6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A következő másfél évben szinte borítékolható az áremelkedés az ingatlanpiacon, a főváros azonban kezd kifogyni az azonnal beköltözhető új lakásokból - a mostani ütem mellett már jövő nyárra elfogyhat a kínálat. A kedvezményes áfa-kulcs eltörlése komoly terhet rótt a beruházókra, hogy határidőre átadhassák a projekteket - épp ezért nem mindegy, vevőként milyen beruházót választunk új otthonunkhoz.

Ahogy arról korábban már írtunk, az újépítésű lakások jóval drágábbak a piacon, mint a használtak, ennek ellenére még mindig népszerűbbek a lakásvásárlást fontolgatók körében. Az újépítésű lakás kényelmet nyújt, a modernitás érzetét kelti és környezettudatos – írja az OTP Ingatlanpont közleményében.

Gyorsan elfogyhatnak az újépítésű lakások, ha nem lesznek a kedvezményes áfa-kulcshoz vagy a CSOK-hoz fogható piacélénkítő kormányzati intézkedések. Jelenleg szerint azonnal költözhető új lakásból mindössze 170 van a fővárosban, további 5200 épülőfélben, valamint több mint kétezer építési engedéllyel rendelkező, de még nem épülő ingatlan – derül ki az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképéből. Ez az alig 7500 lakás azonban – figyelembe véve a mostani értékesítési ütemet – már jövő nyárra elfogyhat.

Sürget az idő

A lakásátadásoknak ráadásul csak kisebb része valósul meg határidőre, a projektek többsége már most több negyedévet csúszik az eredeti tervekhez képest. A rossz árazás, vagy helyszínválasztás, illetve az értékesítési nehézségek mellett a legnagyobb gondot ma az építőipari kapacitáshiány jelenti.

Kegyetlen drágulás a lakáspiacon: ennek tényleg soha nem lesz vége?

Fél év alatt átlagosan 15 százalékkal lettek drágábbak a lakások, mint 2017 év végén. Magyarországon egy ingatlan átlagos négyzetméterára idén nyáron már 336 ezer forintba került. Tovább a cikkhez >>>

Idén az első félévben 15-20, már meghirdetett beruházás állt le végül. Van köztük olyan nagy projekt is, ahol a lakások nagy részére már előszerződést is kötött a beruházó, de nem látta biztosítottnak, hogy a vállalt 2019 végi határideig meg tudja építeni a házat. A jövő év végi kedvezményes áfa-kulcs eltörlése ugyanakkor arra kényszeríti a beruházókat, hogy tegyenek meg mindent a mihamarabbi átadás, illetve az eladások felpörgetése érdekében. A kereslet további erősödése mellett azonban nem várható árcsökkenés a következő másfél évben – írják.

Látványos marad a drágulás

A vevőknek fontos, hogy olyan beruházót válasszanak, aki a szerződéses kötelezettségeit betartja, és képes a törvényben leírt garanciákat és szavatosságot ténylegesen is biztosítani – mondta az OTP Ingatlanpont új építésű lakások projektmenedzsere. Homolya Gergely Pál szerint csak komoly hátterű beruházó tudja garantálni a megfelelő mennyiségű szakmunkást a kivitelezésekhez és a javítási munkák elvégzéséhez.

„Az új lakások iránti kereslet nem fog csökkenni a következő években sem, és az áremelkedés is látványos marad, ezért aki ilyen befektetésben gondolkozik, forduljon ingatlanszakértőhöz, aki segít kiválasztani a legbiztonságosabb megoldást.” – tette hozzá a szakértő.

Mennyire egyedülálló a magyar ingatlan-csoda?

A lakásépítések felfutásában Magyarország a legerősebb az egész EU-ban - de alapvetően igaz, hogy pozitív képet mutatnak a térség építőipari viszonyai. Dél-Kelet Európa egyértelműen robosztus bővülést mutat, amely támogatja a magasépítési szektort, míg Kelet-Európa vegyesebb képet mutat már. Többen már túlfűtöttségről beszélnek, az elvándorló munkaerő pedig komoly problémát okoz a kivitelezéseknél. Részletek >>>

Piacélénkítő intézkedések híján a fővárosban nagyjából 25 ezer, jelenleg még nem értékesített, de előkészítési vagy engedélyeztetési fázisban lévő új lakás tervei egyelőre fiókban maradhatnak, illetve sok, hosszú távú piaci jelenlétre berendezkedő cégnél indulhat el a koncepciók újratervezése.

Bár van néhány olyan beruházás, amelyet már most 2020-as, sőt 2021-es átadással hirdetnek, kérdéses, hogy hány cég hajlandó a nettó ár csökkentésére, hogy fenntartsa a vásárlók érdeklődését. Ha más központi ösztönző intézkedést nem vezetnek be, akkor bátran kijelenthető, hogy 2021-től látványosan csökkenhet az átadott lakások száma, így erőteljes piaci átrendeződés is indulhat.

Miért jobb új lakást venni?

1: A beruházás korai fázisában vásárolt lakásnál még ingyenesen és szakértő segítséggel módosítható az alaprajz, eldönthető, hogy milyenek legyenek a burkolatok, színek. Az épület minden elemében új lesz, és csak átvételtől kezdve kezd ketyegni a jogszabályban rögzített garancia és a szavatosság. Ha minden jól megy, hosszú ideig nem kell semmihez hozzányúlni, nem kell rákölteni a lakásra.

Ne mondj le évi 72 ezer forintról! Kihagyhatatlan lehetőség a lakásvásárlóknakTovább >>>

2: Az újépítésű lakások gyakran komfortosabb a kialakítás, jól berendezhetőek a helyiségek. Az újépítésű lakásokhoz ma már szinte mindig építenek erkélyt. Általában épül hozzá tároló, amely -- ha nem is túl nagy --, rengeteg tárgyat képes kulturált formában elraktározni. A tetőtéri projektek kivételével a parkolás is megoldott, általában teremgarázzsal, vagy ha ezt nem is, de fedetlen, felszíni beállót szinte mindenütt biztosítanak.

3: A tervezési folyamat során ma már kiemelt szempont a környezettudatosság és energiatakarékosság. Egyrészt 2020-tól ez lesz a hivatalos szabvány, másrészt a lakók hajlandóak többet áldozni a lakásért, ha annak fűtése-hűtése kisebb környezetterheléssel jár – és persze a rezsi is mérsékeltebb lesz. Ma már nem ritka, hogy olyan hőszivattyús, kvázi-passzív házakat építenek a beruházók, amelyekkel már most megfelelnek a jövőbeni szabványoknak.

Vége a jó világnak: őrült roham indul az új lakásokért

Komoly bajba kerültek a vevők és az építőipar egésze, a kormány ugyanis nem tervezi meghosszabbítani az alacsony áfát az újlakásokra. Aki 2019 végéig nem jut lakáshoz, már lényegesen nagyobb adót fizet, ez pedig keresleti és kínálati oldalról is komoly versenyt eredményez. A pénzintézetek próbálnak okoskodni, miként lehet minél nagyobb összeget a határidő előtt kifizetni, ennek azonban komoly veszélyei lehetnek. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG