Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Budapest hosszú távú fejlesztési stratégiát dolgozott ki öt évvel ezelőtt, amely kijelöli, hogy 2030-ig mit, hol és milyen szellemben lehet fejleszteni a városban. A lakáspiaci szegmensre fókuszálva egy friss elemzés megnézte ezt a stratégiát, mi valósult meg már az első öt évben és hol várhatóak fejlesztések a koncepció alapján a következő évtizedben.

A szimplán Budapest 2030 címet viselő koncepcióban számos olyan területet jelöltek meg, amelyek potenciális fejlesztési lehetőségeket kínálnak, illetve olyan városrészeket, amelyek rehabilitációra vagy barnamezős beruházásban fejlesztésre várnak.

Induló projektek

A Budapest 2030 tervhez kapcsolódó felsorolás a fővárosban felsőoktatási, állam- és közigazgatási, sport-, zöldterületi és kulturális fejlesztések mellett számos olyat is tartalmaz, amelyek előkészítése megkezdődött, de a tényleges kivitelezés csak a következő években indul el.

A 2020–2026-ra tervezett nagy projektek közé tartoznak a mintegy 200 milliárd forintos Liget Budapest projekt még hátralévő építkezései, a Pénzügyminisztérium épületének kialakítása a budai Várban, a Hungexpo fejlesztése, egy húszezer férőhelyes aréna felépítése, a Kvassay-zsilipnél az Új Atlétikai Stadion, és az egykori Nagyvásártelep környékére tervezett Budapest Diákváros vagy más néven Déli Városkapu beruházás.

A Budapest 2030 tervben ugyan nem szerepel, de szintén százmilliárdos nagyságrendű fejlesztéseket jelentenek az egészségügyi gigaberuházások, például az új centrumkórházak bővítése, építése.

Forrás: www.molcampus.hu

Említésre méltó még a XI. kerületben elindult fejlesztések is. Itt október elején tették le  a Mol új székházának alapkövét. A Kopaszi-gáton épülő, 120 méter magas, 28 emeletes, várhatóan 2021-re elkészülő Mol Campus a főváros legmagasabb épülete lesz. A székház mellett található a főváros egyik legnagyobb lakásszámú projektje, az új városrészként emlegetett léptékű BudaPart, amelynek keretében 2,5-3 ezer lakást építenek.

Új híd a Dunán

Dél-Budát és Csepelt fogja összekötni az új Duna-híd, amely a tervek szerint közvetlen összeköttetést teremt majd Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között is. A híd nemzetközi tervpályázatának eredményét idén áprilisban hirdették ki.

Az UNStudió és a Buro Happold Engineering alkotta konzorcium által 2018. április 20-án közzétett látványterve Budapesten felépülő, Dél-Budát és Csepelt összekötő hídról. (MTI Fotó: UNStudió és a Buro Happold Engineering)

Felverik az ingatlanárakat

Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint a korábbi évek, évtizedek ingatlanpiaci tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy ugyan eltérő mértékben és gyorsasággal, de a fejlesztési területek mentén felértékelődés várható, tehát mind a helyi lakástulajdonosok, mind a jó befektetésre vágyó vásárlók számára hasznos lehet az összeállítás.

„A rehabilitált és fejlesztés alatt álló területek mentén mindenhol tapasztalható a környék ingatlanárainak emelkedése” – mondja Valkó Dávid.  Az ingatlanközvetítő vezető elemzője szerint egy nagyobb, akár több száz lakásos társasházi projekt a helyi szolgáltatások mennyiségi és színvonalbeli bővülését, valamint az infrastruktúra gyors fejlődését szokta általában magával hozni. Ezek a tényezők már önmagában is emelnek az ingatlanárakon, de egy-egy nagyobb fejlesztés felteszi az adott környéket az ingatlanvásárlók és befektetők térképére is.

A fejleszthető területek egy részén még nem történt nagyobb ingatlan-beruházás, ezért aki hosszabb távon gondolkodva nagyobbat kockáztatna későbbi jó fogás reményében, annak elsősorban a III., IV., X., XV., XIX., XXI., és XXIII. kerületekben érdemes befektetni.

A koncepciót 2013-ban, öt éve dolgozták ki, egyik térképén a lakóterületi fejlesztési lehetőségeket veszi számba. Milyen fejlesztések valósultak meg eddig? (A térképen piros színnel jelölt, városias lakóterület Budáról Pest irányába.)

III. kerület: Folyamőr u. és Duna között, egykori Buszesz gyár helyén – tervezett vegyes funkciójú fejlesztés, jelenleg az  előkészítő munkálatok, tervezés zajlanak

III. kerület: Mocsárosdűlő – beépítetlen, elszórtan víkendházas terület.

III. kerület: Békásmegyer és Barát-patak (városhatár) közötti terület – beépítetlen

IV. kerület: Külső-Váci út és Szilas-patak között – egykori laktanya területe: még nem kezdődött fejlesztés

IV. kerület: Íves út - Mogyoródi-patak - városhatár övezte terület: lakópark fejlesztések zajlanak már évek óta

VIII. kerület: Középső-Józsefváros rehabilitációs területe, Orczy úttól és Fiumei úttól nyugatra – megjelentek az új társasházak is

IX. kerület: egykori Vágóhíd területe – tervek nemrég jelentek meg egy nagy vegyes (lakó és iroda) fejlesztésre, illetve több száz lakásos projektek már megvalósultak.

IX. kerület: Rákóczi híd – Soroksári út – Duna közötti nyúlvány – egykori ipari és intézményi terület – tervek születtek már nagy vegyes-, ill. lakófejlesztésekre, de még nem indultak el

X. kerület: Salgótarjáni út és Kőbányai út belső része között, egykori kínai piac területe – volt ipari / kereskedelmi terület

X. kerület: Pesti határ út és Rákos-patak közötti terület nyugati része – jelenleg beépítetlen

XI. kerület: Kelenföldi pu. és Egér út között – ipari, intézményi, illetve üres terület: nagy ingatlanfejlesztés most kezdődik

XI. kerület: Kopaszi-gát, ill. Budafoki és Szerémi út mentén dél felé – egykori kiterjedt ipari zóna, megjelentek a sok száz lakásos lakófejlesztések

XI. Kerület: Madárhegy / Pösingermajor – egykori víkendházas környék, önkormányzat közművesítését követően, Madárhegyen már évek óta zajlik a terület beépítése jellemzően 3-4 lakásos házakkal, ill. néhány nagyobb lakóparkkal

XIII. kerület: Váci út északi szakasza mentén, Duna – Madarász Viktor u. és Vizafogú u. között –Rengeteg több száz lakásos projekt valósult meg és épül most is. A Váci úttól keletre is megjelentek a nagy új társasházak, különben üres területek, egykori ipari területek, ill. meglévő lakóterületek

XIII. kerület: Róbert Károly körúttól északra,  Lehel és Béke úttól keletre – vegyes régi lakó- és ipari övezet, immár második évtizede folyamatosan megújuló, beépülő lakásállománnyal, rengeteg új kisebb-nagyobb társasház

XIII. kerület: Lőportárdűlő – egykori ipari és intézményi terület, évek óta folyamatosan épül be új lakóházakkal

XIV. kerület: Miskolci u. – Szugló u. – Rákos-patak közötti terület – korábban megvalósult lakóparkok mellett strand és sportpálya, ill. beépítetlen terület

XV. kerület: Szilas-patak és Közvágóhíd u. között – egykori ipari terület

XV. kerület: Szentmihályi út és Rákospalotai határút között – beépítetlen terület

XXI. kerület: Weiss Manfréd út és Ráckevei-Duna közötti terület déli fele – jelenleg beépítetlen, ill. ipari terület

XXII. kerület: 6-os út és Duna között egy szakaszon – egykor lakóparkot terveztek ide, a tereprendezés már lezajlott, de munkálatok évek óta állnak

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Meghalt vagy feléled a kormány nagy hanggal beharangozott rozsdaövezeti programja? - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. május 7. 19:33
Több mint egy éve tologatja a kormány a rozsdaövezetek kijelölését. Pedig nagy szükség lenne rá, hiszen még inkább felpörgetné a lakásépítést, új körzeteket lehetne bekapcsolni a városok vérkeringésébe és munkahelyteremtésnek sem utolsó. Az előzményeket és a lehetséges eredményeket mutatja be Mester Nándor A hét videójában.
Ingatlan Kiüti az ingyenmilliókat a drágulás a lakásfelújításkor
Mester Nándor | 2021. május 5. 18:50
Egyre nehezebb tervezni a lakásfelújításokat, mivel mind az anyagok, mind a munkadíjak ütemesen drágulnak. Akik jogosultak az állami ingyenmilliókra, azok is legalább 10-15 százalékkal több önerőt kénytelenek előteremteni a korábban gondoltnál. Egy friss felmérés szerint a járvány harmadik hulláma is óvatosabbá tette az érintetteket, csökkentette a felújításba belevágni szándékozók táborát.
Ingatlan Budapest és néhány megyeszékhely vezet a lakásátadásokban
Privátbankár.hu | 2021. május 5. 09:15
A tavalyi első negyedév alacsony bázisához képest idén az első három hónapban mintegy harmadával több lakást adtak át. A bővülés azonban csak a nagyvárosokra koncentrálódott - derül ki a KSH jelentéséből.
Ingatlan Három milliárd forintot költenek a Campona bevásárlóközpont felújítására
Privátbankár.hu | 2021. április 30. 18:10
Májusban kezdődik a 20 éves Campona bevásárlóközpont teljes felújítása. A mintegy 3 milliárd forintos beruházás során nem lesz bővítés, mint korábban tervezték, de teljesen megújulnak a belső terek, még több lesz a szabadidős és vendéglátó szolgáltatás - jelentette be a pénteki online tájékoztatón a tulajdonos CPI Property Group. 
Ingatlan Továbbra is Covid-biztos befektetés a jó irodaház és raktár, kisebb hozamú lett a lakás
Mester Nándor | 2021. április 30. 05:40
A koronavírus-járvány csak kisebb sérüléseket okozott a befektetési céllal vásárolt üzleti ingatlanok (irodaházak, bevásárlóközpontok, raktárközpontok) piacán. Még mindig infláció feletti hozamokra lehet számítani. A járvány azonban abban mindenképpen változást hozott, hogy a jövőben épülő irodaházak megfelelő szintű telítettsége egyelőre nem garantált, így a befektetők szigorúbb feltételeket szabhatnak, ami átértékelésekhez vezethet.
Ingatlan Korszakváltás az ingatlan-nyilvántartásban: átláthatóbb és állítólag olcsóbb is lesz
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 11:58
Lecserélik az 1997-es ingatlan-nyilvántartási törvényt. Az új csomag teljes digitalizációt, egységes eljárásrendet, olcsóbb működést, egyértelműen szabályozott, EU-kompatibilis adatszolgáltatást ígér. A szakszövetséget viszont nem vonta be a kormány az előkészítésbe.
Ingatlan Külföldön is bevásárolna az Otthon Centrum a friss pénzből
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:21
Egyebek mellett külföldi felvásárlásokat hajtana végre az Otthon Centrum a most kibocsátott kötvényekből bejövő pénzből.
Ingatlan Panel, tégla egyre megy: majdnem mindenhol tovább drágulnak a lakások
Mester Nándor | 2021. április 13. 17:08
Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.
Ingatlan Rossz hír az építkezőknek: tovább drágulnak az alapanyagok és a munkadíjak
Mester Nándor | 2021. április 9. 17:34
Különféle hatások miatt az év elejei 4-6 százalékos áremelést további, akár ugyanekkora mértékű követi még idén az építőipari anyagoknál. A gyártók és a kereskedők gyakorlatilag teljesen áthárítják a fogyasztóra ezeket a hatásokat. Egyebek között ezért is drágulnak az új és felújított lakások, hiába remélték sokan, hogy az 5 százalékos áfa majd leviszi az árakat. 
Ingatlan Varsói irodaházakat vett az Indotek csoport
MTI | 2021. április 9. 07:10
Négy varsói irodaházat adott el az osztrák Immofinanz több mint 70 millió euróért a magyar Indotek csoportnak, a vételár 72,5 millió euró volt - jelentette be a bécsi tőzsdén jegyzett Immofinanz közleményben.
hírlevél
depositphotos