4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csak rövid távon örülhetnek a bérbeadók a szokásos nyári roham miatt. Közép távon nyílik az olló a kínálati és keresleti árak között. A kereslet csökkenése pedig az új állampapírok felé hajt majd sok lakástulajdonost.

Pár nap múlva, a felvételi ponthatárok kihirdetésekor eldől, hogy kik jelenhetnek meg a diákok közül a lakásbérleti piacon. A pörgés pár hétig szokott tartani, aztán lanyul a kereslet. Most az a helyzet azonban, hogy ez az egész felhajtás csak időleges és látszólagos lesz. Beleköpött a levesbe az új inflációkövető állampapír.

Budapesten már a 170 ezer forintot is meghaladja az átlagos havi bérleti díj. Fotó: privatbankar.hu/Mester Nándor
Budapesten már a 170 ezer forintot is meghaladja az átlagos havi bérleti díj. Fotó: privatbankar.hu/Mester Nándor

Danóczy Balázs, a Rentingo.com közösségi albérletkereső portál ügyvezetője azt mondta lapuknak: nagyon erős a késztetés az új állampapír megjelenésével arra, hogy a befektetők inkább a biztosat válasszák és úgymond munka nélkül, szép és főleg stabil bevételt könyveljenek el. Szemben a még feszültebbé váló bérleti piaccal, ahol sokkal nagyobbak a kilengések és egyszerre több negatív hatás is érezhető és főleg várható. Ráadásul a 4-6 százalékos hozam jóval elmarad az állampapírok mintegy 10 százalékos hozamától.

Utalt rá, hogy a lakásbérleti díjak mostanra visszaemelkedtek a járvány előtti időszakban megszokott magas szintre, miközben egészen tavaszig a jövedelmek jelentősen nőttek. Ám a gyorsuló infláció felzabálja ezt a jövedelemnövekményt, a bérből és fizetésből élők, (akik a bérleti piaci keresleti oldalának zömét adják) egyre többet kénytelenek költeni az élelmiszerre és kétszer is meggondolják, hogy milyen bérleményt választanak. 

Forrás: rentingo.com
Forrás: rentingo.com

Szerinte a kínálati és keresleti árak közötti szűkülésnek vége, közép távon inkább nyílni fog az árolló, mert sokan nem tudnak lépést tartani a bérleti díjak emelkedésével. A bérbeadók egyre nehezebben fognak olyan bérlőt találni, aki a bérbeadó által elképzelt, egyébként magas díjakat képesek megfizetni vagy egyáltalán akarják ezt. 

Elmondta még, hogy a piacra hatással van egyrészt a terjedő home office, ami például azt hozza, hogy a külföldiek nem 2-3 napos városlátogatásra jönnek Budapestre, hanem 2-3 hetes home office-ra. Természetesen nem a szállodákba mennek, hanem a megint népszerű Airbn-szektorba, elvonva ezzel a klasszikus bérleti piacról jelentős keresletet. S ha már külföldiek: a rohamosan gyengülő forintot nagyon szeretik, hiszen 10-20 százalékkal is olcsóbb így nekik a lakásbérlet, mint akárcsak fél évvel ezelőtt.Természetesen ezt tudják a bérbeadók is, így ez a "könnyed külföldi hozzáállás" árfelhajtó hatású lehet a mostanában megkötött szerződéseknél.

Forrás: ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com

A Rentingo.com mérése szerint egy év alatt a húsz százalékot is meghaladta a budapesti albérletárak emelkedése, így júniusban átlagosan 173 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért a fővárosban. Más adatai vannak az ingatlan.comnak. A portál szerint júniusban a fővárosban 190 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A legdrágább városrész a II. kerület, a maga 330 ezer forintos átlagos bérleti díjával. 

“Bár az V. kerület a 312 ezer forintos albérletárával a második, az egy négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj ebben a városrészben elérte az 5 ezer forintos lélektani határt, amire korábban sehol nem volt példa egy kerületben sem. A legnagyobb kínálattal rendelkező két kerületben, a XI.-ben és a XIII.-ban 196 és 174 ezer forintra rúgtak az átlagos bérleti díjak.” - emelte ki Balogh László.

A fővároson kívüli piacon pedig az látszik, hogy a megyeszékhelyeken 92,5 és 150 ezer forint között szóródnak a bérleti díjak. A legdrágább városok közé sorolható Veszprém, Debrecen és Székesfehérvár. Továbbra is a legolcsóbbak közé tartozik Kaposvár, Salgótarján és Szekszárd, utóbbi városokban 100 ezer forint alatt maradt az átlagos bérleti díj. 

Az OTP Ingatlanpont arról számolt be, hogy  Debrecen, Eger és Miskolc bérleti piaca most is élénk, a kiadó lakások gyorsan és nagyrészt közvetlenül a bérbeadótól kelnek el. Megjelentek a kifejezetten kiadási céllal vásárlók és azok is, akik a továbbtanuló gyermekük részére vesznek lakást, az albérleti díj fizetése helyett. Szegeden még nem érzékelik a hallgatói rohamot, de a távoktatás visszaszorulásával az éppen szabad bérlemények nagyon gyorsan bérlőre találtak az év folyamán. Míg korábban jellemző volt, hogy a nyári időszakban visszaadták a bérleményüket a hallgatók, addig most inkább fenntartják a már meglévő albérletüket. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Még több iroda áll üresen Budapesten, ebből baj lehet
Mester Nándor | 2024. július 18. 09:31
A bérlő cégek inkább kivárnak és halogatják a döntést, hogy menjenek vagy maradjanak. Közben alig adtak át új területet a második negyedévben. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A mártírjelölt Donald Trump nagyot lódított a floridai birtokáról is?
Mester Nándor | 2024. július 17. 19:16
Nem sokkal az ellene elkövetett merénylet után többen újra feltették a kérdést az Egyesült Államokban: milyen anyagi háttérrel veszi fel a küzdelmet ismét az egykori elnök? Az adományok vagy a bevételt termelő ingatlanok tiszta dolognak tűnnek. De a floridai Mar-o-Lago, a volt elnök főhadiszállásnak is beillő birtokának az értékmeghatározása több kérdést is felvet - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Nyugaton a panelhelyzet nagyon is változott
Mester Nándor | 2024. július 10. 18:55
A főváros budai oldalán eladott téglalakások és az ország keleti felén található házgyári lakások kivételével országszerte a négyzetméterárak emelkedését mutatják a tranzakciós adatok. Nem is kicsit, a tavalyi átlaghoz képest 8-9 százalékot. Már panelt sem lehet tehát olcsón venni, különösen igaz ez a nyugati megyékre, de keleten és délen az egyetemvárosokban is egyre drágábbak az előregyártott tömblakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Gyorsan elfogyhat az ingyenpénz és a hitel az otthonfelújítási keretből
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:11
A kormánynak állami forrásból nagyságrendekkel több pénzt kellene adnia az Otthonfelújítási Programban. Mire elég és milyen feltételei vannak a most indult támogatási rendszernek, amiben 6 millió forinthoz lehet jutni? Mekkora önrész kell és mitől függ, hogy mekkora lehet a nulla kamattal felvehető hitel? Egyebek között erről is beszélt Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli Monitor című adásában.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Fehérvár kertvárosa egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. július 3. 19:01
Nem dúskál az új lakásberuházásokban a királyi város, nagyon elmarad Debrecentől, Győrtől vagy Szegedtől. Az árak magasan stabilizálódtak, de egyes kertvárosi övezetekben kifoghatunk igényesen megépített családi házat vagy társasházi lakást - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Sikeres ipari-logisztikai tőkebevonást hajtott végre a Faedra Group
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 11:38
Jelentős befektetői érdeklődés és forgalomba hozatali maximum összeg mellett, 17 millió euró értékben eredményes tőkegyűjtést hajtott végre a Faedra Group. 
Ingatlan Csak úgy repkednek a 60 milliók a balatoni ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 12:01
A fővárosi átlagot is meghaladta a balatoni ingatlanok vásárlására fordított összeg idén a Duna House adatai szerint.
Ingatlan Nagyvárosban venne új lakást? Ilyen árakra számítson!
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 12:39
A korábbi években megszokott áremelkedésnél kisebb ütemben ugyan, de tovább drágultak az új építésű lakások, a debreceni átlagár pedig ismét megelőzte a sopronit.
Ingatlan Hotelcunami indulhat be Ferihegyen
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 09:12
Több új, közepes méretű 3 és 4 csillagos szálloda is kellhet, ha tényleg felfut a tranzitutasok forgalma a következő öt évben.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Még mindig megéri termőföldet venni
Mester Nándor | 2024. június 26. 18:45
Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld ára 2023-ra átlagosan 3,6-szorosára nőtt – derül ki a NAV ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó legfrissebb OTP Termőföld Értéktérképből. Lassult ugyan a drágulás, de még mindig tart és aki biztos, hosszú távú befektetést keres, annak továbbra is áll a zászló – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG