<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A szállodapiaci fejlesztők egyelőre kivárnak, hiszen alig indul új fejlesztés az országban, annak ellenére, hogy nőtt a szállodai vendégéjszakák száma és a szállásdíj bevétel.

A legfrissebb adatok szerint idei év első tíz hónapjában 8 százalékkal 14,3 millió fölé nőtt a szállodai vendégéjszakák száma, a négycsillagos kategóriában különösen kiugró, több mint 17 százalék volt a növekedés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A szállodák 113,7 milliárd forintos bruttó szállásdíj-bevétele 13,6 százalékkal alakult magasabban, mint egy éve.

A kedvező trendek ellenére a befektetők továbbra is óvatosak a szállodapiacon, mivel a jövedelmezőség tekintetében továbbra is magas kockázatokat látnak - derül ki a BDO Magyarország összeállításából. A szobák bruttó átlagára, amely 14 700 forint volt, az első tíz hónapban mindössze 3,5 százalékkal múlta felül a tavalyi szintet, az árak a válságot követő zuhanás után jelenleg még mindig csak a 2007-es szinten járnak. Ráadásul a kereslet hosszú távú fenntartható fejlődését a nemzetközi piacok bizonytalansága továbbra is kiszámíthatatlanná teszi.

A szállodapiaci keresletnek időszakos lökést adhatnak az év végén lejáró SZÉP Kártyában még „bennragadt” milliárdok, melyekre már több hotel is attraktív csomagokat dolgozott ki, lehetővé téve azt is, hogy az idén kifizetett voucherek 2013-ban is felhasználhatók legyenek.

A hazai szállodapiac fejlődését a következő két-három évben befolyásolhatja, hogy mikor épül meg a rég várt, több ezer fő befogadóképességű budapesti konferenciaközpont, vagy milyen új légitársaságokat sikerül Magyarországra csábítani a MALÉV csődje után keletkezett űr kitöltésére? De ugyanilyen fontos kérdés, hogy össze tudnak-e fogni a szállodák annak érdekében, hogy véget érjen az ár-érték arány mélyrepülése, illetve mikor fullad ki nálunk a kuponőrület, amely véget vet a hosszú távon rendkívül kártékony a piaci alulárazásnak?

Kevés szálloda épül, de miért?

Az elmúlt három évben nyíltak ugyan új szállodák, ezek azonban még a válság kitörése előtt indított, jórészt uniós forrásokból részfinanszírozott projektek voltak. 2012 folyamán már mindössze 4-5 hotel nyílik Budapesten (ezekre példa a Buddha Bar és a Park Inn), és a néhány érdekesebb kivételtől eltekintve (pl. a győri ETO Park), vidéken is jelentősen visszaestek a fejlesztések. Jövőre sem várható jelentősebb kínálatbővülés, egy-két  szállodanyitástól eltekintve (például a kecskeméti Four Points by Sheraton) markáns kínálatbővülés nem várható. Ez nemcsak a kereslet visszafogottságának, hanem a banki finanszírozás drasztikus lelassulásának,  pontosabban szinte teljes elapadásának is az eredménye.

A piac azonban nem fagyott be teljesen, és megfelelő minőséggel és jó elhelyezkedéssel jelenleg is lehet sikeres projekteket indítani. Budapestnek, mint nemzetközi célpontnak kiemelkedő az elfogadottsága, miközben a vidéki helyszíneken főként a wellness iránti, jórészt belföldi érdeklődés biztosít jelenleg is növekvő keresletet.

Mi vár a szállodákra jövőre?

A vendégszám és a szobaárak visszaesése elmúlt években komolyan megvágta a szállodák bruttó működési eredményét (GOP): Budapesten a korábban 45 százalék feletti szint 35-40 százalék közé, míg vidéken a korábbi 35 százalék feletti átlagérték 25-28 százalék közé zuhant. Mindez komoly racionalizálási lépésekkel még biztosíthatta volna az eredményességet, ám a svájci frank árfolyamának megugrásával járó extra kötelezettségek a komolyabb hitelaránnyal rendelkező hotelek számára már kitermelhetetlennek bizonyultak.

Jövőre várhatóan további hotelek kerülnek majd bankok kezébe az elégtelen hitel-visszafizetési mutatók miatt, akik jobb megoldás híján profi üzemeltető cégekkel igyekeznek majd a hatékony működést biztosítani. Emellett számíthatunk arra is, hogy néhány létesítmény bezár.

A szálloda, mint ingatlan ugyanakkor egy rossz piaci környezetben is képes hozamot és folyamatos cash flow-t produkálni. A szezonalitás ugyan hullámzó bevételi trendet eredményez, de hatékony üzemeltetési politikával és céltudatos, az online jelenlétre is maximálisan építő értékesítési tevékenységgel a kedvező idegenforgalmi trendek további erősödése nyomán a szállodai befektetéseket újra az ingatlanpiac sikeres szegmenseként tarthatják majd számon.

Idei Pro Turismo Díjak

Az idén hét szakember kapta meg a Pro Turismo Díjat, amelyet a Parlamentben adtak át. A díjazottak: Harmati László, a Hotel Eger & Park Konferencia és Wellness igazgatója, Jásdi István, a Jásdi Pincészet borásza, Káel Csaba, a Művészetek Palotája igazgatója, Pintér Katalin, a Gerbeaud Ház ügyvezető igazgatója, Rácsai Ágnes, a Microcosmos Utazási Iroda tulajdonosa és a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke, Szűcs László, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnöke és Zilai Zoltán, a Budai Borfesztivál kitalálója és szervezője.

A kormány egyébként azt szeretné, hogy 30 százalékkal erősödjön a belföldi turizmus, kétszeresére nőjön a külföldiek magyarországi költése, valamint hogy a Balaton Európában az első öt családi utazási cél közé kerüljön, illetve Budapest tartósan Közép-Európa három legnépszerűbb városi úti célja legyen.

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Jól jönne 1,5 millió forint?

    A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

    Ingatlan Totális fékezés: csak egy új irodaház lett kész a második negyedévben
    Privátbankár.hu | 2021. július 19. 14:04
    2021 második negyedévében mindössze egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány. Nagyon sok bérlő nem költözik, inkább hosszabbít - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyesületének (BRF) összefoglalójából.
    Ingatlan A lakásépítés víz fölött tartja az építőipart
    Privátbankár.hu | 2021. július 15. 10:07
    Egy év alatt 18,7, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az épületeken kívül minden más építménynél csökkenés volt.
    Ingatlan Mutatjuk, hova kell tenni a pénzt: például irodaparkba
    Privátbankár.hu | 2021. július 14. 07:13
    Vannak olyan termékek, amire nem sajnálják a pénzt. Itt a friss példa: az M7 CEREF II befektető cég megvásárolta a Terrapark Next A&B irodaház-komplexumot Budaörsön.
    Ingatlan Túl drága lett az új lakás, ide menekülnek a tömegek
    Privátbankár.hu | 2021. július 12. 14:21
    Annyira elszaladtak a lakásárak az új társasházaknál, hogy egyre többen kénytelenek a pár éve épült, korszerű, úgynevezett újszerű otthonokat választani – emelte ki munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli adásában az első féléves lakáspiaci fejleményeket összegezve.
    Ingatlan Licitrendszert indított az Ingatlantájoló
    Privátbankár.hu | 2021. június 24. 15:43
    Nehéz ma kitűnni a sok tízezer ingatlanhirdetési ajánlat közül. Ezért az Ingatlantájoló most hirdetés-kiemelési licitrendszert indított.
    Ingatlan Itt a fordulat? Megugrott a hotelbe és bérlakásba fektetők aránya
    Privátbankár.hu | 2021. június 22. 10:57
    Raktárhiány lehet hamarosan, ami tovább drágítja az ipari ingatlanok ezen csoportját. Pedig befektető lenne bőven. Újabban a hoteleket és a bérlakásokat is keresik, előbbinél ez fordulópont lehet azután, hogy tavaly és idén is tovább szenved a turizmus.
    Ingatlan Rengeteg ötletet használhatna a kormány a fiatalok lakáshoz jutásának további segítésére
    Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:41
    A demográfiai fordulatot a fiatalok lakáshoz jutásának sokkal hatékonyabb támogatásával is elérhetnénk. Rengeteg ötlet van, meg kellene hallgatnia a kormánynak - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szerdai online konferenciáján. 
    Ingatlan Ennyit érnek most a Jóbarátok lakásai
    Privátbankár.hu | 2021. június 10. 09:55
    A Jóbarátok forgatásai 2004-ben véget értek, de a vígjátéksorozat népszerűsége azóta sem hagyott alább. A mai napig milliók nézik újra az egyes epizódokat, és ezt tovább ösztönzi, hogy a hat ikonikus karaktert megformáló színész egy show kedvéért nemrég újra összeállt. A Friends: The Reunion a Duna House szakértőit is megihlette, ezért utána néztek, mennyiért is lehetne ma hozzájutni például Monica New York-i lakásához.
    Ingatlan Kriptopénzzel fizettek egy luxus apartmanért - rekordösszegű adásvétel
    Privátbankár.hu | 2021. június 9. 15:34
    Egy teljes emeletet elfoglal az a luxus penthouse lakás, amiért 22,5 millió dollárnak megfelelő összegt fizettek a héten. Még soha nem költöttek ilyen adásvételre ennyi kriptodevizát.
    Ingatlan Megugrott a nyaralók ára, nem csak a Balatonnál
    Privátbankár.hu | 2021. június 8. 18:51
    Megtorpanást hozott az országos lakáspiaci áraknál a koronavírus-járvány tavaly tavaszi megjelenése, a nyaralókra ugyanakkor ez nem igaz, a legnépszerűbb térségekben kétszámjegyű volt a drágulás - közölte az ingatlan.com kedden.
    Privátbankár
    Mfor
    Piac és Profit

    Munkatársakat keresünk!

    Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

    Részletek

    hírlevél
    depositphotos