<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A világ számos városában okozott problémát a rövid távú lakáskiadás, vagyis az airbnb-zés. Fel is lépnek ellene, hiszen konkurenciát jelent a szállodaiparnak, de legfőképpen: csökkenti a hosszú távra bérbe vehető lakások számát, és így emeli a bérleti díjakat. Budapesten is ez a helyzet. Úgy néz ki azonban, hogy sokak számára már elérkezett a kiábrándulás pillanata.

Mostanra olyan túlkínálat alakult ki a rövid távon kiadó lakásokból Budapesten, ami arányaiban jócskán meghaladja a nyugat-európai fővárosokban jellemző szintet, sőt: úgy tűnik, hogy egyre többen hagyják abba ezt a tevékenységet, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeiket, ezt mondta Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák belvárosi irodájának szakmai vezetője a Privátbankár.hu-nak.

Csalódott kisbefektetők

Egy-másfél éve még nagyon sokan vágtak bele komoly reményekkel a rövid távú lakáskiadásba, sokan mindössze egyetlen lakással. Jelentős részük azonban mostanra kénytelen belátni, hogy várakozásaik nem igazolódnak vissza: az ingatlanokat mára teljesen lelakták a külföldi turisták, az üzlet nem hozta a remélt bevételeket, és ráadásul sokkal több vele a munka, mint ha hosszú távra adták volna ki.

A kalkulációk alapján sokan úgy látják, hogy jobban jártak volna, ha normál bérlakásként viszik piacra a lakásukat, de legalábbis nem jöttek volna ki rosszabbul anyagilag, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a bérleti díjak elképesztően magasra kúsztak az elmúlt évek során.

Schneider Zoltán szerint sok befektető számára csak menet közben derült ki, hogy mennyi munkát kell befektetni a rövid távú lakáskiadásba annak érdekében, hogy valóban hozza azt a profitot, amit remélnek tőle. Itt ugyanis többet kell tennie a tulajdonosnak, mint egy átlagos bérlakásnál, ahol évekig szinte csak annyi a feladata, hogy havonta beszedi a bérleti díjat.

A rövid távú kiadásnál figyelni kell a lakás marketingjére, az egyes rendezvények időpontjaira, ezeknek megfelelően módosítani az árakat, folyamatosan kezelni a lakást és a vendégeket. “Ha valaki csak felrakja a lakását 40 euróért, és várja a jó szerencsét, abból semmi nem lesz” - fűzte hozzá az ingatlanközvetítő.

Nem mindegy a minőség és az elhelyezkedés

A másik problémát az jelenti, hogy sok esetben nem olyan a lokáció és nem olyan az ingatlan minősége, mint amit a külföldi turisták elvárnak. Az ilyen kedvezőtlen adottságú lakásokból megint csak nem lehet profitálni. A rendszernek ugyanis az a sajátossága, hogy a meghirdetett lakások alatt kommentelhetnek a bérlők, így nagyon gyorsan kiderül, ha valami gond van az ingatlannal - hívta fel a figyelmet Schneider Zoltán.

Egy lepusztult, régi bútorokkal berendezett, rossz lokációjú ingatlannal, ahol nem működik a wifi és még a konyha is koszos, lássuk be, nem nagyon lehet turistákat vonzani. Ezeket a negatív tényezőket kegyetlenül és őszintén közlik azok, akik már kivették a lakást, ha pedig összegyűlik négy-öt ilyen komment az ingatlan hirdetése alatt, az a többi érdeklődőt is elrettenti. A szomorú valóság része, hogy Budapesten nagyon sok ilyen lakás van a piacon. Schneider Zoltán szerint szerint ha egy lakás a rossz hírnév miatt csak 50 százalékon üzemel, akkor egészen biztos, hogy veszteséges a kiadása.

Szaporodó perek

Van azonban még egy probléma, ami nehezíti a lakáskiadók helyzetét: már jó néhány társasház indított pert a közelmúltban amiatt, hogy a házban lévő lakások tulajdonosai rövid távon adják bérbe a lakásukat. A társasházak érvelése szerint a lakás hasznosításának ezen formája jogellenes, hiszen a rövid távú kiadás révén megváltozik az ingatlan funkciója. Azaz ebben az esetben már nem lakáscélú ingatlanról van szó, hanem kereskedelmi célúról. Ezáltal pedig a lakóközösség lehetőséget kap arra, hogy fellépjen a kereskedelmi hasznosítás ellen  - magyarázta Schneider Zoltán a Privátbankár.hu-nak.

MTI Fotó: Marjai János

A belvárosban nagyon sok társasháznak van elege abból, hogy az adott házban akár a lakások harmada esetében is rendszeren ki-be járnak a turisták, mégpedig viszonylag aktív éjszakai életet élve. Mivel több neves ügyvédi iroda állítása szerint ezek a perek megnyerhetők, a lehetőséggel várhatóan egyre több társasház fog élni.

Ugyanakkor az ingatlanközvetítő arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben tömegesen élnek a társasházak a per lehetőségével, az az ingatlanárakra is hatással lesz, amivel megint csak nem számolhattak előre a tulajdonosok. Holott, ha azon befektetők, akik a rövidtávú bérbeadásban érdekeltek, eltűnnek a piacról, akkor a kereslet mérséklődik az eladó lakások iránt, ez pedig biztosan árcsökkentést fog eredményezni - tette hozzá.

Javulhat a helyzet a bérlakás piacon?

Ezen tendenciákból logikusan az következne, hogy ismét egyre több lesz a normál bérlakás a piacon. Ez azonban nincs így. Nem kerül ugyanis vissza az összes, korábban rövid távra kiadott lakás a hosszú távú bérlakáspiacra. A befektetők a kialakult magas ingatlanpiaci árakat látva inkább megpróbálkoznak az értékesítéssel, azt remélve, hogy legalább ilyen módon nyereséget hoz számukra az ingatlan.

A túl magas bérleti díjaknak már gazdasági hatása is van. Budapesten szép lassan hasonló folyamat bontakozik ki, mint New Yorkban, ahol a magas bérleti díjak miatt egyes munkavállalók otthagyják fővárosi munkahelyüket. Schneider Zoltán elmondása szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a magas bérleti díjakhoz viszonyítva kevés a fizetésük, így nem engedhetik meg maguknak, hogy Budapesten éljenek, dolgozzanak.

A helyzet tehát a rövid távú lakáskiadást illetően változóban van, hiszen több irányból is támadások érik a rendszert, ennek ellenére ez egyelőre semmiféle enyhülést nem eredményezett a bérlakások piacán. Így pedig továbbra is maradnak a magas árak, és a kétségbeesett bérlakás-keresők.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Ingatlan Így reagált a lakáspiac a rezsiváltozásra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:17
Egyelőre higgadtak a vevők és az eladók az ingatlanpiacon. 
Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
Ingatlan Rezsinövelés helyett az ablakcserét és a napelemeket kellene támogatnia a kormánynak
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 16:27
Több százezer lakás fog gyorsan leértékelődni a piacon.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG