5p

A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.

Fél évvel ezelőtt mutattuk be legutoljára részletesen, hogy mire számíthatnak az eladók és a vevők Veszprémben, Európa egyik idei kulturális fővárosában. Akkor még csak készülőben voltak vagy nem régen készültek el azok az infrastrukturális beruházások, amelyeket tavaly-tavalyelőtt kezdtek el, így az ingatlanpiacra gyakorolt hatásról akkor még nem beszélhettünk. Viszont ezeket azóta át is adták, így közvetve hozzájárulnak az értékek növekedéséhez.

A Gyárkert Kultúrparkot nem régen adták át Veszprémben. Fotó:veszpreminfo.hu
A Gyárkert Kultúrparkot nem régen adták át Veszprémben. Fotó:veszpreminfo.hu

Bővült és korszerűsödött az elkerülő gyűrű, felújították a Szent István völgyhidat és közbringarendszert vezettek be. Ezen kívül egy 174 autó elhelyezésére alkalmas belvárosi parkolóház épült, továbbá egymilliárd forintból kipofozták a vasútállomást és átadtak egy új, négycsillagos hotelt is. Az egykori Heim Pál Gyermekkórház épületét felújították és kulturális központot nyitottak benne, új audiovizuális centrumot adtak át a várnegyedben.

Az újszerű téglalakások iránt továbbra is növekvőben van a kereslet, mert a teljesen újakért itt is legalább 900 ezer forintot kérnek négyzetméterenként. A nagyobb hirdetési portálokon közel 700 lakást szeretnének eladni a tulajdonosok, ez viszonylag nagy szám, az elmúlt 6-9 hónapban szökött fel ilyen magasra ez az érték, de ez általános tendencia országszerte.  

Értékbefolyásoló tényezők Veszprémben

 • lokáció: történelmi központ vagy külváros
 • a Balaton távolsága autóval
 • a társasház mérete
 • a társasházon belüli elhelyezkedés
 • van-e teremgarázs az épület alatt vagy kocsibeálló előtte/közelében
 • volt-e teljes felújítás az épületen
 • családi ház esetében a telek mérete
 • volt-e komoly belső felújítás a házon vagy szigetelés
 • van-e napelem
 • kereskedelmi ellátottság
 • szociális létesítmények közelsége.

A városba vagy közvetlen környékére települt ipari, főleg járműipari cégek miatt nőtt az a réteg, amelyik vagy lakóparki lakást keres vagy újszerű/felújított téglalakást. Füredidomb, Jutaspuszta és Csererdő városrészeken indultak új, kisebb beruházások, zömmel ikerházakat kínálnak, de vannak önálló családi házak is.

Kicsit több mint 250 családi ház is új gazdát keres, köztük van pár tucat, ami 10 éven belül épült és ezért korszerűnek számít, nagy kertjük hívogató és értéknövelő is. Szintén az előnyükre válik, hogy szinte mindegyiknek önálló, sokszor dupla garázsa is van, a telekméret változó, de jellemző az 500-700 négyzetméter.

A Duna House szerint Veszprémben 2023 nyarától enyhén csökkenő, stagnáló árak jellemzik a piacot. Kisebb lett az átlagos négyzetméterár, a tavalyi 608 ezer forint felettiről 595 ezer forintra változott. A négyzetméterárakkal együtt az otthonteremtés költsége is mérséklődött, a Veszprémben letelepedők idén átlagosan közel 40 millió forintot költöttek, ennyi pénzért átlagosan 66-68 négyzetméter alapterületű ingatlanokra.

A városban túlnyomórészt téglaépítésű otthonokból lehet válogatni. Mintegy 55-60 millió forintért már 60-70 négyzetméteres ilyen típusú társasházi lakást lehet venni. Állapottól függően akár 5-7 százalékot is alkudhatunk. Még jobban levihetjük a végső árat, ha az eladó időkényszer alatt van vagy nem annyira korszerű az ingatlana. Vevőként ekkor általában az a célszerű, hogy annyit tudjunk lealkudni, amennyit a felújításra szánunk. 
 
A téglalakások alternatívája lehet a panel. Emelkedett az ilyen lakások népszerűsége a területen, idén a vásárlók 16 százaléka szerződött házgyári lakásra a vármegyében. A legtöbb ilyen ingatlan Veszprémben kelt el, átlagosan 564 ezer forintos négyzetméteráron, ami az átlagos, 59 négyzetméteres lakásmérettel számolva 33,5 millió forint ráfordítást igényelt a vevők részéről.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat. 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe, azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat többi cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Ingatlan Kimaxolt CSOK Plusz-szal nagyobb új lakást vehetünk, főleg vidéken
Privátbankár.hu | 2023. november 12. 09:52
Budapesten viszont nem nézelődhetünk a legjobb helyeken, mert ott nem elég a 70-80 millió forint. Egyes vidéki városokban sikerrel járhatunk és még közepes házakra is futhatja. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG