4p

De már vannak figyelmeztető jelek.

Egy évvel ezelőtt, így az év végén óriási lendületről számoltunk be, az akkori utolsó negyedévben több mint 160 ezer négyzetméterrel és öt épülettel bővült a budapesti korszerű raktárállomány, a bérlői kereslet is meghaladta a 100 ezer négyzetmétert. Idén az év első felében még kitartott a lendület, az állomány már elérte a 4,5 millió négyzetmétert. Ám az ősz végére egyértelmű lett, hogy 2022-ben nem lesz rekorddöntés. Kicsit emelkedett a kihasználatlanság (most 4,8 százalék) de aggódni semmi ok, legalábbis rövid távon. Még mindig sok bérlő cég szeretné felhalmozni készleteit, készülvén az inflációra és egyes esetekben az áruhiányra. 

A logisztikai szolgáltatóknak sok pénzt kell költeni az automatizációra. Fotó: QLM
A logisztikai szolgáltatóknak sok pénzt kell költeni az automatizációra. Fotó: QLM

Az állomány megoszlását nézve a fővárosi agglomerációban található kicsit több mint 3 millió négyzetméter, míg a regionális piacokon 1,4 millió négyzetméter. A sok átadás ellenére csökkent az üresen álló területek aránya, úgy tűnik tehát, hogy a magas kereslet továbbra is kitart.
 
Elfogyóban vannak viszont a fejlesztésre alkalmas telkek, az idén bejelentett vagy elkezdett beruházások alatti földeket már évekkel ezelőtt megvették. Ennélfogva a telekárak továbbra is igen magas tartományban vannak a főváros körül, sőt, most már a tágabb agglomerációban is. Az ipari központokban sem lehet olcsón ipari telket venni, de az árak 10-20 százalékkal elmaradnak az ország középső részén tapasztaltaktól. 

A szerződések túlnyomó része továbbra is ’big‐box’ logisztikai parkokban köttetett, míg a városi‐logisztikai állomány esetében csupán néhány szerződés született. A jövőben azért az utóbbi csoportnál növekedés várható, hiszen kisebb fejlesztések megkezdődtek az M0 körgyűrűn belül is, továbbá egyes belső rozsdaövezetekben. 

Európában a jövőbiztos épületek befogadására alkalmas területek hiánya lesz az egyik fő kihívás, különösen a legnagyobb fogyasztási központokban, mint London és Párizs. Közben a helyettesítési költségek továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak, mivel az urbanizáció tovább fokozza az ingatlanszolgáltatók közötti versenyt. A telekárak 10-15 százalék körüli mértékben emelkedtek, 2023-ban nem várható ennek az ütemnek a csökkenése. Az engedélyezési és jogosultsági eljárások mára már bonyolultabbak, drágábbak és időigényesebbek mint valaha. A Prologis Research számításai szerint a fejlesztések átfutási ideje az átminősítésre szoruló projektek esetében nagyjából kétszerese az olyan projektekéhez képest, mint amelyek egy már ipari övezetbe sorolt területeken valósulnak meg. 

Igazán nagy regionális elosztóközpontból eddig nem túl sok épült Magyarországon, de a dán Jysk bútor és lakberendezési cég ecseri objektuma méretesre sikeredett, lehet, hogy más vállalat is követi ezt. Októberben álltak munkába a vállalat több mint 40 méteres magasraktárai ebben a központban, ahová hetente 300 kamion gördül be. A 200 millió eurós beruházásból létrejött logisztikai bázis az ország legnagyobb ilyen létesítménye. Ősztől a magyar üzletek mellett már Horvátország, Szlovákia és Szlovénia üzleteit is innen látják el, jövőre pedig az online rendeléseket is Ecserről szolgálják ki. 

Az ipari-logisztikai ingatlanfejlesztők főszereplői között több magyar cég is van, például a Wing és a Futureal, de náluk kisebbek is belevágtak 20-40 ezer négyzetméteres beruházásokba. Ezen kívül aktívak lettek a külföldiek, köztük a CTP, továbbá a tavaly piacra lépett páneurópai nagy játékos, a Panattoni. A régen itt lévő Prologisnál új vezető irányítja a fejlesztéseket és a bérbeadásokat.

Újabb jelenség, hogy már nem csak a raktárakat, csarnokokat fejlesztők, hanem a végfelhasználók is a vevők között vannak, maguk akarnak építkezni. Az árak a járvány másfél-két éve alatt legalább 30-50 százalékkal nőttek. A boom egyértelműen az e-kereskedelem gyors felfutása miatt alakult ki. A pezsgést érzékelve az ipari ingatlanok immár a befektetők fókuszába kerültek és újabb tranzakciók vannak előkészületben.

Több cégvezető utalt egy olyan tényezőre, ami alátámasztja a későbbi fejlesztések létjogosultságát. Sok ázsiai vállalat alternatív helyeket keres raktáraknak és gyártóüzemeknek, mivel ma már számos autóipari vállalat található az országban. Ezenkívül kínai forrásokat fordítanak a Budapest és Belgrád közötti vasút megépítésére, amely a Balkánt egy speciális közlekedési útvonallal fogja összekötni a kínai tulajdonban lévő athéni Pireusz tengeri kikötővel. Így Magyarország egyre fontosabb hídfőállomássá válik a kínaiak számára Európában, hogy megközelítsék a nyugati országokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG