1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Részben a januári áfa-emelés hatására másfél évvel ezelőtti szintre esett vissza a budapesti újlakás-eladások száma az első félévében. Szinte biztosra vehető, hogy idén tovább csökken az értékesítési céllal társasházakban átadott lakások száma

Az OTP Jelzálogbank aktuális elemzése szerint mindeközben a kínálat fokozatos – bár lassuló – mérséklődése az eladatlan készlet további csökkenéséhez vezetett. Mintegy 400, az átadás dátumától függetlenül jelenleg értékesítés alatt álló fővárosi lakásprojekt adatainak elemzése alapján szinte biztosra vehető, hogy idén tovább csökken az értékesítési céllal társasházakban átadott lakások száma. Míg azonban 2010 és 2011 között a megépült volumen 56%-kal zuhant, idén már csak kb. 30-35%-os visszaeséssel 1500 körüli lakásátadás várható.

Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője utal arra, hogy a beruházói aktivitás utoljára 2000-ben volt ilyen lanyha; akkor alig 1300 lakás épült cégek által. A kedvező piaci környezetben ugyanakkor csak öt év kellett ahhoz, hogy ez 2005-re közel megtízszereződjön. Azóta csökkenő a tendencia, mind a lakásszámot, mind a beruházói építés – jelenleg rekord alacsony, mindössze 44 százalékos – részarányát tekintve. A mélypontot pedig még nem értük el, hiszen a KSH adatai szerint tavaly 55 százalékkal, idén az első hat hónapban további 21 százalékkal esett a kiadott építési engedélyek száma.

Melyik kerületben mi várható?

Idén a legnagyobb átadási volumen a XIV. kerületben várható, ahol jelenlegi információink szerint az 500 feletti lakásszám háromnegyedét három nagyobb beruházás adja. Ezen kívül 200 felett már csak a XI. kerület szerepel; itt az új kínálathoz 60 százalékban ugyancsak egyetlen nagy projekt járul hozzá. A 150-es új lakásszámot még a XIII., III., VII. és VI. kerületek lépik át. Az I. és X. kerületekben ugyanakkor, a jelenlegi tervek szerint 2012-ben egy lakást sem adnak át.

Forrás: OTP Jelzálogbank, beruházói és értékesítői adatközlés alapján

 

A kereslet idei első féléves alakulása sajnos nem ösztönzi a beruházókat új építkezések indítására. Felmérésünk szerint alig 800 lakás találta meg első tulajdonosát a fővárosban január és június között. 100 feletti eladással mindössze a XI., XIII. és IX. kerületek büszkélkedhetnek. A tavaly már éledezés jeleit mutató piacon ez nagyjából a forgalom megfeleződését jelenti. Ezért részben a januári áfa-emelés okolható. A 25-ről 27%-ra emelt áfa-szint ugyanis egy átlagos, 20 milliós új lakás esetén 320 ezer forintos drágulást jelent a vásárlóknak (16 millió Ft + 25% áfa = 20 millió Ft; 16 millió Ft + 27% áfa = 20,32 millió Ft), azaz nagyjából átlagosan egy négyzetméternyivel kapnak kevesebbet ugyanabból a pénzből idén.

Csökkentett áfa-kulcs az új lakásokra a környező országokban

A körülöttünk lévő államokban sok helyen a csökkentett áfa-kulcs vonatkozik az új lakásokra. Az OTP Jelzálogbank körképe szerint Szlovéniában, Szerbiában és bizonyos esetekben Csehországban, Lengyelországban és Romániában az alacsonyabb – 5-14% közötti – adókulcs vonatkozik az új ingatlanokra. Ausztriában, Oroszországban és Ukrajnában áfa mentes az újlakás vásárlás a magánszemélyeknek.

Csökken az eladatlan lakáskészlet a fővárosban

A kereslet mérséklődése ellenére, az újlakás-utánpótlás elmaradása miatt az idei első félévben csökkent az eladatlan lakáskészlet. Utoljára három éve volt ilyen alacsony, 2900 a már átadott, de eladatlan lakásszám Budapesten.  A mintegy 1700  épülő lakást ehhez hozzáadva azt kapjuk, hogy ma körülbelül 4600 lakás közül választhat az, aki azonnal, vagy nagyjából egy éven belül költözne.

Forrás: OTP Jelzálogbank, beruházói és értékesítői adatközlés alapján

 

Az azonnal beköltözhető lakások 40 százaléka három kerületben (XIII., XI. és III.) összpontosul. Az I., XVI., XVII. és XXIII. kerületekben ugyanakkor egyenként 30 alatti lakásból választhatnak a reménybeli vevők, akikért manapság nagy küzdelem zajlik az építtetők körében. A mind gyakrabban állandósuló, jelentős, esetenként kétszámjegyű akciókkal elsősorban az épület átadása után megmaradt lakásoktól szabadulnának a beruházók. Gyakori eljárás az is, ha az elkészült lakásokat azok eladásáig bérbe adja a beruházó, és akár bérleti szerződéssel együtt megvásárolhatók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG