<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Miközben az ingatlanos cégek és a lakosság is folyamatosan egyre optimistább a lakáspiaccal kapcsolatban, mind többen számítanak a használt lakások kisebb árcsökkenésére, különösen Budapesten – derül ki a GKI és a Masterplast felméréséből. Várhatóan a rossz vagy közepes állapotú ingatlanok értéke csökkenhet, de legalábbis nőhet a lemaradásuk a jó vagy újszerűek mögött. Az új építésű lakások ára ugyanakkor csak elvétve mérséklődött az 5 százalékos áfa miatt. A projektek többségénél stagnálnak, néhánynál még növekedtek is az árak. 

Cikkünk eredetileg laptársunknál, az Mfor.hu-n jelent meg.

A járvány kezdetben komoly negatív hatást okozott, de a piaci szereplők megtanulták kezelni az ezzel járó nehézségeket. Emellett újabb állami intézkedések ösztönzik az új, a használt és a felújítási piacot is. A válaszadók a fővárosban a közeljövőben a használt lakások jelképes árcsökkenésére, vidéken stagnáló lakásárakra számítanak - derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

Nem meglepő, hogy a piaci szereplők a közeljövőben a túlkínálat csökkenésére, a piac stabilizálódására számítanak. A vidéki körzetekben is a kilátások kisebb-nagyobb javulása következett be, a válaszadók több körzetben is egyensúlyi vagy ahhoz közelítő piaci helyzetet vetítettek előre.

Növekedhet a különbség a jó és a közepes állapotú használt lakások ára között, az utóbbi kárára (fotó: Mester Nándor)Növekedhet a különbség a jó és a közepes állapotú használt lakások ára között, az utóbbi kárára (fotó: Mester Nándor)

Érdekes volt megnézni ebben a helyzetben, hogy miként reagál a fogyasztó, vagyis a lakosság. Természetesen tavaly a második negyedévben a többség visszavonulót fújt, ám azóta folyamatosan egyre optimistábbak. A 2021. márciusi felmérés során 72 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 201 ezer háztartás szándéka valószínű volt. A lakosság tehát e tekintetben nem nagyon zavartatja magát a járvány második és harmadik hullámától sem.

A Duna House éppen a hét végén tette közzé az első negyedéves adásvételi tranzakciókról szóló adatait. Eszerint összesen több mint 41ezer adásvétellel zárt a piac, ami az elmúlt 10 év legerősebb első negyedévét jelenti. A DH elemzői szerint az aktív piacot és a továbbra is erős keresletet, a nemzetközileg is tapasztalható koronavírus járvány okozta lakhatási igények változása miatti többlet tranzakciók és hazai környezetben az erre ráerősítő otthonteremtési támogatások okozzák. A szakemberek szerint ez a piaci trend éves szinten akár kétszámjegyű árnövekedést is okozhat az ingatlanoknál.

Bár nem szerepel a felmérésben, de nem lehet nem szólnunk arról, hogy a háztartások beruházási döntéseit több tényező is erősen befolyásolja. Itt vannak mindjárt az árak. Az építőanyagoké szüntelenül emelkedik, egyes termékekből – részben amiatt, hogy a külföldi gyártóknál kapacitáskiesések voltak – késedelmesek a szállítások és drágábban is adják a hazai kereskedőknek az anyagokat, mint tavaly. Másrészt a most is jelen lévő munkaerőhiány miatt a kivitelezési költségek nemhogy csökkentek volna, inkább nőttek az elmúlt hónapokban. E két tényező összeadódik és számottevően drágítja egy új lakás vagy családi ház árát.

Ráadásul a nagy kereslet felhajtotta az építési telkek árát is, a főváros külső körzeteiben egy átlagosnak mondható, 400-500 négyzetméteres telekért Budán 35-40 millió forintot is elkérnek, ha hegyvidéki kerületről van szó, akkor a 100 millió forint sem ritka. A pesti külső kerületekben is folytonos az áremelkedés, ott 20-30 millió forinttal kell számolni, de például a felkapott XVIII. kerület egyes lakóparki övezeteiben 30 millió forintról indul az ekkora méretű telkek kínlati ára.

Lecsaptak a Duna parti telkekre

A Duna továbbra is igen vonzó és a hazai lakásfejlesztők élmezőnyébe tartozó cégek a közlejövőben méretes beruházásokba kezdenek ezeken a területeken. Az egyik kedvenc terep a Foka-öböl és az Újpesti-öböl, ott ismét több ezer lakással bővül a kínálat a következő 2-3 évben. Főszereplő a Cordia és a D&B Csoport. Dél-Buda ugyancsak feljövőben van, egyrészt folytatódik a Kopaszi-gátnál megkezdett óriásberuházás, másrészt délebbre, a Budafoki és a Szerémi út mentén nőnek ki a földből sokemeletes társasházak. Albertfalvánál és az Egér út körzetében is hatalmas építkezések kezdődnek. A négyzetméterárak mindenütt már most elérik az egymillió forintot.

Az új lakások ára a korábbi évtizedekben többnyire húzta magával a használtakét is. Mára azonban kinyílt az olló és nincs meg feltétlenül és automatikusan ez az összefüggés. Erősödik a minőségi különbség, ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy egy közepes vagy rossz állapotú lakás is lehet nagyon drága, ha divatos övezetben található. A jelentős állami forrásokkal megtámogatott vevőjelöltek azonban ma már inkább a korszerű gépészettel ellátott, nem régiben berakott új nyílászárókkal felszerelt és korszerű anyagokkal hőszigetelt ingatlanokat részesítenek előnyben, s ezért hajlandók is sokat fizetni. Míg az ezekkel nem bíró ingatlanok leárazódtak, akár 30-40 százalékkal is kevesebbet érnek. Sokan egyébként pont a lerobbant házakat keresik, hogy a felújítási hitellel vagy támogatással újjá varázsolják azokat.

Ennek tükrében kell ránézni a GKI és a Masterplast felmérésére, amiből kiderül az is, hogy a válaszadók többsége a következő 12 hónapban a használt lakások árainak stagnálására számít. A vidéki körzetekben az áremelésre spekulálók aránya kissé meghaladja az árcsökkenést várókét, míg a fővárosban fordítva. A számszerű előrejelzések tanúsága szerint a következő egy évben a fővárosban „jelképes”, 1-2 százalék körüli árcsökkenés, vidéken stagnálás várható.

Nem volt tárgya ennek a felmérésnek az agglomerációs piac, ám ott is mind jobban kirajzolódnak a minőségi különbségek. Lapunk gyakran tesz körutazást a főváros környéki településeken, azt tapasztaltuk, hogy a felújítási hullám kifejezetten itt kapott nagy lökést a kormány különféle támogatásai segítségével. A kereslet már tavaly nyár óta felfutóban van, sokan szeretnének kiköltözni a fővárosból ezekbe a kisvárosokba vagy falvakba, a járvány felgyorsította ezt a folyamatot. A keleti és délkeleti agglomerációs övezetben akár 25-40 százalékkal is olcsóbban lehet használt családi házat vásárolni a nagyon megdrágult nyugati vagy északi részekhez képest.

Az új építésű lakások esetében érezhető átrendeződést hozott a kedvezményes áfa-kulcs visszatérése. A piaci szereplők ettől az intézkedéstől egyértelmű élénkülést és az áfa-csökkenést részben elnyelő árakat várnak. Akcióikat figyelve látható, hogy az új lakások kínálata területileg nagy szórást mutat. Természetesen Budapest most is vezet, de az idei első negyedévben még nem indítottak tömegesen beruházásokat a fejlesztők, erre inkább a tavaszi-nyári hónapokban lehet számítani. A fővároson kívül szintén visszaesés látható 2020 azonos időszakához képest 15-30 százalékkal kevesebb új projektet hirdettek meg. Az áremelkedés kézzelfogható, hiába érvényes már az 5 százalékos áfa.

Az új lakások négyzetméterára tovább emelkedett a megyei jogú városokban. Az átlagos 643 ezer forintos négyzetméterár 9,5 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ez az árszint már eléri a külső pesti kerületek használt lakásainak négyzetméterárát. A megyei jogú városok között Debrecenben alakult ki a legdrágább fajlagos ár (838 ezer forint/négyzetméter), amelyet Veszprém követ (715 ezer forint/négyzetméter). A legolcsóbb város e tekintetben Hódmezővásárhely, ott átlagosan 400 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként, ám a városok több mint felére a 400-560 ezer forint közötti ársáv a jellemző az Otthon Centrum szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Totális fékezés: csak egy új irodaház lett kész a második negyedévben
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 14:04
2021 második negyedévében mindössze egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány. Nagyon sok bérlő nem költözik, inkább hosszabbít - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyesületének (BRF) összefoglalójából.
Ingatlan A lakásépítés víz fölött tartja az építőipart
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 10:07
Egy év alatt 18,7, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az épületeken kívül minden más építménynél csökkenés volt.
Ingatlan Mutatjuk, hova kell tenni a pénzt: például irodaparkba
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 07:13
Vannak olyan termékek, amire nem sajnálják a pénzt. Itt a friss példa: az M7 CEREF II befektető cég megvásárolta a Terrapark Next A&B irodaház-komplexumot Budaörsön.
Ingatlan Túl drága lett az új lakás, ide menekülnek a tömegek
Privátbankár.hu | 2021. július 12. 14:21
Annyira elszaladtak a lakásárak az új társasházaknál, hogy egyre többen kénytelenek a pár éve épült, korszerű, úgynevezett újszerű otthonokat választani – emelte ki munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli adásában az első féléves lakáspiaci fejleményeket összegezve.
Ingatlan Licitrendszert indított az Ingatlantájoló
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 15:43
Nehéz ma kitűnni a sok tízezer ingatlanhirdetési ajánlat közül. Ezért az Ingatlantájoló most hirdetés-kiemelési licitrendszert indított.
Ingatlan Itt a fordulat? Megugrott a hotelbe és bérlakásba fektetők aránya
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 10:57
Raktárhiány lehet hamarosan, ami tovább drágítja az ipari ingatlanok ezen csoportját. Pedig befektető lenne bőven. Újabban a hoteleket és a bérlakásokat is keresik, előbbinél ez fordulópont lehet azután, hogy tavaly és idén is tovább szenved a turizmus.
Ingatlan Rengeteg ötletet használhatna a kormány a fiatalok lakáshoz jutásának további segítésére
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:41
A demográfiai fordulatot a fiatalok lakáshoz jutásának sokkal hatékonyabb támogatásával is elérhetnénk. Rengeteg ötlet van, meg kellene hallgatnia a kormánynak - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szerdai online konferenciáján. 
Ingatlan Ennyit érnek most a Jóbarátok lakásai
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 09:55
A Jóbarátok forgatásai 2004-ben véget értek, de a vígjátéksorozat népszerűsége azóta sem hagyott alább. A mai napig milliók nézik újra az egyes epizódokat, és ezt tovább ösztönzi, hogy a hat ikonikus karaktert megformáló színész egy show kedvéért nemrég újra összeállt. A Friends: The Reunion a Duna House szakértőit is megihlette, ezért utána néztek, mennyiért is lehetne ma hozzájutni például Monica New York-i lakásához.
Ingatlan Kriptopénzzel fizettek egy luxus apartmanért - rekordösszegű adásvétel
Privátbankár.hu | 2021. június 9. 15:34
Egy teljes emeletet elfoglal az a luxus penthouse lakás, amiért 22,5 millió dollárnak megfelelő összegt fizettek a héten. Még soha nem költöttek ilyen adásvételre ennyi kriptodevizát.
Ingatlan Megugrott a nyaralók ára, nem csak a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 18:51
Megtorpanást hozott az országos lakáspiaci áraknál a koronavírus-járvány tavaly tavaszi megjelenése, a nyaralókra ugyanakkor ez nem igaz, a legnépszerűbb térségekben kétszámjegyű volt a drágulás - közölte az ingatlan.com kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos