<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ömlik a kockázati tőke a proptech ágazatba, nálunk épphogy elkezdett csordogálni a pénz.

Európában körülbelül 10-11 éve beszélhetünk a proptech piacról, vagyis az ingatlanos és technológiai szektor egymásra találásáról. Az elmúlt évtizedben 3123 új startup céget hoztak létre a főbb európai országokban, ezzel élen jár a kontinens a világban. Az Európai Proptech Szövetség elnöke a héten megtartott Proptech Hungary konferencián azt is elmondta, hogy 2013 és 2020 között évente 278 ügyletet kötöttek ezek a startup cégek, az ilyen vállalkozásokba áramló tőke (főleg kockázati tőke cégektől, de rengeteg az ingatlan tanácsadók vagy fejlesztők által elköltött pénz is – a szerk.) 11,43 milliárd euró volt 2011 óta. Ha a globális piacot nézzük, akkor ott összesen mintegy 61 milliárd dollárt fektettek be az elmúlt 10 évben.

Egyre több a mesterséges intelligenciára támaszkodó proptech megoldás. Fotó: pixabayEgyre több a mesterséges intelligenciára támaszkodó proptech megoldás. Fotó: pixabay

Magyarországon ugyan megmozdult valami, de nem túl jól teljesítünk, még régiós összehasonlításban sem: Romániában és Bulgáriában 200 körül mozog a szektorban fejlesztő cégek száma, nálunk csupán közel 80 bejegyzett vállalkozás működik. Londonban 544, Párizsban 335, Berlinben 127 ilyen startup van a piacon, érdekesség, hogy az ingatlanpiacon általában technológiai éllovasnak számító Egyesült Államokban mindössze 252 proptech cég működik. 

Ügynökségi dollármilliók
A globális proptech piacba a kockázati tőkebefektetőkön kívül a nagy ügynökségek is beszálltak  befektetőként. A magyar piacon is jelen lévő óriásvállalatok közül a Newmark 554 millió dollárt költött öt proptech cégre, a CBRE 400 millió dollárjával a második (hét cégbe szállt be), a JLL 364 millió dollárjával bronzérmes (23 cégben szerzett részesedést), míg a negyedik a Cushman&Wakefield lett, három cégbe tett összesen 115 millió dollárt.

Magyarországon elég sajátos helyzet alakult ki: a kisebb cégek általában csak alvállalkozóként tudnak bekapcsolódni egy-egy projektbe, így a technológiai fejlesztésekre rendszerint nem marad elegendő forrás. A befektetések ráadásul nehezen találják meg a hazai proptech startupokat, a befektetők különféle szektorokban működő vállalatok, a proptech startupok nem is feltétlenül vannak a kockázati tőkecégek radarján. A proptech vállalkozások gyakran eleve az ázsiai vagy távol-keleti piacokra koncentrálnak, így kevés sikertörténetről, emlékezetes exitről hallani – ezek mind-mind visszavetik a vállalkozó kedvű innovátorokat. 

A KPMG nemzetközi tanácsadó cég még 2020-ban készített egy proptech platformot, amire akkor 7 magyar vállalkozás is felkerült a sok száz külföldi mellé. Az Árminimum, a Lockchek, az OrthoGraph és a Rollet a folyamatok digitalizációjában hozott új megoldásokat, az OOTT technologies és a Parkl az IoT kategóriában, azaz a hétköznapi eszközök webes vezérlésében alkotott újat, a Beyond Visual pedig a Virtuális Valóság és 3D tervezés területén szállít megoldásokat. 

Kalmár Zoltán, a konferenciát szervező Proptechzoom alapítója szerint a bérlők fogják kikényszeríteni a fejlesztőktől, a kivitelezőktől és az üzemeltetőktől a minél több és hatékonyabb proptech megoldások alkalmazását. Szerinte ők lesznek az igazi felforgatók, ami rá is fér az ágazatra, mert ugyan van sok újítás, de a tempó és a kiterjedtség még nagyon alacsony szintű ahhoz képest, hogy milyen határtalanok a lehetőségek.  

Ezt megerősítette lapuknak Massányi Tibor, a DVM design Kft. ügyvezető partnere. A cégnél nem régen hoztak létre egy vizualizácós üzletágat, a jelenlegi alig 10 fős csapatot 20-25 főre szeretné fejleszteni a vezető. A csapat főleg nyugat-európai és arab piacra dolgozik.  

„Azt látjuk, hogy ebből a helyzetből döntően a bérlői kör tudja kirángatni a magyar proptech szegmenst. Ha felőlük jön a nyomás, és a finanszírozói, illetve kivitelezői oldal azt látja, hogy erre igény van és jó a megtérülés, akkor elindulnak a technológiai fejlesztések. Nem egy esetben tapasztaltuk, hogy egy-egy irodaház bérlői harcolták ki az üzemeltetőnél az intelligens parkolórendszer telepítését” – fejtegette a cégvezető.

Úgy látja, hogy a megrendelői oldalon (legyen az ingatlanfejlesztő, gyártó vállalat vagy szolgáltató cég) a vállalatvezetők manapság már sokkal inkább támaszkodnak a vizuális behatásokra, mielőtt döntéseket hoznak. Itt tehát a virtuális vagy a kiterjesztett valóságot és más vizuális megjelenítést használó proptech cégek szép jövő előtt állnak. 

Korbuly Ádám, a KPMG-platformon is szerepelő OrtoGraph igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a magánszektor mellett most már közintézmények is kezdik felismerni a proptech előnyeit.

„Az autógyáraknál például a leállásoknál lett nagyon fontos az üzemelés elemzése, de például újabban kórházak épülethasználati optimalizációjánál is jól jön. Előfordul, hogy fölösleges új szárnyat építeni egy ilyen intézményben, elegendő feltárni a rejtett helytartalékokat - mondta a cég tapasztalataira utalva.

A járványhelyzet következtében hódítanak az érintésmentes megoldások, mind több épületben szaporodnak a különböző szenzorok, melyek az adatok gyűjtésén túl (hőmérséklet, fényviszonyok) a hozzájuk kapcsolt szoftveres és mesterséges intelligencia megoldásokkal már hosszabb távú előrejelzéseket és modelleket is képesek gyártani. Egyre nagyobb az érdeklődés az olyan technológiai platformok iránt, melyek nem csupán egy-egy funkciót, hanem a nagyobb épületekben, irodaházakban elérhető összes szolgáltatást egyszerre kezelik, legyen szó a parkolóházról vagy az étkezőről és a konferenciateremről. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Fordulat a Balatonnál: csúcsra értek az ingatlanárak, innen már nincs feljebb?
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:35
A 2020-as hirtelen növekedés után még az idei tavasz is élénkülést hozott a Balaton ingatlanpiacán, de a nyár eredményei már elmaradnak a tavalyi év hasonló időszakától. Az OTP Ingatlanpont friss tapasztalatai alapján változatlanul magas árak, csökkenő kereslet és bővülő kínálat jellemzik a tó északi és déli partját is. Az árak közelítik vagy már el is érték a csúcsot - számottevő emelkedésre már nem számítanak a jövőben.
Ingatlan Fojtogató áremelkedés az irodáknál - óriásit ugrottak a költségek
Natív tartalom | 2022. június 28. 13:24
A 400 forintos euró mellett a pár hónap alatt legalább duplájára növő energiaköltségek teszik egyre elviselhetetlenebbé a cégek irodabérleti költségeit. Különösen ott, ahol a költségek jelentős részét teszi ki ez a fix díj, illetve ahol sok évre aláírt irodabérleti-szerződések kötik gúzsba az üzleti döntéshozókat - derül ki az irodahaz.info összeállításából.
Ingatlan Újabb irodaházzal bővült az Indotek Group romániai ingatlanportfóliója
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 10:28
Romániai irodaházzal bővült az Indotek Group régiós ingatlanportfóliója. Az akvizíció keretében Magyarország egyik vezető, ingatlanokra fókuszáló befektetési csoportja megvásárolta a Bukarest központi üzleti negyedében található, 14 emeletes One Victoriei Center irodaházat.
Ingatlan Nemcsak a lángos kerül aranyárba a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 11:41
A Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastélyért a hozzá tartozó 100 ezer négyzetméteres telekterülettel és borbirtokkal együtt 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.
Ingatlan A gyermekesek menthetik meg a lakáspiacot
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:58
Kevesebben terveznek lakást venni, de a gyermekes családok ugyanúgy vásárolnának, nő a befektetési célból lakást vásárolni tervezők aránya is.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:00
Közel hat százalékkal.
Ingatlan Óriási fordulat következett be az irodapiacon
Natív tartalom | 2022. június 14. 18:22
Miközben a 2020 tavaszán ránk köszöntött pandémia előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, addig mára sok helyütt konganak az ürességtől az irodák, jellemzően a széles körű távmunka miatt, amelynek szabályozásában a cégek sem egységesek. A hivatalos adatok (egyelőre) nem festenek olyan szomorú képet, de a valóság – a piacot ismerő szakértők szerint – meglehetősen kiábrándító. Nézzük  a részleteket - az Irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan A pörgő ingatlanpiacon nem csak az árat kell jól belőni
Benedikt Károly, Duna House | 2022. június 8. 15:48
Egy eladó vagy vevő számára nem az árindexek, az alapkamat, a befektetői vásárlók aránya és az elemzések az elsődlegesek. Segíthetnek a helyzetértékelésben, de számukra mégis az lesz a legfontosabb, hogy mit éreznek és mit tapasztalnak közvetlen az ingatlan vásárlásuk vagy eladások során. Mit hozhat a jövő, milyen kérdéseket kell átgondolnunk, mire érdemes és mire nem érdemes várni 2022-ben. Vélemény.
Ingatlan Van erkélyed? Ha igen, tuti drágábban adhatod el a lakásodat
Privátbankár.hu | 2022. június 6. 11:30
Felértékelődött a "kilépés" a szabadba.
Ingatlan Ezekre figyelj, ha külföldön vennél nyaralót!
Natív tartalom | 2022. június 4. 10:13
A balatoni ingatlanárak emelkedése, sokakat arra ösztönözhet, hogy inkább külföldön, a Magyarországról is gyorsan elérhető tengerpartokon vásároljanak nyaralóingatlant. Hiszen így közel ugyanannyiért vagy kicsivel többért mégiscsak tengerparti nyaralónk lehet. Egy külföldi ingatlanvásárlás azonban rejt némi plusz kockázatot magában, hiszen nem ismerjük a terepet, így körültekintőbbnek kell lennünk, érdemes akár segítséget is kérnünk. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG