghaladja a nyugat-európai fővárosokban jellemző szintet, sőt: úgy tűnik, hogy egyre többen hagyják abba ezt a tevékenységet, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeiket, ezt mondta Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák belvárosi irodájának szakmai vezetője a Privátbankár.hu-nak.

Csalódott kisbefektetők

Egy-másfél éve még nagyon sokan vágtak bele komoly reményekkel a rövid távú lakáskiadásba, sokan mindössze egyetlen lakással. Jelentős részük azonban mostanra kénytelen belátni, hogy várakozásaik nem igazolódnak vissza: az ingatlanokat mára teljesen lelakták a külföldi turisták, az üzlet nem hozta a remélt bevételeket, és ráadásul sokkal több vele a munka, mint ha hosszú távra adták volna ki.

A kalkulációk alapján sokan úgy látják, hogy jobban jártak volna, ha normál bérlakásként viszik piacra a lakásukat, de legalábbis nem jöttek volna ki rosszabbul anyagilag, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a bérleti díjak elképesztően magasra kúsztak az elmúlt évek során.

Schneider Zoltán szerint sok befektető számára csak menet közben derült ki, hogy mennyi munkát kell befektetni a rövid távú lakáskiadásba annak érdekében, hogy valóban hozza azt a profitot, amit remélnek tőle. Itt ugyanis többet kell tennie a tulajdonosnak, mint egy átlagos bérlakásnál, ahol évekig szinte csak annyi a feladata, hogy havonta beszedi a bérleti díjat.

A rövid távú kiadásnál figyelni kell a lakás marketingjére, az egyes rendezvények időpontjaira, ezeknek megfelelően módosítani az árakat, folyamatosan kezelni a lakást és a vendégeket. “Ha valaki csak felrakja a lakását 40 euróért, és várja a jó szerencsét, abból semmi nem lesz” - fűzte hozzá az ingatlanközvetítő.

Nem mindegy a minőség és az elhelyezkedés

A másik problémát az jelenti, hogy sok esetben nem olyan a lokáció és nem olyan az ingatlan minősége, mint amit a külföldi turisták elvárnak. Az ilyen kedvezőtlen adottságú lakásokból megint csak nem lehet profitálni. A rendszernek ugyanis az a sajátossága, hogy a meghirdetett lakások alatt kommentelhetnek a bérlők, így nagyon gyorsan kiderül, ha valami gond van az ingatlannal - hívta fel a figyelmet Schneider Zoltán.

Egy lepusztult, régi bútorokkal berendezett, rossz lokációjú ingatlannal, ahol nem működik a wifi és még a konyha is koszos, lássuk be, nem nagyon lehet turistákat vonzani. Ezeket a negatív tényezőket kegyetlenül és őszintén közlik azok, akik már kivették a lakást, ha pedig összegyűlik négy-öt ilyen komment az ingatlan hirdetése alatt, az a többi érdeklődőt is elrettenti. A szomorú valóság része, hogy Budapesten nagyon sok ilyen lakás van a piacon. Schneider Zoltán szerint szerint ha egy lakás a rossz hírnév miatt csak 50 százalékon üzemel, akkor egészen biztos, hogy veszteséges a kiadása.

Szaporodó perek

Van azonban még egy probléma, ami nehezíti a lakáskiadók helyzetét: már jó néhány társasház indított pert a közelmúltban amiatt, hogy a házban lévő lakások tulajdonosai rövid távon adják bérbe a lakásukat. A társasházak érvelése szerint a lakás hasznosításának ezen formája jogellenes, hiszen a rövid távú kiadás révén megváltozik az ingatlan funkciója. Azaz ebben az esetben már nem lakáscélú ingatlanról van szó, hanem kereskedelmi célúról. Ezáltal pedig a lakóközösség lehetőséget kap arra, hogy fellépjen a kereskedelmi hasznosítás ellen  - magyarázta Schneider Zoltán a Privátbankár.hu-nak.

MTI Fotó: Marjai János

A belvárosban nagyon sok társasháznak van elege abból, hogy az adott házban akár a lakások harmada esetében is rendszeren ki-be járnak a turisták, mégpedig viszonylag aktív éjszakai életet élve. Mivel több neves ügyvédi iroda állítása szerint ezek a perek megnyerhetők, a lehetőséggel várhatóan egyre több társasház fog élni.

Ugyanakkor az ingatlanközvetítő arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben tömegesen élnek a társasházak a per lehetőségével, az az ingatlanárakra is hatással lesz, amivel megint csak nem számolhattak előre a tulajdonosok. Holott, ha azon befektetők, akik a rövidtávú bérbeadásban érdekeltek, eltűnnek a piacról, akkor a kereslet mérséklődik az eladó lakások iránt, ez pedig biztosan árcsökkentést fog eredményezni - tette hozzá.

Javulhat a helyzet a bérlakás piacon?

Ezen tendenciákból logikusan az következne, hogy ismét egyre több lesz a normál bérlakás a piacon. Ez azonban nincs így. Nem kerül ugyanis vissza az összes, korábban rövid távra kiadott lakás a hosszú távú bérlakáspiacra. A befektetők a kialakult magas ingatlanpiaci árakat látva inkább megpróbálkoznak az értékesítéssel, azt remélve, hogy legalább ilyen módon nyereséget hoz számukra az ingatlan.

A túl magas bérleti díjaknak már gazdasági hatása is van. Budapesten szép lassan hasonló folyamat bontakozik ki, mint New Yorkban, ahol a magas bérleti díjak miatt egyes munkavállalók otthagyják fővárosi munkahelyüket. Schneider Zoltán elmondása szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a magas bérleti díjakhoz viszonyítva kevés a fizetésük, így nem engedhetik meg maguknak, hogy Budapesten éljenek, dolgozzanak.

A helyzet tehát a rövid távú lakáskiadást illetően változóban van, hiszen több irányból is támadások érik a rendszert, ennek ellenére ez egyelőre semmiféle enyhülést nem eredményezett a bérlakások piacán. Így pedig továbbra is maradnak a magas árak, és a kétségbeesett bérlakás-keresők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ők eshetnek ki az 5 százalékos kamatozású lakáshiteles körből
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 16:49
Megkezdődött az egyeztetés a lakáshitelekre érvényes önkéntes 5 százalékos teljes hiteldíjmutatójú plafonnal kapcsolatban. Ha a legutóbbi banki javaslatoknak megfelelő konstrukció lépne életbe, akkor Budapesten ez a lehetőség nem lesz elérhető.
Ingatlan Friss számok: 5 százalékos lakáshitelkamattal ennyit lehet nyerni
Privátbankár.hu | 2024. október 18. 14:01
Ha a kormánynak sikerülne kipréselnie a bankokból az 5 százalék alatti THM-mel kínált lakáshiteleket, akkor ugyanakkora törlesztőrészlettel 10-20 százalékkal magasabb összegű kölcsönhöz lehetne hozzájutni, ami ellensúlyozhatná a lakások drágulását
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elképesztő, mi zajlik a szombathelyi panelpiacon
Mester Nándor | 2024. október 16. 18:59
Már nem csupán Győrbe és környékére költöznek azok, akik élhető városba vágynak vagy közel akarnak lakni ausztriai munkahelyükhöz. Szombathely és környéke kiváló választás, az odatelepültek számának növekedése a népszerűség emelkedését jelzi. A lakásárak még kicsit alacsonyabbak, mint a dunántúli megyék jelentősebb központjaiban, de már jó ideje felfelé tartanak. A kínálat azonban csak lassan bővül új otthonokkal, noha az elmúlt 6-8 évben megjelent nyugati iparvállalatok dolgozói már ott vannak a keresleti oldalon – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés volumene 2024 augusztusában
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 11:55
Az előző hónaphoz képest 2,1 százalékos csökkenés következett be az ágazat a teljesítményében, és ez előrevetítheti azt is, hogy az ipar mellett az építőipar ágazat is lefelé fogja húzni az október végén megjelenő Q3-as GDP adatokat.
Ingatlan Húsz év, több mint 20 millió forint – ezek a legnépszerűbb lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. október 14. 13:44
Erős évzárásra számítanak a szakértők az ingatlanpiacon, a Duna House által szeptemberre becsült 9754 tranzakció az előző havi értéket 4,8 százalékkal, az egy évvel korábbit 20,9 százalékkal haladta meg - közölte az ingatlanközvetítő hétfőn.
Ingatlan Sejti, hol lehet ötször olcsóbb egy lakás Budapesthez képest? Mutatjuk
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 08:16
Folytatódott, és tovább gyorsult a lakásdrágulás szeptemberben, de azért nem mindenhol azonos mértékben.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Árhullám van Szegeden, de most a lakásoknál
Mester Nándor | 2024. október 9. 18:48
Csaknem 10 hónapja néztünk rá utoljára a szegedi és a környékbeli lakásárakra és a trend egyértelmű: a kínai autógyár meglódította azokat. Nőtt a kereslet, közben új lakás- és infrastrukturális beruházások is a felszínre kerültek – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Óriási a tét Münchenben: eurómilliárdokat terelhetnek át Budapestre
Mester Nándor | 2024. október 8. 15:00
Az intézményi szervezetek idén sem akartak túl sok pénzt költeni nálunk irodaházakra, raktárakra vagy kereskedelmi központokra, de a térség egészében sem, sőt, még az amúgy kevésbé sérülékeny nyugat-európai piacokon sem nagyon. A Deloitte azonban bizakodó. A hétfőn kezdődött müncheni Expo Real nemzetközi szakmai kiállításon a magyar beruházók igyekeznek felkelteni az érdeklődést a magyar projektek iránt.
Ingatlan Tovább drágulhatnak a lakások a kormány miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 7. 16:05
Hogyan reagált a kormány az Airbnb betiltását szorgalmazó terézvárosi népszavazásra? Mi lesz a hosszú távú lakbérekkel? Csökkenhetnek-e a lakásárak, ha kisebb lesz a káosz a főváros belső kerületeiben? Miért lesz áremelkedés ha sokan a nyugdíjra félretett megtakarításaikból akarják fedezni a lakásvásárlást? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Ingatlan Bealkonyult a toronyházaknak Kanadában, jön az európai modell?
Mester Nándor | 2024. október 5. 18:33
Lakhatási válság van az észak-amerikai ország több nagyvárosában. A kormány most új programmal próbálkozik, egyelőre kevés sikerrel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG