<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Miközben az ingatlanos cégek és a lakosság is folyamatosan egyre optimistább a lakáspiaccal kapcsolatban, mind többen számítanak a használt lakások kisebb árcsökkenésére, különösen Budapesten – derül ki a GKI és a Masterplast felméréséből. Várhatóan a rossz vagy közepes állapotú ingatlanok értéke csökkenhet, de legalábbis nőhet a lemaradásuk a jó vagy újszerűek mögött. Az új építésű lakások ára ugyanakkor csak elvétve mérséklődött az 5 százalékos áfa miatt. A projektek többségénél stagnálnak, néhánynál még növekedtek is az árak. 

Cikkünk eredetileg laptársunknál, az Mfor.hu-n jelent meg.

A járvány kezdetben komoly negatív hatást okozott, de a piaci szereplők megtanulták kezelni az ezzel járó nehézségeket. Emellett újabb állami intézkedések ösztönzik az új, a használt és a felújítási piacot is. A válaszadók a fővárosban a közeljövőben a használt lakások jelképes árcsökkenésére, vidéken stagnáló lakásárakra számítanak - derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

Nem meglepő, hogy a piaci szereplők a közeljövőben a túlkínálat csökkenésére, a piac stabilizálódására számítanak. A vidéki körzetekben is a kilátások kisebb-nagyobb javulása következett be, a válaszadók több körzetben is egyensúlyi vagy ahhoz közelítő piaci helyzetet vetítettek előre.

Növekedhet a különbség a jó és a közepes állapotú használt lakások ára között, az utóbbi kárára (fotó: Mester Nándor)
Növekedhet a különbség a jó és a közepes állapotú használt lakások ára között, az utóbbi kárára (fotó: Mester Nándor)

Érdekes volt megnézni ebben a helyzetben, hogy miként reagál a fogyasztó, vagyis a lakosság. Természetesen tavaly a második negyedévben a többség visszavonulót fújt, ám azóta folyamatosan egyre optimistábbak. A 2021. márciusi felmérés során 72 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 201 ezer háztartás szándéka valószínű volt. A lakosság tehát e tekintetben nem nagyon zavartatja magát a járvány második és harmadik hullámától sem.

A Duna House éppen a hét végén tette közzé az első negyedéves adásvételi tranzakciókról szóló adatait. Eszerint összesen több mint 41ezer adásvétellel zárt a piac, ami az elmúlt 10 év legerősebb első negyedévét jelenti. A DH elemzői szerint az aktív piacot és a továbbra is erős keresletet, a nemzetközileg is tapasztalható koronavírus járvány okozta lakhatási igények változása miatti többlet tranzakciók és hazai környezetben az erre ráerősítő otthonteremtési támogatások okozzák. A szakemberek szerint ez a piaci trend éves szinten akár kétszámjegyű árnövekedést is okozhat az ingatlanoknál.

Bár nem szerepel a felmérésben, de nem lehet nem szólnunk arról, hogy a háztartások beruházási döntéseit több tényező is erősen befolyásolja. Itt vannak mindjárt az árak. Az építőanyagoké szüntelenül emelkedik, egyes termékekből – részben amiatt, hogy a külföldi gyártóknál kapacitáskiesések voltak – késedelmesek a szállítások és drágábban is adják a hazai kereskedőknek az anyagokat, mint tavaly. Másrészt a most is jelen lévő munkaerőhiány miatt a kivitelezési költségek nemhogy csökkentek volna, inkább nőttek az elmúlt hónapokban. E két tényező összeadódik és számottevően drágítja egy új lakás vagy családi ház árát.

Ráadásul a nagy kereslet felhajtotta az építési telkek árát is, a főváros külső körzeteiben egy átlagosnak mondható, 400-500 négyzetméteres telekért Budán 35-40 millió forintot is elkérnek, ha hegyvidéki kerületről van szó, akkor a 100 millió forint sem ritka. A pesti külső kerületekben is folytonos az áremelkedés, ott 20-30 millió forinttal kell számolni, de például a felkapott XVIII. kerület egyes lakóparki övezeteiben 30 millió forintról indul az ekkora méretű telkek kínlati ára.

Lecsaptak a Duna parti telkekre

A Duna továbbra is igen vonzó és a hazai lakásfejlesztők élmezőnyébe tartozó cégek a közlejövőben méretes beruházásokba kezdenek ezeken a területeken. Az egyik kedvenc terep a Foka-öböl és az Újpesti-öböl, ott ismét több ezer lakással bővül a kínálat a következő 2-3 évben. Főszereplő a Cordia és a D&B Csoport. Dél-Buda ugyancsak feljövőben van, egyrészt folytatódik a Kopaszi-gátnál megkezdett óriásberuházás, másrészt délebbre, a Budafoki és a Szerémi út mentén nőnek ki a földből sokemeletes társasházak. Albertfalvánál és az Egér út körzetében is hatalmas építkezések kezdődnek. A négyzetméterárak mindenütt már most elérik az egymillió forintot.

Az új lakások ára a korábbi évtizedekben többnyire húzta magával a használtakét is. Mára azonban kinyílt az olló és nincs meg feltétlenül és automatikusan ez az összefüggés. Erősödik a minőségi különbség, ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy egy közepes vagy rossz állapotú lakás is lehet nagyon drága, ha divatos övezetben található. A jelentős állami forrásokkal megtámogatott vevőjelöltek azonban ma már inkább a korszerű gépészettel ellátott, nem régiben berakott új nyílászárókkal felszerelt és korszerű anyagokkal hőszigetelt ingatlanokat részesítenek előnyben, s ezért hajlandók is sokat fizetni. Míg az ezekkel nem bíró ingatlanok leárazódtak, akár 30-40 százalékkal is kevesebbet érnek. Sokan egyébként pont a lerobbant házakat keresik, hogy a felújítási hitellel vagy támogatással újjá varázsolják azokat.

Ennek tükrében kell ránézni a GKI és a Masterplast felmérésére, amiből kiderül az is, hogy a válaszadók többsége a következő 12 hónapban a használt lakások árainak stagnálására számít. A vidéki körzetekben az áremelésre spekulálók aránya kissé meghaladja az árcsökkenést várókét, míg a fővárosban fordítva. A számszerű előrejelzések tanúsága szerint a következő egy évben a fővárosban „jelképes”, 1-2 százalék körüli árcsökkenés, vidéken stagnálás várható.

Nem volt tárgya ennek a felmérésnek az agglomerációs piac, ám ott is mind jobban kirajzolódnak a minőségi különbségek. Lapunk gyakran tesz körutazást a főváros környéki településeken, azt tapasztaltuk, hogy a felújítási hullám kifejezetten itt kapott nagy lökést a kormány különféle támogatásai segítségével. A kereslet már tavaly nyár óta felfutóban van, sokan szeretnének kiköltözni a fővárosból ezekbe a kisvárosokba vagy falvakba, a járvány felgyorsította ezt a folyamatot. A keleti és délkeleti agglomerációs övezetben akár 25-40 százalékkal is olcsóbban lehet használt családi házat vásárolni a nagyon megdrágult nyugati vagy északi részekhez képest.

Az új építésű lakások esetében érezhető átrendeződést hozott a kedvezményes áfa-kulcs visszatérése. A piaci szereplők ettől az intézkedéstől egyértelmű élénkülést és az áfa-csökkenést részben elnyelő árakat várnak. Akcióikat figyelve látható, hogy az új lakások kínálata területileg nagy szórást mutat. Természetesen Budapest most is vezet, de az idei első negyedévben még nem indítottak tömegesen beruházásokat a fejlesztők, erre inkább a tavaszi-nyári hónapokban lehet számítani. A fővároson kívül szintén visszaesés látható 2020 azonos időszakához képest 15-30 százalékkal kevesebb új projektet hirdettek meg. Az áremelkedés kézzelfogható, hiába érvényes már az 5 százalékos áfa.

Az új lakások négyzetméterára tovább emelkedett a megyei jogú városokban. Az átlagos 643 ezer forintos négyzetméterár 9,5 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ez az árszint már eléri a külső pesti kerületek használt lakásainak négyzetméterárát. A megyei jogú városok között Debrecenben alakult ki a legdrágább fajlagos ár (838 ezer forint/négyzetméter), amelyet Veszprém követ (715 ezer forint/négyzetméter). A legolcsóbb város e tekintetben Hódmezővásárhely, ott átlagosan 400 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként, ám a városok több mint felére a 400-560 ezer forint közötti ársáv a jellemző az Otthon Centrum szerint.

Ingatlan Nem döntik le trónjáról a királyt az ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. január 26. 19:01
Mindenki szeretné lefaragni a költségeit és optimalizálni az ingatlanvagyon mindennapi használatát. Milliárdokat érő eszközt, az adatot kapták a kezükbe ehhez az épületeket üzemeltetők és egyre többen élnek vele. Olyan királyság ez, amit senki sem akar megdönteni.
Ingatlan Új sorozatot indítunk: Mennyit ér az ingatlanom?
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 19:24
Nagyon megéri minden héten követni az összeállításunkat.
Ingatlan Előrejelzés tavaszra: folytatódik az áresés a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 18:38
De nem minden körzetben és nem minden lakástípusnál.
Ingatlan Behúzta a vészféket az új budapesti lakások piaca
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 12:59
Az új építésű lakások értékesítése 30 százalékot zuhant.
Ingatlan Belendült a falusi csokos ingatlanok piaca
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 11:15
A fővároson kívüli lakáspiac 19 százalékát a falusi csokos ingatlanok tették ki, ezek átlagosan 26 millió forintba kerültek. Veszprém, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegyében pedig a legalacsonyabb a négyzetméterár.
Ingatlan Lakás helyett állampapírt vegyek? Mennyit lehet most alkudni? – A hét videója
Izsó Márton-Csabai Károly-Mester Nándor | 2023. január 20. 19:16
Nagyon befékezett a hazai lakáspiac. Az eladók gyors felpattanásban, a vevők áresésben reménykednek. Mindkét várakozást több tényező is elhalványítja. És persze megmaradtak a klasszikus kockázatok. Érdemes-e most kivárni vagy inkább engedménnyel, de eladni és a pénzt, mondjuk az új inflációkövető állampapírba tenni? Ezekről szól "A hét videója", amiben Csabai Károly főszerkesztő és Mester Nándor szakújságíró igyekszik eligazítani a nézőt.
Ingatlan Egyre több a befektetési célú ingatlanvásárlás
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 17:32
Emelkedett a befektetési célú ingatlanvásárlás tavaly decemberben Budapesten és vidéken is - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
Ingatlan Itt a fordulat: van, ahol már csökkennek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 08:32
Felemásra sikerült a múlt év a használt lakások piacán.  A lassulás jelei már korábban láthatóak voltak a kínálati oldalon, most a tényadatok is megerősítik ezt a tendenciát. 
Ingatlan Putyin másik hadművelete: ingyen föld, olcsó lakáshitel
Mester Nándor | 2023. január 7. 16:09
100 millió négyzetméternyi új otthont akar látni idén az orosz kormány.
Ingatlan Újabb fúziók jönnek a globális ingatlanpiacon?
Mester Nándor | 2023. január 4. 19:12
Nagy ügynökségek egybekeléséről beszélnek a szakértők, de a cégek még cáfolják.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG